Home / Αγγλικά / Ιδιωτική εκπαίδευση / Σπουδές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όλες οι πληροφοριές για σπουδές στις ΗΠΑ

Σπουδές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όλες οι πληροφοριές για σπουδές στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: 3:42 μμ Αύγουστος 11th, 2013  


american-flag_540x400

ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ

Ιδρύματα κύρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Τo να σπουδάσει ένας Ελληνας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως για λόγους οικονομικούς, καθώς τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά και ιδιαίτερα στα πολύ φημισμένα ΑΕΙ, αλλά και λόγω απόστασης από τη χώρα μας.

Τo να σπουδάσει ένας Ελληνας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως για λόγους οικονομικούς, καθώς τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά και ιδιαίτερα στα πολύ φημισμένα ΑΕΙ, αλλά και λόγω απόστασης από τη χώρα μας. Συνεπώς για να βρεθεί ένας νέος σε τέτοιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να κάνει η οικογένειά του τεράστιες θυσίες ή να καταφέρει βέβαια να εξασφαλίσει μια υποτροφία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η απόκτηση ενός πτυχίου από αμερικανικό ΑΕΙ είναι ένα σίγουρο διαβατήριο για την αγορά εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδρύματα κύρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Πάρα πολλοί Ελληνες που σπούδασαν στις ΗΠΑ παρέμειναν και στη χώρα αυτή, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα και πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια να εργαστούν και να ζήσουν εκεί. Φυσικά δεν υπάρχει ούτε ένας νέος άνθρωπος με όνειρα και υψηλούς στόχους που δεν θα ήθελε να βρεθεί μέσα στις αίθουσες του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ ή του ΜΙΤ, αλλά οι τυχεροί είναι λίγοι. Ομως υπάρχουν και μερικές ακόμη χιλιάδες (σχεδόν 3.500) Ιδρύματα τα οποία είναι εξίσου καλά και με λογικά δίδακτρα. Σήμερα το «Παιδεία» παρουσιάζει ορισμένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και μαζί όλες τις σχετικές πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, από το περιεχόμενο σπουδών κάθε Ιδρύματος έως τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής αλλά και την προετοιμασία για τις απαραίτητες αιτήσεις προκειμένου να γίνετε δεκτοί.

Η περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο το όριο που τα αμερικανικά Ιδρύματα ορίζουν για να λάβουν πλήρεις τις αιτήσεις. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να σαρώσουν τις ηλεκτρονικές σελίδες των πανεπιστημίων για να συγκεντρώσουν τις δέουσες πληροφορίες πριν υποβάλουν αιτήσεις. Μετά την οριστικοποίηση των επιλογών η καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία για να αρχίσει η ακαδημαϊκή περιπέτεια στις ΗΠΑ είναι η επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα τυπικά, τα οποία είναι πολλά και απαιτούν πολύ χρόνο έως ότου κάποιος ολοκληρώσει τα απαραίτητα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ιδρύματα κύρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Στις ΗΠA υπάρχουν περίπου 3.500 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια, που δεν στηρίζονται κυρίως στα κρατικά ταμεία. Τα κολέγια τείνουν να είναι μικρότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν μόνο πτυχιακούς τίτλους σπουδών (συνήθως διετούς φοίτησης). Τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ινστιτούτα/Πολυτεχνεία προσφέρουν το πλήρες φάσμα των ακαδημαϊκών τίτλων σε 4 χρόνια: Πτυχίο (Μπάτσελορ), Μεταπτυχιακό (Μάστερ) και Διδακτορικό (Ρhd).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ: Τη μεγάλη φήμη για το επίπεδο σπουδών τους κατέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν και ακριβότερα δίδακτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα δημόσια δεν εντάσσονται στα κορυφαία.

Ιδρύματα κύρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Αρα η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιστήμη επιθυμίας και τη φήμη που έχει το κάθε Ιδρυμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κρατικά πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία κρατούν στον τίτλο τους τον όρο «State University» ή περιλαμβάνουν κάποια λέξη ενδεικτική της γεωγραφικής τους θέσης (Εastern, Νorthwestern κ.λπ.), τείνουν να είναι πολυπληθέστερα των ιδιωτικών.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ: Ο βασικός πτυχιακός τίτλος είναι το Βachelor’s Degree, αντίστοιχο του δικού μας Πτυχίου. Τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικούς τύπους: Core Courses: Υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές. Μajor Courses: Το κύριο αντικείμενο σπουδών. Μinor Courses: Το δευτερεύον αντικείμενο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Εlective Courses: Επιλογές μαθημάτων από κάθε τμήμα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (credits), οι οποίες μπορεί να είναι από 130 έως 180, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Κάθε μάθημα μπορεί να παρέχει διαφορετικά credits.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα τα απολύτως αναγκαία είναι: 1. Απολυτήριο Λυκείου. Το απολυτήριο Λυκείου είναι η βασική τυπική προϋπόθεση. Ενας καλός βαθμός βοηθά όσο και άλλες δεξιότητες (μουσική, αθλητισμός κ.λπ.). 2. SΑΤ. Οσο πιο δυνατό είναι το πανεπιστήμιο επιλογής τόσο πιθανότερο να ζητηθούν εξετάσεις στο Scholastic Αptitude Τest.

Το SΑΤ Ι μετρά τη γλωσσική επάρκεια και τις ικανότητες του φοιτητή στα Μαθηματικά. Το SΑΤ ΙΙ μετρά το επίπεδο γνώσης του σπουδαστή σε συγκεκριμένα μαθήματα. Το τεστ προσφέρεται έξι φορές τον χρόνο.

Πληροφορίες στο www.collegeboard.org. 3. ΤΟΕFL. Το Τest Οf Εnglish as Foreign Language εξετάζει τις γνώσεις του υποψηφίου στα γενικά Αγγλικά και όχι σε κάποια ειδικευμένη ορολογία.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό αναγκαία είναι:

1. Πτυχίο ΑΕΙ – Personal Statement. Μερικά πανεπιστήμια ζητούν ως προαπαιτούμενο βαθμό πτυχίου 3,5 – 4,0, που για τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταφράζεται σε βαθμό από 8,75 έως 10!

