Home / HEADER-NEWS / Συγκρίσεις ωρολόγιων προγραμμάτων της ξένης γλώσσας στο Λύκειο

Συγκρίσεις ωρολόγιων προγραμμάτων της ξένης γλώσσας στο Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 7:35 μμ Αύγουστος 11th, 2013  


xenes-glwssesΣχετικά με τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας:

Το  σχέδιο νόμου για το νέο λύκειο προβλέπει, όπως φαίνεται, τη διδασκαλία μίας μόνο  ξένης γλώσσας. Η δυνατότητα επιλογής γλώσσας υφίσταται και στο υπάρχον  πρόγραμμα, άρα χάνουν τα Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά μία ώρα στην Α’ Λυκείου, ενώ  πετιούνται έξω τα Ιταλικά και Ισπανικά. (Η υποχρεωτική διδασκαλία των Αγγλικών  ως Α’ ξένης γλώσσας ίσχυσε μόνο μία χρονιά, το 2011-12, μετά επανήλθε η  δυνατότητα επιλογής της Α’ ξένης γλώσσας.)

Αν  θεωρήσουμε ότι τα Αγγλικά ήταν η Α’ ξένη γλώσσα με τις περισσότερες προτιμήσεις,  τότε η μείωση κατά μία ώρα αφορά περισσότερο στα Αγγλικά, ενώ η κατάργηση της  δεύτερης ξένης γλώσσας ως μάθημα επιλογής πλήττει κυρίως τα Γαλλικά και τα  Γερμανικά, με μείον δύο ώρες στην Β’ και στη Γ’Λυκείου.

Επιπλέον  οι πολλαπλές εξετάσεις που μετατρέπουν το Λύκειο σε εξεταστικό κάτεργο θα  ωθήσουν πολλούς μαθητές στην επιλογή μαθημάτων, με τα οποία είναι πιο  εξοικειωμένοι, π.χ. στα Αγγλικά έναντι των Γαλλικών/Γερμανικών.

ΝΕΟ                                                                                                                         

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

(επιλογή ανάμεσα σε  Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά)

Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

ΥΠΑΡΧΟΝ

Α’ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (επιλογή ανάμεσα σε  Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά)

Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ώρες

Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

 

Β’ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (επιλογή ανάμεσα σε  Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά)

Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ώρες

alfavita.gr

………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοινώθηκε το Σχέδιο Νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.

Στο άρθρο 2 – σελ. 2, 3 και 4 απουσιάζει-καταργείται από τα νέα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου η δεύτερη ξένη γλώσσα (Ιταλική, Ισπανική), ενώ διατηρείται η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική, Γερμανική).

Παρόλο που οι κλάδοι ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής εξαιρέθηκαν την ύστατη στιγμή από τη λίστα των υπό κατάργηση κλάδων εκπαιδευτικού προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενώ το διδακτικό αντικείμενο της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) τελεί υπό διωγμό στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Ενιαία Λύκεια) από το σχολικό έτος 2011 – 2012, με την εισαγωγή της προϋπόθεσης περί ύπαρξης μόνιμου εκπαιδευτικού στην Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, την οποία επεξεργάστηκε και εισήγαγε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ και διατηρεί μέχρι και σήμερα η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, με σκοπό να μην προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι και αναπληρωτές καθηγητές Ιταλικής και Ισπανικής, σήμερα επιβεβαιώνεται με την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρόθεση που είχε διαφανεί λίγες ημέρες πριν με τη δημοσίευση των μη οριστικοποιημένων ωρολόγιων προγραμμάτων, για την κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου, ενώ προσεχώς δεν είναι απίθανο η χαριστική βολή να δοθεί με την κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) και από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, δηλαδή την πλήρη κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) από τη Δημόσια Εκπαίδευση.

ispania.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...