Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / ΠΕΣΥΘ: Τα παιδία δεν παίζει… κάποιος παίζει με την Παιδεία

ΠΕΣΥΘ: Τα παιδία δεν παίζει… κάποιος παίζει με την Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: 11:06 πμ Αύγουστος 9th, 2013  


tapaidia

Τα παιδία δεν παίζει… κάποιος παίζει με την  Παιδεία

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και άλλα  δαιμόνια

Πριν ακόμη ο κόσμος της εκπαίδευσης συνειδητοποιήσει  ότι δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης οδηγούνται στην  ανεργία με τις καταργήσεις των αντίστοιχων ειδικοτήτων και δεκάδες χιλιάδες  μαθητές βαφτίζονται υποψήφιοι πελάτες των μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, η  ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το μεγαλειώδες έργο της.

Πέντε χιλιάδες περίπου εκπαιδευτικοί τίθενται σε  καθεστώς μετακίνησης με άγνωστα χαρακτηριστικά και κριτήρια. Δεκάδες χιλιάδες  υποψήφιοι αναπληρωτές περιμένουν την εγκύκλιο που ίσως τους δώσει το εισιτήριο  να εργαστούν την επόμενη σχολική χρονιά.

Η  Παιδεία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο και να προσφέρει πεδίο δόξης  λαμπρό για τους ντόπιους εκπροσώπους της τρόικας.

Εν μέσω των κάθε άλλο παρά ήσυχων ημερών του Αυγούστου,  το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου. Ω του  θαύματος! Τα μαθήματα της Μουσικής και των Εικαστικών περιορίζονται μόνο στην Α’  Γυμνασίου και καταργείται το μάθημα της Τεχνολογίας. Με μία μόνο κίνηση χιλιάδες  εκπαιδευτικοί εμφανίζονται ως πλεονάζοντες και το ελληνικό δημόσιο σχολείο κάνει  ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω: συρρικνώνεται, υποβαθμίζεται,  απαξιώνεται.

Έχουν προηγηθεί η μείωση των ωρών στο μάθημα της  Πληροφορικής, η εξαφάνιση των Ισπανικών και των Ιταλικών από τον κατάλογο της  δεύτερης ξένης γλώσσας και η κατάργηση της διδασκαλίας του –πανελλαδικώς  εξεταζόμενου- μαθήματος του Σχεδίου.

Άλλωστε η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από  σκεπτόμενους νέους πολίτες, ούτε από ανθρώπους γεμάτους φαντασία, ούτε από  δημιουργικούς επιστήμονες. Οι κανόνες της Αγοράς επιβάλλουν οι εργαζόμενοι να  είναι πειθήνιοι, ευέλικτοι και προσαρμοστικοί. Η διδασκαλία της Τέχνης και της  Τεχνολογίας μάλλον αποτελούν εμπόδιο στην επιβολή αυτών των  κανόνων…

Η  Τέχνη ως μέσο αγωγής και εργαλείο μάθησης αλλά και ως αυτόνομο αντικείμενο  διδασκαλίας έχει δεχτεί κι άλλες βάρβαρες επιθέσεις. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το  2011 καταργείται το μάθημα επιλογής της Α’ Λυκείου «Στοιχεία Θεατρολογίας».  Επρόκειτο για φιλόδοξο μάθημα που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό από την  πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, θα λειτουργούσε ως θεωρητικό επιστέγασμα της  αδιάλειπτης από την Α’ Δημοτικού ως την Γ’ Γυμνασίου επαφής των μαθητών με την  Τέχνη του Θεάτρου μέσω της βιωματικής θεατρικής αγωγής. Αντ’ αυτού, η διδασκαλία  του Θεάτρου πέρασε από το ολοήμερο δημοτικό στο σχολείο ΕΑΕΠ κι έμεινε εκεί  χωρίς ποτέ να συνεχιστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ποιος να είναι άραγε ο επόμενος στόχος του Υπουργείου  Παιδείας; Τα αγγλικά; Η γυμναστική; Μήπως θα ήταν αρκετό τα παιδιά να  διδάσκονται μόνο ανάγνωση γραφή και αρίθμηση; Άλλωστε, η ιδιωτική εκπαίδευση  είναι έτοιμη να συμπληρώσει τα κενά και τις ελλείψεις της δημόσιας για όσους  έχουν να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι μπορούν απλώς να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους  και να εργαστούν για 200 ή 300 ευρώ στην  Ελλάδα της ανάπτυξης και της  πολυπόθητης εξόδου απ’ την κρίση. Ίσως τελικά το ταξίδι πίσω στους χρόνους της  παιδικής εργασίας να μην είναι πια τόσο μακρινό.

Δύο μήνες πριν, μαύρισαν οι οθόνες της δημόσιας  τηλεόρασης. Σήμερα μαυρίζουν οι τοίχοι του δημόσιου σχολείου. Η Ελλάδα που  οραματίζονται οι αυτοαποκαλούμενοι σωτήρες της δεν πρέπει να  έχει φωνή,  λόγο, μνήμη, γνώση, σκέψη.

Χρέος της γενιάς μας να αντισταθούμε στα σχέδια εκείνων  που θέλουν τη χώρα έρμαιο στις εντολές της τρόικας, που οδηγούν τον λαό της στην  εξαθλίωση φοβισμένο και κατακερματισμένο, έτοιμο να υπομείνει το χειρότερο και  χωρίς να τολμά να διεκδικήσει το καλύτερο.

Απαιτούμε άμεση ανάκληση του πολυνομοσχεδίου της  ντροπής!

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των σωματείων  μας!

Διεκδικούμε το αυτονόητο: τη ζωή μας!

Π.Ε.ΣΥ.Θ.

alfavita.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...