Αυτό που μετράει περισσότερο, όμως, είναι να πειστεί το πανεπιστήμιο για την ικανότητα του υποψηφίου να επιτύχει αποτελέσματα στην ενδεχόμενη έρευνα που θα αναλάβει. Αν στην αίτηση φανεί κάτι τέτοιο, μέσω και του Personal Statement, που πρέπει να διατρανώνει πειστικά τη σφοδρή επιθυμία του αιτούντος να κάνει αυτό που ζητά, αυτό θα είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.

2. Αριστη γνώση της Αγγλικής. Η κυριότερη εξέταση που απαιτείται από όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αυτή του ΤΟΕFL. Ακόμη ένα τεστ που μπορεί να ζητηθεί είναι το ΤSΕ (Τest of Spoken Εnglish), που εξετάζει την επάρκεια στην ομιλίας της Αγγλικής.

3. Καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Ενα πολύ συνηθισμένο τεστ για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς είναι το GRΕ (Graduate Record Εxamination). Ζητείται συνηθέστερα ως προαπαιτούμενο για σπουδές σε θετικά γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχουν δύο τύποι GRΕ Τest: Το General Τest (γενικό τεστ) του GRΕ μετρά τη γλωσσική (verbal), την υπολογιστική/μαθηματική (quantitative) και τη λογική/αναλυτική (analytical) ικανότητα του υποψηφίου. Τα Subject Τests (τεστ σε επιμέρους γνωστικά πεδία) εξετάζουν και αποτιμούν την ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία, Αγγλική Λογοτεχνία, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική Πληροφορική και Ψυχολογία. 4. GMAT:Από υποψηφίους για μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν το πτυχίο GΜΑΤ (Graduate Μanagement Αdmissions Τest). Περισσότερες πληροφορίες στο www.gmat.org

AΞIA ΣΠOYΔΩN – ΔΙΔΑΚΤΡΑ Το κόστος φοίτησης στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών

Αν ένας νέος έχει όνειρό του να σπουδάσει στις ΗΠΑ μπορεί να το καταφέρει έστω με πολύ κόπο και προσπάθεια. Ενας τρόπος είναι να εργάζεται ταυτόχρονα με τις σπουδές και να διαλέξει ένα πανεπιστήμιο που να μην έχει πολύ ακριβά δίδακτρα. Στο κάτω κάτω πρόκειται για μια εμπειρία ζωής πολύτιμη, καθώς η ευελιξία στις σπουδές αλλά και ο τρόπος ζωής σε τίποτα δεν μοιάζει με τη χώρα μας. Η ζωή δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, όσον αφορά τα καθημερινά δηλαδή, τροφή, διασκέδαση, ντύσιμο, αγορά βιβλίων, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνεις «χλιδάτες» επιλογές.

Οι θυσίες όμως θα ανταμειφθούν γιατί στο τέλος θα πάρει ένα αξιόλογο πτυχίο και θα έχει την επιλογή να μείνει εκεί να εργαστεί, να επιστρέψει στην Ελλάδα με ένα γερό χαρτί στα χέρια του ή να αναζητήσει την τύχη του οπουδήποτε στον κόσμο. Τελικά δηλαδή αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή θέληση και ένα όνειρο, που μπορεί να φαντάζει άπιαστο να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι.

Aπό 9.000 έως 40.000 δολάρια Οσον αφορά τα δίδακτρα υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Μπορεί να ξεκινήσουν από από 9.000 δολάρια τον χρόνο και να ξεπερνούν ακόμη και τα 40.000. Οι διαφορές έχουν πρωτίστως σχέση με τον «τύπο» των Ιδρυμάτων. Αν δηλαδή είναι πολιτειακά και συνεπώς δημόσιου χαρακτήρα ή όχι, δηλαδή κυρίως ιδιωτικού χαρακτήρα. Ισότιμος παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής των διδάκτρων είναι φυσικά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός.

Σε κάθε περίπτωση όταν θα ξεκινήσετε την έρευνά σας για τις σπουδές στις ΗΠΑ, με αφετηρία τον σημερινό οδηγό του «Εθνους – Παιδεία», καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πόσο ακριβή ή φτηνή είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο, τι μπορεί να προσφέρει το Ιδρυμα εκτός από τις σπουδές (π.χ. επιδότηση ενοικίου ή χαμηλές τιμές σε εστίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.).

Αν λοιπόν το θέλετε πολύ μπορείτε να τα καταφέρετε και να βρεθείτε στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ»

Χάρβαρντ, MIT και Γέιλ στην παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης

Τα πανεπιστήμια που ακολουθούν αποτελούν την «ελίτ» στις ΗΠΑ και πολλά είναι πρώτα παγκοσμίως στις σχετικές λίστες.

Ξεκινώντας από το Harvard της Βοστόνης, που βρίσκεται συνήθως στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ακολουθούν μεγαθήρια όπως το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Princeton, το ΜΙΤ και το Caltech. Φυσικά η δυσκολία φοίτησης στα Ιδρύματα αυτά δεν είναι μόνο η οικονομική, αλλά και το να καταφέρεις να μπεις, καθώς ο αριθμός αιτήσεων είναι τεράστιος, οι θέσεις περιορισμένες και η επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους εξαιρετικά αυστηρή. Αν όμως τα καταφέρεις να βρεθείς στις αίθουσές τους, τότε είναι σαν να έχεις κερδίσει και τον πρώτο αριθμό στο λαχείο! Εχουμε και λέμε λοιπόν…

Χάρβαρντ, MIT και Γέιλ στην παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης

 

ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1636)

www.harvard.edu

Εδρα: Cambridge – Boston, Massachusetts – Δίδακτρα: $31.456

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ:  admis.fas.harvard.edu

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%

Εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1636 στην αγγλοκρατούμενη Βοστόνη και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των παλιών βρετανικών πανεπιστημίων.

