Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ευρωβαρόμετρο, πόσο «νούμερα» είμαστε στις ψηφιακές τεχνολογίες;

Ευρωβαρόμετρο, πόσο «νούμερα» είμαστε στις ψηφιακές τεχνολογίες;

Δημοσιεύτηκε: 11:48 μμ Αύγουστος 1st, 2013  


pc

Τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου με μία διαφορετική ματιά και γραφή

πηγή https://www.deasy.gr/

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει μία έρευνα σχετική με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στα νοικοκυριά των κρατών – μελών της ΕΕ. Η έρευνα πραγματοποιείται από την εταιρεία TNS με δείγμα 1000 νοικοκυριών και θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες και ουσιαστικά προσφέρει τα στοιχεία στο Ευρωβαρόμετρο για τις ψηφιακές τεχνολογίες. Και συνήθως είναι μία αφορμή για τη γνωστή γκρίνια ότι η Ελλάδα είναι πίσω όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Αν και τα στοιχεία της έρευνας, που είναι «φρέσκα» καθώς οι συνεντεύξεις έγιναν μέσα στο α’ τρίμηνο του 2013, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι μάθαμε λοιπόν από το φετινό Ευρωβαρόμετρο:

– Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον μία τηλεόραση. Προσέξτε, το ποσοστό που έδειξε η έρευνα δεν είναι 99% ή 98% και χάριν στρογγυλοποίησης λέμε όλα. Όχι, κυριολεκτικά σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει και ένα «χαζοκούτι» όπως αρέσκονται να το λένε διάφοροι.

– Όσο και αν παλεύουν για την προώθηση της ψηφιακής τηλεόρασης τα κανάλια και δη η Digea, δεδομένης της «απουσίας» της ΕΡΤ, η κατάσταση δεν είναι απλή. Μόλις το 52% απάντησε ότι έχει ψηφιακό δέκτη. Βέβαια, δεν αποκλείεται κάποιοι που έχουν πάρει νέα τηλεόραση να μην ήξεραν καν ότι έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη. Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι μόλις το 2% των νοικοκυριών απάντησε ότι έχει δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση. Nova και OTE TV έχουν περίπου 500.000 συνδρομητές μαζί και όση και αν είναι η επικάλυψη, περιμένεις ότι υπάρχουν 300-350.000 νοικοκυριά με δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση, δηλαδή ένα ποσοστό που χονδρικά κινείται στα επίπεδα του 10%. Άρα, κάπου υπάρχει ένα ζήτημα.

– Το 82% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σταθερό τηλέφωνο. Θα πει κανείς ότι αυτό δεν είναι και τόσο σημαντική είδηση. Δεν είναι, σύμφωνα με την παραδοσιακή ελληνική λογική ότι κάθε σπίτι έχει και σταθερό τηλέφωνο. Κάτι που δεν ισχύει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα, ο μέσος όρος να είναι στο 70%. Μάλιστα, στη Φινλανδία μόλις το 16% των νοικοκυριών έχει σταθερό τηλέφωνο, στην Τσεχία είναι στο 19% και στη Σλοβακία στο 23%. Απ’ ότι φαίνεται προτιμούν το κινητό.

– Εκεί που είμαστε χαμηλά είμαστε στη χρήση υπολογιστή. Μόλις το 56% των ελληνικών νοικοκυριών έχει PC, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 72%. Βέβαια, μία λίγο πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει: στις αγροτικές περιοχές, μόλις το 41% των νοικοκυριών έχει υπολογιστή, ενώ στα νοικοκυριά με ανθρώπους άνω των 60 ετών, το ποσοστό διείσδυσης είναι μόλις στο 3%. Όσο πιο νεαρής ηλικίας είναι τα άτομα στο νοικοκυριό και όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη τόσο υψηλότερο και το ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το γεωγραφικό χάσμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

– Στην ευρυζωνικότητα, ισχύουν τα ίδια με το PC. Απλώς, το ποσοστό της διείσδυσης  φθάνει στο 46% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 61%. Απλώς, έχω μία περιέργεια. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η συνολική σύνδεση στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι στο 51% των νοικοκυριών. Αλλά PC έχει το 56%. Όπερ σημαίνει ότι ένα 5% των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για κάτι άλλο πλην του Internet. Και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό… Σημειωτέον πως διαφορά 4 ποσοστιαίων μονάδων υπάρχει και στην Ευρώπη: 72% έναντι 68%. Αν πάντως μιλούσαμε για καταστήματα, θα έλεγα ότι είναι σημεία πώλησης που έχουν ένα PC για να βγάζουν αποδείξεις και να οργανώνουν λίγο τα λογιστικά τους. Εκτός και αν κάποιοι Έλληνες θεωρούν το PC στο κατάστημα τους ως και το PC του νοικοκυριού τους. Ή απλώς ντρέπονται να πουν ότι δεν έχουν PC, για να μην θεωρηθεί ότι δεν είναι σύγχρονοι με την εποχή τους.

