Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Κύπρος, μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.

Κύπρος, μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.

Δημοσιεύτηκε: 3:06 μμ Αύγουστος 1st, 2013  


cyprus

Λευκωσία: Δεκάδες συμβασιούχοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της ανεργίας κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος να μην επαναδιοριστούν.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα και τις εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, συνολικά περίπου 250 διδάσκοντες πιθανόν να βρεθούν εκτός σχολικών αιθουσών.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καθηγητές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον «Φ», με βάση τις μέχρι τώρα ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό, που απέστειλε στην ΕΕΥ το Υπουργείο Παιδείας, περίπου 200 καθηγητές μένουν έκτος.  Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά οι ανάγκες παρουσιάζονται μειωμένες, για δύο κυρίους λόγους: α) Οι όροι του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και β) ο αριθμός των μαθητών. Όσον αφορά στο πρώτο σημείο υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων, μείωση των αποσπάσεων, κατάργηση της αναλογίας 1:1,5 του διδακτικού χρόνου στα Εσπερινά Σχολεία, κατάργηση της παραχώρησης χρόνου στους διακινούμενους εκπαιδευτικούς, μείωση του κόστους των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων.

Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι κατά 1300 λιγότεροι στα Γυμνάσια και Λύκεια. Ως εκ τούτου μειώνεται δραματικά ο αριθμός των τμημάτων και κατ’ επέκταση ο αριθμός των εκπαιδευτικών. Ας σημειωθεί ότι η μείωση των μαθητών ξεπέρασε τις προβλέψεις του Υπουργείου Παιδείας. Μια από τις εξηγήσεις που δίδονται, είναι ότι παρατηρείται φυγή αλλοδαπών οικογενειών από την Κύπρο. Το όλο θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ με τον αρμόδιο Υπουργό, στο πλαίσιο της οποίας η
Οργάνωση έλαβε διαβεβαιώσεις ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών που δεν θα επαναδιοριστούν. Αρχικά το Υπουργείο υπολόγιζε ότι θα έμεναν εκτός γύρω στους 150. Εκτιμούσε, μάλιστα, ότι στην πορεία θα μειώνονταν λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων, αλλά προέκυψε η νομοθεσία με την παγοποίηση των προαγωγών.

Όσον αφορά στους δασκάλους, περίπου 50 συμβασιούχοι διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο.

Γράφει: Χριστίνα Κυριακίδου

– ΠΗΓΗ: philenews.com

Με μέτρα απειλούν οι έκτακτοι και οι συμβασιούχοι…

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία τους για το θέμα του διορισμού των εκτάκτων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ομώνυμου Συνδέσμου σε συνάντηση που είχαν με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ζήτησαν υλοποίηση της υπόσχεσης τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για διορισμό όλων των εκτάκτων και συμβασιούχων με τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως τόνισαν, από τη στιγμή που έγινε ακόμη και αποκοπή μισθών από τους εκπαιδευτικούς, για να μην παραμείνουν χωρίς εργασία οι έκτακτοι και οι συμβασιούχοι, τότε το κράτος έχει καθήκον να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν.

Στην αντίθετη περίπτωση θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΠ θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Η ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την υποστήριξή της προς τους εκτάκτους και συμβασιούχους και υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους στον αγώνα για διορισμό όλων των συναδέλφων.

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θέμης Πολυβίου                                          Δημήτρης Ταλιαδώρος

Λευκωσία,   30  Ιουλίου   2013.

Αρ. πρωτ.   0311-863.2013

https://www.oelmek.com.cy


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...