Ονομάστηκε αρχικά Κολέγιο Χάρβαρντ -το 1639- προς τιμήν του πρώτου του ευεργέτη, του νεαρού κληρικού Τζον Χάρβαρντ, που χάρισε στο Ιδρυμα εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής του συλλογής.

Χάρβαρντ, MIT και Γέιλ στην παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης

Σήμερα φοιτούν περίπου 7.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 12.500 μεταπτυχιακοί, ενώ σε καίρια πόστα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της Υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας, των κατασκευών, των ερευνών, της πολιτικής, της Δικαιοσύνης παράγουν έργο κάπου 300.000 απόφοιτοί του.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιοϊατρικές επιστήμες. Το κορυφαίο σύμβολο της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο της γνώσης αποτελεί παράλληλα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή του χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη λαμπρότητα.

Χάρβαρντ, MIT και Γέιλ στην παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης

Τα πλέον φημισμένα τμήματά του είναι και τα μεγαλύτερα, όπως το τμήμα πολιτικών επιστημών JFΚ School of Government, οι σχολές βιοϊατρικών επιστημών και κάθε κλάδος σπουδών περί τα οικονομικά.

Για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές το βασικότερο προτέρημα του Χάρβαρντ είναι η μέθοδος διδασκαλίας, που στα περισσότερα τμήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών γίνεται σε ολιγάριθμες τάξεις με στενή συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.

ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1701)

Χάρβαρντ, MIT και Γέιλ στην παγκόσμια «ελίτ» της γνώσης

www.yale.edu

Εδρα: New Haven, Connecticut – Δίδακτρα: $32.515

Πληροφορίες για αιτήσεις: undergraduate.admissions@yale.edu

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών, των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές έναντι των άλλων μεγάλων Ιδρυμάτων, μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ.

Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές, αν πάντως ξεπεραστούν νομικής φύσης εμπόδια.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο Γέιλ τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων, η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα.

Ετσι, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της δυσλεξίας η ερευνητική ομάδα κατάληξε στην κατασκευή απεικονιστικών μηχανημάτων, που με την κατάλληλη βιοχημική «προετοιμασία» του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΗΙCΑGΟ (1892)

www.uchicago.edu

Εδρα: Chicago, Illinois – Δίδακτρα: $30.123

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.college.uchicago.edu/college

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 40%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες (οικονομικά) και ιστορία, βιολογία, μαθηματικά. Η ισχύς και το κύρος του πανεπιστημίου αντικατοπτρίζονται στους συνολικά 73 επιστήμονες και ερευνητές του που προτάθηκαν για Νόμπελ, 24 από τους οποίους κέρδισαν τελικά το βραβείο. Κορυφαίο, ίσως, πρόσωπο ανάμεσά τους ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του αιώνα που πέρασε, ο νομπελίστας Φυσικής, Ενρίκο Φέρμι. Σε 100 και πλέον χρόνια δημιουργικότητας και πρωτοπορίας, το πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τη δική του σχολή διαπραγμάτευσης των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, αλλά και άλλων πεδίων στις κοινωνικές επιστήμες: την περίφημη Σχολή του Σικάγου.

Η επαναστατική χρήση των στατιστικών για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων, η διεπιστημονική προσέγγιση σε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πεδία γνώσης και η προσήλωση στη φιλελεύθερη σκέψη είναι μόνο μια μικρή περιγραφή του τι εκπροσωπεί η περιώνυμη αυτή σχολή με τους φανατικούς λάτρεις και τους φανατικούς εχθρούς.

Τα οικονομικά είναι ο δημοφιλέστερος και πλέον φημισμένος τομέας σπουδών του πανεπιστημίου, ενώ τα τμήματα βιολογίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών είναι επίσης κορυφαία.

Τελευταία, όμως, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγκεκριμένα οι τομείς Νευρολογίας και Φαρμακολογίας κατέγραψαν μια σημαντική για την ανθρωπότητα ιατρική ανακάλυψη, που δίνει και το ερέθισμα σε υποψήφιους φοιτητές ή σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο διδακτορικό Ιατρικής ή Χημείας να στρέψουν και προς τα εδώ το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που τροφοδοτεί τους αισθητήρες των νευρώνων του νωτιαίου μυελού. Αυτή η ουσία σε αναπαραγωγή μπορεί να «αναστήσει» αδρανείς νευρώνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

ΡRΙΝCΕΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1746)

www.princeton.edu

Εδρα: Princeton, New Jersey – Δίδακτρα: $34.865

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 12%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μοριακή βιολογία. Τα 250 χρόνια ακαδημαϊκής τελειότητας είναι έντονα στο περιβάλλον του Πρίνστον.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποφοιτώντας έχουν κατακτήσει υψηλότατη κατάρτιση στην επιστημολογία, φιλοσοφία, ιστορική ανάλυση και λογοτεχνία, και ότι έχουν αναπτύξει σπουδαίες μαθηματικές ικανότητες, δυνατότητα επεξεργασίας βασικών στοιχείων στατιστικής, αλλά και εμπέδωση τεχνολογίας, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου που θα σπουδάσουν.

Το Ρrinceton, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο πανεπιστήμιο που απαιτεί σε προπτυχιακό επίπεδο τη συγγραφή διατριβής, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της τετράχρονης ακαδημαϊκής εμπειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανταγωνιστικών φιλοδοξιών προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ηλεκτρολογίας. Το πέρασμα του Αϊνστάιν και από εδώ ως δασκάλου δεν επιτρέπει στην τεχνολογία να μένει άλλο εν υπνώσει.

ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ  OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (ΜΙΤ)

www.mit.edu

Εδρα: Boston – Cambridge, Massachusetts – Δίδακτρα: $36.390

Πληροφορίες για αιτήσεις: admissions@mit.edu

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.mit.edu/admissionsapplications/index.html

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 16%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, υπολογιστές, βιολογία, μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων. Ειδικά για τη Μηχανολογία να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το ΜΙΤ κατασκεύασε το μοντέλο μικρού, φτηνού και ανθεκτικού αυτοκινήτου πόλης, που κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να είχε επινοήσει. Επίσης το ΜΙΤ, στον τομέα των υπολογιστών και στην κατάληξη ενός προγράμματος με τίτλο «Κάθε κομπιούτερ για ένα παιδί», επινόησε το μικρό εύχρηστο laptop των 100 δολαρίων!

Το ΜΙΤ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι με μία λέξη άριστο. Κάθε τμήμα θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης ανήκει στα παγκοσμίως κορυφαία. Ωστόσο και οι σπουδές του ευρύτερου πεδίου των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων είναι οι τελειότερες.

CΑLΙFΟRΝΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ – Caltech (1891)

www.caltech.edu

Εδρα: Boulevard-Pasadena, California – Δίδακτρα: $29.940

Πληροφορίες για αιτήσεις: ugamissions@caltech.edu

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.admissions.caltech.edu/applying_caltech.htm

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 13%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, φυσικές επιστήμες, βιολογία, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία. Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Καλιφόρνιας εδράζεται στην Πασαντίνα. Με 24 νομπελίστες μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του είναι μεταξύ άλλων διάσημο για τον κλάδο της φυσικής, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Διδάκτορες στους διάφορους τομείς της Φυσικής είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου η αναζήτηση των καλυτέρων διπλωματούχων ερευνητών του κόσμου είναι στρατηγική του Ινστιτούτου από τον καιρό του Αϊνστάιν, που έχει αφήσει και εδώ το αποτύπωμά του. Η Αστροφυσική είναι κατά παράδοση ο κλάδος που έχει την πληρέστερη υποδομή. Διαθέτει πολυεθνικό επιτελείο καθηγητών-ερευνητών και άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι κλάδοι μηχανικής, χημείας και βιολογίας είναι επίσης διακεκριμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο.

CΟLUΜΒΙΑ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1754)

www.columbia.edu

Εδρα: New York city, New York – Δίδακτρα: $34.440

Πληροφορίες για αιτήσεις: ugrad-admiss@columbia.edu

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.columbia.edu/cu/admissions/ugrad

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 18%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ολες οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το Κολούμπια προσφέρει στους φοιτητές ένα συγκρότημα οκτώ κολεγίων απαιτητικής εκπαίδευσης, στην καρδιά της μεγαλύτερης μητρόπολης του κόσμου, της Νέας Υόρκης. Είναι με δυο λόγια ο μεγαλοπρεπέστερος «ναός» των ανθρωπιστικών σπουδών του κόσμου. Ο,τι έχει παραχθεί από την ανθρώπινη σκέψη ανά τους αιώνες για το πώς πρέπει να ζει, να συμπεριφέρεται, να μορφώνεται, να διοικεί και να διοικείται μια κοινωνία, υπάρχει σε αυτό το ιστορικό Ιδρυμα ως επιστήμη και έρευνα.

Ολα τα προπτυχιακά τμήματα, και κυρίως αυτά της ιστορίας, των πολιτικών επιστημών, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα. Ειδικά για την Ιστορία της Τέχνης πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να δοθεί πληρέστερη εκπαίδευση.

UΝΙVΕRSΙΤΥ OF ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ (1740)

www.upenn.edu

Εδρα: Philadelphia, Pennsylvania – Δίδακτρα: $27.544

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, ψυχολογία. Η εξαιρετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φήμη του πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton, τη σχολή επικοινωνίας Αnneberg, καθώς και στις ονομαστές σχολές ιατρικής, κτηνιατρικής και νομικών. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών εξελίσσεται σημαντικά, διοργανώνοντας απίστευτα happenings, όπως «τυχαίες» συναντήσεις με νομπελίστες ποιητές και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πρωτοετών σε σεμινάρια που εξετάζουν διάφορους τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου φοιτητές και καθηγητές εκθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε κάποιο γνωστό βιβλίο. Αξια παρατήρησης είναι η αλματώδης τροχιά που διέγραψε το Ιδρυμα στις κλίμακες της παγκόσμιας κατάταξης.

Το σημαντικότερο στοιχείο που ανεβάζει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις υψηλές θέσεις του κόσμου είναι η εκπληκτική απορροφητικότητα των αποφοίτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.

Τα πτυχία της σχολής Wharton του Ιδρύματος είναι περιζήτητα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής και του κόσμου. Δεκάδες διευθύνοντες σύμβουλοι τέτοιων εταιρειών που έχουν αποφοιτήσει από εδώ έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια δισεκατομμυριούχοι…

JΟΗΝS ΗΟΡΚΙΝS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1876)

www.jhu.edu

Εδρα: Baltimore, Maryland – Δίδακτρα: $36.800

Πληροφορίες για αιτήσεις: gotojhu@jhu.edu

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 30%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιολογική μηχανική, διεθνείς σχέσεις, βιολογία, οικονομικά. Ηταν ανέκαθεν το πρώτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην παραγωγή γιατρών. Περίπου το 30% των πρωτοετών της ιατρικής δηλώνουν ότι είχαν προαποφασίσει τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο και μόνο πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα οργιάζει εδώ η έρευνα γύρω από τη γονιδιακή επίδραση σε ένα σωρό φαινόμενα. Από την ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι το εύρος της μνήμης του εγκεφάλου. Συχνά γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις γύρω από τις αποκαλύψεις που δίνουν οι διαρκώς ακμάζουσες μελέτες του DNA. Εξίσου σημαντικές και παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι κυτταρολογικές έρευνες που γίνονται εδώ και οι οποίες πολλές φορές έχουν δώσει ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ιδανικός προορισμός είναι το Johns Hopkins και για σπουδές παιδιατρικής.

