Home / HEADER-NEWS / Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση για το Νέο Λύκειο

Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση για το Νέο Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 11:25 πμ Αύγουστος 18th, 2013  


2013-10-apr-neo-lykeio-2c

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας για να καταφέρει να περάσει όλες τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο. Στόχος του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είναι η άμεση ένταξη των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου φέτος στη νέα εκπαιδευτική γενιά .

Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί εδώ και μια εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και θα αποσυρθεί την Τρίτη 20 Αυγούστου για να συζητηθούν οι προτάσεις. Από εκεί και πέρα ενδεχομένως να υπάρξει μία νέα σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της αντιπροσωπίας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, για να περάσει στη συνέχεια στη Βουλή όπου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί.

Η ανταπόκριση από τη δημόσια διαβούλευση ήταν ιδιαίτερα θερμή, με τα σχόλια να φτάνουν τα 500 μόνο τις δύο πρώτες μέρες της ανάρτησης του νομοσχεδίου στο Διαδίκτυο. Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό οι σχολιαστές είναι καθηγητές, ενώ στα περισσότερα σχόλια εκφράζεται απορία για τον παραγκωνισμό της Πληροφορικής από τα βασικά μαθήματα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου. Το στοίχημα για το υπουργείο είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν κυρίως στις αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Αλλαγές στα βιβλία δεν θα υπάρξουν, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εσωτερικές διεργασίες για να είναι όλα στη θέση τους τον Σεπτέμβρη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη και το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν τεθεί γερές βάσεις ώστε να είναι ομαλή και χωρίς παρατράγουδα η μετάβαση των μαθητών από το παλιό στο Νέο Λύκειο.

Βασικές αλλαγές

Στροφή 180 μοιρών προβλέπει το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα των διδακτικών ωρών. Μέχρι και τη Β’ Λυκείου τα μαθήματα Γενικής Παιδείας τίθενται σε προτεραιότητα, ενώ μόνο στην τελευταία τάξη του Λυκείου οι μαθητές θα εστιάσουν στα μαθήματα ειδικότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφοροποιήσεις στην εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την εισαγωγή προτύπου Πανελλαδικών ακόμα και στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Οι καθηγητές Λυκείου θα λαμβάνουν το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της θα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, την ίδρυση του οποίου προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Ο νέος φορέας θα είναι αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εξεταστέας ύλης, τον ορισμό των βαθμολογητών, αλλά και τη διοργάνωση των εξετάσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Τέλος, μια ακόμη πρωτοβουλία που θεωρείται η ριζικότερη προσθήκη στον τομέα των Επαγγελματικών Λυκείων είναι η εισαγωγή μιας προαιρετικής τάξης μαθητείας. Θα γίνει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και οι απόφοιτοι θα κάνουν ένα είδος πρακτικής σε επιχειρήσεις με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του μαθητευομένου.

Πηγή: Ελ. Τύπος Κυριακής

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...