– Μπορεί να θεωρούμε ότι άπαντες χρησιμοποιούν το Skype και το Viber για τις τηλεφωνικές κλήσεις τους αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Μόλις το 29% των ελληνικών νοικοκυριών εμφανίζεται να χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεφωνίας. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 34%. Πάντως, η εξήγηση είναι μάλλον απλή: με τόσα συνδυαστικά πακέτα στην αγορά, το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων εντός αλλά εκτός Ελλάδας έχει πέσει σημαντικά, οπότε είναι σχετικά λίγοι εκείνοι που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις ευκολίες της δωρεάν διαδικτυακής τηλεφωνίας. Επιπλέον, μερικές φορές το Viber και το Skype δεν είναι τόσο εύκολα στην εκμάθηση τους.

– Σε πολύ χαμηλά επίπεδα δείχνει να είναι η πρόσβαση των ελληνικών νοικοκυριών στο Διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile broadband). Συγκεκριμένα, είναι μόλις στο 3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 9%. Όμως, και εδώ κάτι δεν πάει καλά, καθώς πιθανότατα να μην μετράται –ή να μην το απάντησαν- οι συνδέσεις δεδομένων που υπάρχουν στα smartphones. Όταν η Vodafone δηλώνει ότι οι μισές συνδέσεις της έχουν ενσωματωμένο πακέτο δεδομένων, τότε απλά δεν γίνεται το mobile broadband να έχει διείσδυση 3% στα ελληνικά νοικοκυριά!

– Γιατί δεν χρησιμοποιούν Internet τα μισά ελληνικά νοικοκυριά; Αν θεωρεί κάποιος ότι ο λόγος είναι το κόστος, μάλλον κάνει λάθος. Μόλις το 14% όσων νοικοκυριών δεν έχουν Internet θεωρεί το μηνιαίο κόστος υψηλό. Το 10% αναφέρει ότι κανένα από τα μέλη του νοικοκυριού δεν ξέρει τι κάνει το Διαδίκτυο και το 58% δηλώνει ότι δεν τους ενδιαφέρει. Σε αυτούς τους τελευταίους πρέπει να εστιασθεί η προσπάθεια. Πάντως, υπάρχει και ένα 8% που πρόκειται να συνδεθεί εντός των επόμενων 6 μηνών.

– Οι Έλληνες, παρά την περί του αντιθέτου άποψη, είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των εγχώριων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το 84% των νοικοκυριών δηλώνει ότι η κλήση δεν κόβεται και το 91% ότι δεν έχει πρόβλημα πρόσβασης στο δίκτυο κινητής που χρησιμοποιεί. Τα ποσοστά είναι πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

– Ενδιαφέρον είναι ότι το 81% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είναι προσεκτικό με τις εθνικές κλήσεις που πραγματοποιεί φοβούμενο τις χρεώσεις. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 55%. Ακόμη, το 83% δηλώνει ότι περιορίζει τις κλήσεις προς άλλα δίκτυα (σταθερά ή κινητά) φοβούμενο τις χρεώσεις. Και τα δύο νούμερα μάλλον δείχνουν γιατί υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για τα πακέτα που προσφέρουν κλήσεις προς όλα τα δίκτυα.

– Και ενώ νομίζαμε ότι το Mobile Internet δεν «ανεβαίνει» λόγω ανησυχία για το κόστος, το ποσοστό των νοικοκυριών που αποφεύγουν το σερφάρισμα από το κινητό είναι στο 53%. Μάλλον περιμέναμε παραπάνω.

– Το βασικό κριτήριο επιλογής πακέτου Internet είναι η τιμή λέει το 48% των νοικοκυριών όταν μπορεί να δώσει μόνο μία απάντηση, ενώ ανεβαίνει στο 77% όταν οι διαθέσιμες απαντήσεις είναι 3. Ψηλά κινείται και η ταχύτητα λήψης δεδομένων (57% στις πολλαπλές απαντήσεις).

– Το 36% των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο απάντησε πως δεν ξέρει ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα λήψης δεδομένων που του προσφέρει ο πάροχος Internet που χρησιμοποιεί.

– Το 66% των νοικοκυριών δηλώνει ότι η ταχύτητα λήψης δεδομένων που έχει είναι κοντά στους όρους της συνδρομής που έχει.

– Το 73% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει εξυπηρετηθεί σωστά από τον πάροχο Internet όταν είχε πρόβλημα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...