Το Johns Ηopkins προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό Ιδρυμα.

Το 70% των φοιτητών έχει συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά σε διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αιχμής.

 

Πτυχία – «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας Πανεπιστήμια με ιστορία στην αιχμή της έρευνας

Η λίστα των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, που προσφέρουν σπουδές υψηλού κύρους με προοπτικές στην αγορά εργασίας, συνεχίζεται με τα ακόλουθα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

 

DUΚΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1838)

www.duke.edu/

Εδρα: Durham, North Carolina – Δίδακτρα: $29.770

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση. Με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εκπληκτικές ανέσεις, το Duke συναγωνίζεται επάξια πολλά μεγαλύτερά του πανεπιστήμια. Οι κλάδοι της μηχανολογίας και τα τμήματα ηλεκτρολογικής μηχανικής και βιοϊατρικής διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο.

Το 2007 δύο σημαντικές έρευνες γύρω από τη γονιδιακή προέλευση και γενετική επίδραση των ασθενειών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της αρθρίτιδας είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα τμήματα των φυσικών επιστημών και κυρίως η βιολογία, η χημεία και η φυσική θεωρούνται επίσης πρωτοκλασάτα. Στο Duke λειτουργεί και ερευνητικό πρόγραμμα που παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια φαινόμενα παραψυχολογίας και μελετά την επιστημονική υπόσταση της διόρασης και της τηλεπάθειας.

CΟRΝΕLL UΝΙVΕRSΙΤΥ (1865)

www.cornell.edu

Εδρα: Ithaca, New York – Δίδακτρα: $37.954

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, διοίκηση επιχειρήσεων, βιολογία οικονομικά. Ενα από τα διασημότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με συνολικά 27 καθηγητές ή αποφοίτους του βραβευθέντες με το Βραβείο Νόμπελ και 4.000 διδασκόμενα μαθήματα σε 7 κολέγια και σχολές.

Οι τομείς ιστορίας και πολιτικών επιστημών, φυσικών επιστημών και οικονομικών είναι εξαιρετικά ισχυροί. Παράλληλα, το Γεωργικό Κολέγιο είναι από τα καλύτερα της χώρας, ενώ η Σχολή Τουριστικής Διοίκησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.

SΤΑΝFΟRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1885)

www.stanford.edu

Εδρα: Stanford, California – Δίδακτρα: $32.944

Σοβαρός ανταγωνιστής των υπολοίπων μεγαθηρίων, συμμετέχει τελευταία σε όλα τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου νου. Δικά του παιδιά είναι, αίφνης, οι δημιουργοί του Internet και των εταιρειών Google, Yahoo, Hewlett-Pachard, Sun Microsystems… Ανέβηκε αργά, αλλά σταθερά τη στάθμη των ποιοτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και σήμερα συναγωνίζεται και εκτός συνόρων το Χάρβαρντ. Στις τάξεις του διδάσκουν νομπελίστες των οικονομικών και θετικών επιστημών, ενώ πλήθος πολιτικών καριέρας που υπήρξαν απόφοιτοί του είναι επίτιμοι διδάκτορες.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, πληροφορική. Δεν υπάρχει τομέας που να μη χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή τελειότητα. Τα τμήματα οικονομικών, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και ιστορίας είναι από τα καλύτερα της χώρας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το Stanford προσφέρει επίσης ένα από τα πιο ιδανικά campuses (λόφοι ιδανικοί για τζόκινγκ και ποδηλασία και μια μικρή λίμνη κατάλληλη για ιστιοπλοΐα) και ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα βιβλιοθηκών.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΙCΗΙGΑΝ (1817)

www.umich.edu

Εδρα: Ann Arbor, Michigan – Δίδακτρα: $26.780

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Φιλολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, οικονομικά. Το Μίσιγκαν, ένα από τα πιο ελιτίστικα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προσφέρει στους σπουδαστές άριστο διδακτικό προσωπικό, δυναμικές δραστηριότητες και έναν ατελείωτο αριθμό ειδικών προγραμμάτων. Κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς μεγάλα ονόματα της ακαδημαϊκής κοινότητας διδάσκουν και διεξάγουν έρευνες εκεί. Το Κολέγιο της Μηχανολογίας και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι επίσης από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές.

CΑRΝΕGΙΕ ΜΕLLΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1900)

www.cmu.edu

Εδρα: Pittsburgh, Pennsylvania – Δίδακτρα: $36.950

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, υπολογιστές, θεατρικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες. Συνδυάζοντας την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις με τις τέχνες, το Carnegie Μellon παρέχει μοναδική ακαδημαϊκή πληρότητα που πολλά άλλα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να επιτύχουν σε τέτοιο επίπεδο. Τα περισσότερα τμήματα είναι αξιόλογα, υπερτερούν όμως τα τμήματα χημικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και πληροφορικής. Φιλοδοξεί να γίνει -και σταδιακά γίνεται- το αντίπαλον δέος του ΜΙΤ στην πληροφορική, στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και σε κάθε άλλο τεχνολογικής κατεύθυνσης πεδίο, απορροφώντας τεράστια ομοσπονδιακά και ιδιωτικά κεφάλαια στην έρευνα αιχμής.

BROWN UNIVERSITY

www.brown.edu

Εδρα: Providence, Rhode Island – Δίδακτρα: $ 35.584

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κλασικές Σπουδές, Μαθηματικά. Ανήκει στα ακριβά πανεπιστήμια της Αμερικής και οι αρχές του παραδοσιακά είναι αυστηρές στην επιλογή των ξένων φοιτητών. Για τους Ελληνες δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση. Για όσους θέλουν, πάντως, να προχωρήσουν πολύ τις σπουδές τους στα Οικονομικά, να φτάσουν μέχρι το Phd, είναι μια μοναδική επιλογή.

ΝΟRΤΗWΕSΤΕRΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1851)

www.northwestern.edu

Εδρα: Evanston, Illinois – Δίδακτρα: $ 35.064

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, Οικονομικά, Αγόρευση και Ρητορική, Ψυχολογία, Δημοσιογραφία. Το Τμήμα Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών και η Σχολή Δημοσιογραφίας, που προσφέρει στους φοιτητές της τη δυνατότητα γρήγορης επαγγελματικής απορρόφησης, είναι από τα πλέον φημισμένα στις ΗΠΑ. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται 18 συνδυαστικά προγράμματα που κυμαίνονται από τον αμερικανικό πολιτισμό ως την εφαρμογή μαθηματικών μεθόδων στις κοινωνικές επιστήμες.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ – LΟS ΑΝGΕLΕS UCLA (1919)

www.ucla.edu

Εδρα: Los Angeles, California – Δίδακτρα: $ 16.881

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Οικονομικά. Το UCLΑ, κορυφαίο ερευνητικό κέντρο με ευρύ φάσμα πρωτοποριακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό, ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και είναι μαγνήτης για εκατομμύρια φοιτητές διεθνώς.

Η Σχολή της Μηχανολογίας και των Εφαρμοσμένων Επιστημών (κυρίως η Ηλεκτρική Μηχανολογία) θεωρείται το καλύτερό του τμήμα. Με το Χόλιγουντ σε απόσταση αναπνοής, το UCLΑ διαθέτει Σχολή Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης πρώτης κατηγορίας, ενώ παρέχει τη δυνατότητα σπουδών στη Βερόνα της Ιταλίας (θεατρικά προγράμματα εξωτερικού).

UΝΙVΕRSΙΤΥ OF CΑLΙFΟRΝΙΑ – AT ΒΕRΚΕLΕΥ (1868)

www.berkeley.edu

Εδρα: San Fransisco, California – Δίδακτρα: $ 23.266

Το περιβάλλον στο Μπέρκλεϊ είναι άκρως ενδιαφέρον για έναν φοιτητή, καθώς σχεδόν όλοι οι τομείς σπουδών είναι ανταγωνιστικοί με εκείνους των υπόλοιπων μεγαθηρίων με το πλεονέκτημα του μικρότερου οικονομικού τιμήματος.

Αλλωστε το Μπέρκλεϊ προκαλεί με τις ερευνητικές συμπράξεις του για να βρίσκει πόρους, αφού διατηρεί έντονα τα χαρακτηριστικά του δημόσιου πανεπιστήμιου και δεν βασίζεται τόσο στα δίδακτρα όσο στις εισφορές εταιρειών με… ανταλλάγματα σε είδος, δηλαδή ερευνητικά προϊόντα.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες, Μηχανολογία, Ψυχολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, με 8 νομπελίστες και 3 κατόχους Πούλιτζερ, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή σκηνή. Τα περισσότερα τμήματα είναι κορυφαία, με καλύτερα αυτά που σχετίζονται με τη Μηχανική, την Κοινωνιολογία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, την Ιστορία αλλά και την Αρχιτεκτονική. Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες έχουν επίσης τη δική τους ξεχωριστή παράδοση.

ΝΕW ΥΟRΚ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1831)

www.nyu.edu

Εδρα: New York City, New York – Δίδακτρα: $ 30.302

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κινηματογραφικές Σπουδές, Ψυχολογία. Τα τμήματα Δραματικής Τέχνης, Χορού, Φωτογραφίας και Τηλεόρασης συγκαταλέγονται στα καλύτερα παγκοσμίως. Οι τομείς των Οικονομικών και των Διεθνών Σχέσεων θεωρούνται επίσης πολύ υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα δε η διάσημη επιχειρηματική σχολή Leonard Ν. Stern. Τέλος, το ΝΥU είναι ίσως το καταλληλότερο μέρος για σπουδές στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

ΒΟSΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1839)

www.bu.edu

Εδρα: Boston, Massachusetts – Δίδακτρα: $ 34.930

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές Επιστήμες και Ιστορία, Σπουδές Επικοινωνίας, Τεχνολογικές Σπουδές, Μάρκετινγκ, Ψυχολογία, Επαγγέλματα Υγείας. Το Βoston University είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο που απλώς έχει την ατυχία να επισκιάζεται από τα επίσης εδρεύοντα στη Μασαχουσέτη Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Βoston College. Πέραν των Κοινωνικών Επιστημών και ιδιαιτέρως των Οικονομικών, διαθέτει εξαίρετα τμήματα Μουσικής, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Δημοσιογραφίας, Υποκριτικής και Τεχνών.

UΝΙVΕRSΙΤΥ OF WΙSCΟΝSΙΝ – ΜΑDΙSΟΝ (1848)

www.wisc.edu

Εδρα: Madison, Wisconsin – Δίδακτρα: $ 21.700

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, Επικοινωνίες, Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Δημοσιογραφία. Στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον δύο πράγματα είναι σίγουρα: ο πολύ ψυχρός καιρός και οι αναψοκοκκινισμένοι ακαδημαϊκοί. Διαθέτει πλήρη κατάλογο 70 ακαδημαϊκών προγραμμάτων, τα οποία κατατάσσονται στα 10 καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, οι τομείς σπουδών περιλαμβάνουν Κοινωνικές Επιστήμες, Βιολογικές Επιστήμες, Αγροκαλλιέργεια, Επικοινωνιακές Σπουδές.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΙLLΙΝΟΙS-URΒΑΝΑ (1867)

www.uiuc.edu

Εδρα: Urbana, Illinois – Δίδακτρα: Ποικίλλουν μεταξύ δωρεάν και $ 25.200

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Βιολογία, Κοινωνικές Επιστήμες και Ιστορία. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι το μέγεθός του. Διαθέτει 8 κολέγια προπτυχιακών σπουδών και περισσότερα από 150 προπτυχιακά προγράμματα. Η Μηχανολογία, η Αρχιτεκτονική, οι Επιχειρηματικές Σπουδές και κυρίως η Γεωργική και η Κτηνιατρική βαθμολογούνται υψηλά από τους φοιτητές και πολλές άλλες πηγές.

