Home / Featured / ΝΑΙ στη διδασκαλία των αγγλικών στο νέο Γενικό Λύκειο. Δελτίο Τύπου και Ψήφισμα

ΝΑΙ στη διδασκαλία των αγγλικών στο νέο Γενικό Λύκειο. Δελτίο Τύπου και Ψήφισμα

Δημοσιεύτηκε: 8:39 μμ Αύγουστος 5th, 2013  


english-flag
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.) ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κατέθεσαν τη Δευτέρα 05/08/2013 Υπόμνημα με τις προτάσεις για τη διδασκαλία της Αγγλικής στο Νέο Λύκειο στις Γραμματείες του Υπουργού του Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Αρβανιτόπουλου, των Υφυπουργών κ. Γκιουλέκα και κ. Κεδίκογλου καθώς και του Γενικού Γραμματέα, κ. Κυριαζή. Συνομίλησαν με συνεργάτες των Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα και ανέπτυξαν τη σχετική επιχειρηματολογία που περιλαμβάνει το Υπόμνημα, το οποίο έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. και σε άλλες ιστοσελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον ζήτησαν ξανά δια ζώσης συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου. Τέλος η Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης του μαθήματος της Αγγλικής στο Νέο Λύκειο στον υπερσύνδεσμο
……………………………………………………………..
Η εκμάθηση της αγγλικής επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λ ύ κ ε ι ο ) όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η αγγλική αποτελεί την κοινή γλώσσα εργασίας στην Ευρώπη – μια Ευρώπη που στηρίζει την πολυγλωσσία, αλλά παράλληλα προωθεί την αγγλική που αποδεδειγμένα συνιστά σημαντικό παράγοντα για εξεύρεση εργασίας και κινητικότητας.
Επιπλέον, η εκμάθηση της αγγλικής και στο Λύκειο αποτελεί επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας. Η ελληνική οικογένεια ξοδεύει μεγάλα ποσά για να μάθουν τα παιδιά αγγλικά και απαιτεί να προσφέρεται η δυνατότητα κατάκτησης της αγγλικής σε επίπεδο «Πολύ καλής γνώσης» (Γ1) ή «Άριστης γνώσης» (Γ2) μέσα στο δημόσιο σχολείο. Οι μαθητές του Γυμνασίου, με τις ώρες και τις συνθήκες του σχολείου, στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο γνώσης Β2 «Καλή γνώση». Μόνο στη διάρκεια του Λυκείου, όταν δηλαδή οι μαθητές είναι γνωστικά και συναισθηματικά έτοιμοι, και με τη συστηματική διδασκαλία και ενίσχυση του μαθήματος της αγγλικής μπορούν να κατακτήσουν την αγγλική σε επίπεδο Γ1 ή Γ2.
Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων των σχολών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ εξετάζονται στην αγγλική γλώσσα ως ειδικό μάθημα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ειδική προετοιμασία στο πλαίσιο του δημόσιου σχολείου με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαρκής προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις αποτελεί αναγκαία συνθήκη.

Petition:

Δεδομένου ότι η εκμάθηση της αγγλικής και η πιστοποίηση γνώσης σε υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2) είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, ζητούμε:
• τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, με στόχο την κατάκτηση επιπέδου Γ1-Γ2 στο πλαίσιο της διασύνδεσης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) με το δημόσιο σχολείο, ώστε μαθητές και γονείς να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση (Φροντιστήρια).
• την εντατικοποίηση των μαθημάτων και την άμεση βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας από πλευράς της Πολιτείας, παρέχοντας στους μαθητές δωρεάν μαθησιακό υλικό (έντυπο ή/και ψηφιακό) και εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας στην πρόσφορη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία (Επιμόρφωση ΤΠΕ Β΄ Επιπέδου).
• τη δημιουργία και καθιέρωση ειδικού προγράμματος εκμάθησης της αγγλικής στη Γ΄ Λυκείου για την προετοιμασία των υποψηφίων στο ειδικό αυτό μάθημα για την εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.
Στις ημέρες της οικονομικής κρίσης, η Δημόσια Εκπαίδευση οφείλει να δίνει στο μαθητή τη δυνατότητα ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων στα υψηλότερα επίπεδα εκμάθησης της αγγλικής χωρίς να απευθύνεται σε ιδιωτικούς φορείς. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία να ενισχύσουν το παρόν ψήφισμα, ώστε όχι μόνο να αποφευχθεί η κατάργηση του μαθήματος της αγγλικής στο Λύκειο, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί προς όφελος του κάθε μαθητή και κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι προτάσεις ΠΕΚΑΔΕ για τη διδασκαλία των αγγλικών στο Λύκειο

Επιστημονική   Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Β. Ελλάδας. Έκκληση για άμεσες ενέργειες από φορείς  για  τα Αγγλικά στο Νέο Λύκειο

ΠΕΚΑΔΕ, ανακοίνωση για το Νέο Λύκειο

Απάντηση Υπουργού Παιδείας για τα Αγγλικά στο Νέο Λύκειο

Η Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Α/θμιας και   Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, για το Νέο Λύκειο


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...