Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Πρωτιά μείωσης μισθών την τελευταία τριετία για την Ελλάδα

Πρωτιά μείωσης μισθών την τελευταία τριετία για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: 7:42 μμ Αύγουστος 14th, 2013  


meioseis_misthon

Η μεγαλύτερη μείωση μισθών στην ΕΕ κατά την πρόσφατη  περίοδο της οικονομικής ύφεσης καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που  συνέλεξε η βιβλιοθήκη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων κατόπιν αίτησης των  Εργατικών της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα του 2010 έως σήμερα,  συνυπολογίζοντας το δείκτη πληθωρισμού, το ωρομίσθιο του εργαζομένου στην Ελλάδα  έχει υποστεί μείωση της τάξης του 11,3%.

Στη Βρετανία, στην οποία επικεντρώνεται η έκθεση, η  αντίστοιχη μείωση είναι 5,5%. Πέρα από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από τη Βρετανία  είναι η μείωση μισθών επίσης στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία.

Στην Κύπρο οι ωριαίες απολαβές των εργαζομένων έχουν  μειωθεί κατά 3% σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ενώ στην Ισπανία κατά 3,3%.

Αντίθετα, στη Γερμανία το ωρομίσθιο έχει αυξηθεί κατά 2,7%  μέσα στην ίδια τριετία και στη Γαλλία κατά 0,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση  καταγράφεται στη Βουλγαρία με 13,2%.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην ΕΕ το μέσο ωρομίσθιο  έχει ελαττωθεί κατά 0,7% και στην ευρωζώνη κατά 0,1%.

Η σκιώδης υφυπουργός Οικονομικών των Εργατικών Κάθι  Τζέιμισον σχολίασε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν το πλήρες μέγεθος της κρίσης του  κόστους διαβίωσης που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Κάμερον για πολλά βρετανικά  νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση απαντά ότι έχει αυξήσει το αφορολόγητο όριο  για τα εισοδήματα στις 10.000 λίρες και ότι έχει λάβει μέτρα όπως το πάγωμα του  τέλους καυσίμων.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει  επί χρόνια πάνω από το στόχο του 2% που είχε θέσει η κυβέρνηση και Τράπεζα της  Αγγλίας υπό τον Μέρβιν Κινγκ.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε  πρόσφατα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα γίνεται ανεκτός μέχρι η ανεργία να πέσει  κάτω από το 7%.

news247


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...