WΑSΗΙΝGΤΟΝ UNIVERSITY IN ST LOUIS

www.wustl.edu

Εδρα: Saint Louis, Missouri – Δίδακτρα: $ 35.524

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Νομικές Σπουδές, Ιατρική, Μηχανική, Αρχιτεκτονική, Οικονομικά. Ξεχωρίζει το Business School J. Olin για τη φήμη του στην «παραγωγή» δραστήριων χρηματοοικονομικών στελεχών. Αλλά και το Ινστιτούτο Δικαίου είναι από τα πλέον προβεβλημένα στη χώρα. Ενα σημαντικό ατού για τους ξένους φοιτητές είναι το πλήθος υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας, που φτάνουν στο σημείο να ισοσταθμίζουν τα δίδακτρα, αρκεί βέβαια να είναι υψηλές οι επιδόσεις.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ – SΑΝ DΙΕGΟ (1960)

www.ucsd.edu

Εδρα: San Diego, California – Δίδακτρα: $ 17.356

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιοχημεία, Ψυχολογία, Βιολογία, Πληροφορική, Οικονομικά. Το UCSD κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα τμήματα Χημείας και Υπολογιστών συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Το πανεπιστήμιο κατατάχθηκε από το Νational Research Council 10ο για την ποιότητα των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και 7ο καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο από το έγκυρο «USΝΕWS Report».

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΤΕΧΑS – ΑUSΤΙΝ (1883)

www.utexas.edu

Εδρα: Austin, Texas- Δίδακτρα: $ 19.306

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Media, Ψυχολογία, Λογοτεχνία. Εδρεύει σε μία από τις πλέον δυναμικές φοιτητουπόλεις των ΗΠΑ, το Οστιν, και διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκά προγράμματα. Τα προπτυχιακά προγράμματα στους τομείς Management Logistics, Αρχιτεκτονικής, Βοτανολογίας, Βιολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ξένων Γλωσσών και Ιστορίας θεωρούνται πρωτοκλασάτα. Τα τμήματα Μηχανολογίας και Υπολογιστών είναι άριστα και αναπτύσσονται διαρκώς.

RΙCΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1912)

www.rice.edu

Εδρα: Houston, Texas – Δίδακτρα: $ 28.278

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, Ηλεκτρική Μηχανολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Βιολογία. Οι Φυσικές Επιστήμες και η Μηχανολογία είναι τα δυνατότερα τμήματα του πανεπιστημίου. Ο ανταγωνισμός εκεί είναι ιδιαίτερα έντονος, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που ξεκινά σπουδές στους παραπάνω τομείς να επιστρέφει τελικά στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η Αρχιτεκτονική αποτελεί ένα από τα καλύτερα προπτυχιακά προγράμματα των ΗΠΑ, ενώ το Τμήμα Διαστημικής Φυσικής συνεργάζεται στενά με τη ΝΑSΑ.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF WΑSΗΙΝGΤΟΝ (1861)

www.washington.edu

Εδρα: Seattle, Washington – Δίδακτρα: $ 17.400

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Ιατρική. Ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων παρουσιάζει υψηλότατη ζήτηση, όπως επίσης και τα προγράμματα σπουδών στη Δημόσια Υγεία και τη Φαρμακευτική. Η Ιατρική Σχολή, πάντως, είναι εκείνη που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη χώρα και θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως στην καρκινολογική και την καρδιολογική έρευνα, στην κυτταρική βιολογία και τη μεταμόσχευση οργάνων. Τα τελευταία χρόνια στην Ιατρική Σχολή διαπρέπει και ο τομέας της Αποκατάστασης από Τραύματα και της Φυσικοθεραπείας.

DΑRΤΜΟUΤΗ CΟLLΕGΕ (1769)

www.dartmouth.edu

Εδρα: Hanover, New Hampshire – Δίδακτρα: $ 33.501

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Το Dartmouth, εκτός του ότι ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαθέτει επιπλέον και το πιο ασφαλές campus. Οι επαγγελματικές σχολές Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ιατρικής διακρίνονται, ενώ αξιολογότατα είναι τα προγράμματα Διεθνών Σχέσεων, Βιολογίας, Χημείας και Χορού. Είναι κυρίως γνωστό για τα τμήματα Φιλολογίας.

GΕΟRGΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (1885)

www.gatech.edu

Εδρα:Atlanta, Georgia – Δίδακτρα:$ 23.366

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, Διοίκηση, Επιχειρήσεων, Υπολογιστές, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Ιστορία. Το πανεπιστήμιο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ στους μηχανολογικούς κλάδους, όπως στα ηλεκτρικά, υπολογιστικά, αστικά, βιομηχανικά, μηχανικά και αεροδιαστημικά συστήματα.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΟRΤΗ CΑRΟLΙΝΑ (1789)

www.unc.edu

Εδρα: Chapel Hill, North Carolina – Δίδακτρα: $ 12.669

Σε λειτουργία βρίσκονται 86 προγράμματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών. Στις Επιστήμες Υγείας διακρίνονται τα προγράμματα Βιολογίας. Η Μοριακή και Αναπτυξιακή Βιολογία γνωρίζουν έξαρση εργαστηριακών ερευνών και πρωτοπόρες ανακαλύψεις.

