Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Δημοσιεύτηκε: 11:40 πμ Αύγουστος 5th, 2013  


panel

Σημαντική πτώση παρουσιάζουν φέτος οι βάσεις – Στο κόκκινο η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους

Εκπλήξεις προβλέπονται κατά την ανακοίνωση των βάσεων 2013 εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις, δημοφιλείς σχολές όπως το Πολυτεχνείο αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση κατά τουλάχιστον 300 μόρια, ενώ πάνω από 800 μόρια αναμένεται να πέσουν οι σχολές χαμηλής ζήτησης.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Πτώση μέχρι και 300 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει στο μηχανογραφικό τους τις δύο Νομικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η επίδοση στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που θα συμπιέσει τις βάσεις προς τα κάτω. Παράλληλα, οι Φιλολογικές Σχολές θα σημειώσουν πτώση από 100 έως 300 μόρια, ενώ τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί να μην έχουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχονταν παλιά, όμως, συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους. Σημειώνεται ότι οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν για τις περισσότερες σχολές, γεγονός που τροφοδοτεί ανοδικές τάσεις κυρίως για τα επαρχιακά τμήματα.

2ο και 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά αλλά και στη Φυσική Κατεύθυνσης αναμένεται να ρίξουν κατά πολύ τις βάσεις 2013. Κατά 300 μόρια αναμένεται να πέσουν οι βάσεις σε σχολές του Ε.Μ.Π. Οι φυσικομαθηματικές στις μεγάλες πόλεις θα πέσουν 200 έως 400 μόρια ενώ σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, μπορεί να υποχωρήσουν έως και 600 μόρια. Σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς είναι χαρακτηριστικό πως στο μαθηματικό της Σάμου οι πύλες της εισόδου για του νέους φοιτητές αναμένεται να ανοίξουν κάτω από τα 12.000 μόρια.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη ακόμη και για τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Ιατρική σχολή του Καποδιστριακού θα κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια. Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης αναμένεται να κινηθεί από τα 18.000-18.200 μόρια. Στα ίδια περίπου επίπεδα θα είναι η πτώση και σε Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Μεγάλη πτώση των βάσεων 2013, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα ξεπεράσει τα 300 μόρια, αναμένεται να καταγραφεί και στο 5ο Επιστημονικό πεδίο. Ακόμα και πάνω από 400 μόρια θα πέσουν οι βάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Τι θα γίνει με τις μετεγγραφές των φοιτητών

Το μέτρο των μετεγγραφών θα ισχύσει και για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Σε συνέντευξη που είδε δώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γκιουλέκας μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το μέτρο των μετεγγραφών θα ισχύσει και για τους φετινούς εισαχθέντες.

Μάλιστα θα υπάρξει διεύρυνση του μέτρου ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα μετεγγραφής και όσοι φοιτούν στο δεύτερο άλλα και στο τρίτο έτος. Να τονίσουμε ότι το μέτρο των μετεγγραφών εφαρμόστηκε για φέτος με βασικό κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα των φοιτητών και αφορούσε μόνο τους εισαχθέντες του σχολικού έτους 2011-2012. Ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γκιουλέκα.

Προς ενημέρωση των γονέων και των μαθητών το κατά κεφαλή εισόδημα εξάγεται από τη διαίρεση του οικογενειακού εισοδήματος προς τα μέλη μιας οικογένειας. Αν για παράδειγμα μια τριμελής οικογένεια έχει εισόδημα 15.000 ευρώ τότε το κατά κεφαλή εισόδημα είναι 5000 (15.000 / 3 μέλη). Τα κοινωνικά κριτήρια λαμβάνονταν υπόψη μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο υποψηφίων.

Οι φετινοί λοιπόν εισαχθέντες άλλα και οι φοιτητές παλαιότερων ετών θα αποκτήσουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε τμήματα που είναι αντίστοιχα με αυτό της εισαγωγής τους.

www.news247.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...