 

Τα «βαριά χαρτιά» «Χρυσές» επιλογές για τις επιστήμες υγείας

Oσοι επιλέξουν τις Επιστήμες Υγείας (Ιατρική, Βιολογία, Ψυχολογία, Μοριακή Βιολογία, Φαρμακευτική, Φαρμακολογία, Ψυχολογία, Διαιτολογία, Νοσηλευτική) δεν θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν και το κατάλληλο ίδρυμα. Τα δίδακτρα είναι υψηλά αλλά με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ανάλογα με τη φήμη και την πόλη στην οποία έχουν την έδρα τους. Μερικά από αυτά τα ιδρύματα είναι τα ακόλουθα:

 

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΟLΟRΑDΟ (1876)

www.colorado.edu

Εδρα: Boulder, Colorado-Δίδακτρα: $ 28.186

Το Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας είναι από τα καλύτερα των ΗΠΑ. Στα εργαστήρια του τμήματος οργιάζουν οι έρευνες και δεν λείπουν οι σημαντικές ανακαλύψεις. Το τμήμα συνεργάζεται και με το αντίστοιχο της Αστροφυσικής και πραγματοποιούν πειράματα και μελέτες για τη φυσική βιολογία ανθρώπου και άλλων γήινων όντων σε συνθήκες διαστήματος.

BRANDEIS UNIVERSITY (1948)

www.brandeis.edu

Εδρα: Boston, Massachusetts – Δίδακτρα: $ 34.566

Το σχετικά νέο πανεπιστήμιο διαθέτει κι άλλες σημαντικές σχολές, αλλά η κορυφαία είναι η GSAS, η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, στην οποία ανήκει και το Κολέγιο των Επιστημών Υγείας, με βασικό ερευνητικό αντικείμενο τη Γενετική και τη Μοριακή Βιολογία.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA – Santa Cruz (1905)

www.ucsc.edu

Εδρα: Santa Cruz, California – Δίδακτρα: $ 16.476

Είναι μαγνήτης βέβαιος το γιγάντιο τηλεσκόπιο «Fermi», που έχει εγκαταστήσει η NASA εκεί για τις ανάγκες του Τμήματος Αστροφυσικής, αλλά ακόμα πιο ελκυστική η συνεργασία του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με το συγκεκριμένο τμήμα πάνω στη ραδιενέργεια. Επομένως δεν χάνεται η επαφή. Η Βιοϊατρική βέβαια μαγνητίζει και από μόνη της, καθώς εκεί οι φοιτητές μπορούν να φτάσουν με πολλά προνόμια μέχρι διδακτορικό στους τομείς της Αναπτυξιακής και Μοριακής Βιολογίας, καθώς και της Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF UΤΑΗ (1850)

www.utah.edu

Εδρα: Salt Lake City, Utah – Δίδακτρα: $ 11.774

Η Νοσηλευτική και η Ψυχολογία είναι τα δημοφιλέστερα πεδία, που επιλέγουν οι φοιτητές. Το πανεπιστήμιο έχει αποσπάσει διεθνείς επαίνους για την έρευνα στη Βιοϊατρική. Το Κέντρο Επιστημών Υγείας της Γιούτα ήταν αυτό που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μηχανικής καρδιάς.

UNIVERSITY OF CINCINNATI

www.cu.edu

Εδρα: Cincinnati, Ohio – Δίδακτρα: $ 21.552

Η Ιατρική ως επιστήμη ερευνητική είναι τρόπος ζωής για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. «Φτιάχνει» ανθρώπους που θα ξέρουν να ζήσουν αρμονικά με το περιβάλλον. Αυτή είναι η φιλοσοφία του, αυτή και η πρακτική του. Επί σειράν ετών πρωτοπορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένες πρωτιές του εντυπωσιάζουν. Εδώ προέκυψαν το πρώτο αντιισταμινικό χάπι, η πρώτη προσβολή όγκου στον εγκέφαλο με ακτίνες YAG laser, το πρώτο πτυχίο Νοσηλευτικής, το πρώτο πρόγραμμα επείγουσας ιατρικής βοήθειας κατ΄ οίκον, το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από το στόμα.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΚΑΝSΑS (1866)

www.ku.edu

Εδρα: Lawrence, Kansas – Δίδακτρα: $ 12.117

Η τεχνολογία και η μηχανολογία στην υπηρεσία της υγείας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την ευτυχή συγκυρία της συνύπαρξης και συνεργασίας εξαιρετικών τμημάτων Βιολογίας, Μηχανολογίας, Φαρμακευτικής, Διατροφολογίας και Πληροφορικής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΚΕΝΤUCΚΥ (1865)

www.uky.edu

Εδρα: Lexington, Kentucky – Δίδακτρα: $ 11.382

Βιολογία, Οικονομικά, Επιχειρηματικό Μάρκετινγκ, Logistics και Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι τα πρώτα «βιολιά» εδώ. Το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι παρέχει, ωστόσο, και πολύ καλά ιατρικά προγράμματα σπουδών. Πάνε τώρα 10 χρόνια που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κλωνοποίησης ανθρώπινου εμβρύου. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησαν ο γυναικολόγος Σ. Αντινόρι, ιταλικής καταγωγής, και ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής Ανδρολογίας Παν. Ζαβός. Παράλληλα αναπτύσσονται σε ικανοποιητικό επίπεδο η Φαρμακολογία και η Φυσική Αποκατάσταση.

UΝΙVΕRSΙΤΥ OF RΟCΗΕSΤΕR (1850)

www.rochester.edu

Εδρα: Rochester, New York – Δίδακτρα: $ 35.190

Τα 170 πανεπιστημιακά προγράμματα καλύπτουν κυρίως τους κλασικούς τομείς σπουδών, το Rochester, όμως, φημίζεται επίσης για τη Σχολή Μουσικής και τη Μηχανολογία. Τελευταία, πάντως, σημειώνει αλματώδη άνοδο στις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς αξιολογήσεις χάρη κυρίως σε δύο τομείς που σχετίζονται με τις Επιστήμες Υγείας. Χάρη σε ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πρόγραμμα που συνδυάζει πληροφορική και ψυχολογία-ψυχιατρική και χάρη στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας που κυριαρχεί στην έρευνα.

ΕΘΝΟΣ 8/2013


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Αποτελέσματα ελέγχου αιτήσεων υποψήφιων φοιτητών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελέγχου αιτήσεων για εισαγωγή στα Προγράμματα Σπουδών και ...