Home / Featured / Επαναφορά της βάσης του 10;

Επαναφορά της βάσης του 10;

Δημοσιεύτηκε: 9:19 πμ Αύγουστος 30th, 2013  


paneladikes
Η βουτιά των βάσεων που ήταν συνέπεια της χαμηλής βαθμολογίας που πέτυχαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών έφερε σκέψεις για επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται από το υπουργείο Παιδείας η βάση του 10 να γίνει υποχρεωτική, ως προϋπόθεση, από τις αμέσως επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις.
Δεν είναι όμως αυτή η μόνη αλλαγή που θα έρθει στο χώρο της Παιδείας και ειδικά σε ό,τι αφορά στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πλέον για να προβιβαστεί ο μαθητής στην επόμενη τάξη θα πρέπει να πετυχαίνει γενικό μέσο όρο 10 στα μαθήματα, αλλά και μέσο όρο 10 σε διακριτά μαθήματα όπως τα αρχαία, τα, νέα, η λογοτεχνία, η άλγεβρα και η γεωμετρία.
Παράλληλα ο μαθητής για να προβιβαστεί στην επόμενη τάξη θα πρέπει να πετυχαίνει μέσο όρο 8 στα υπόλοιπα μαθήματα. Μάλιστα στα επαγγελματικά λύκεια δεν θα υπάρχουν μετεξεταστέοι, αλλά σύστημα νοκ άουτ με τους μαθητές που αποτυγχάνουν να διακόπτουν τις σπουδές.
Σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις του λυκείου για την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη, αλλά και τις τελικές εξετάσεις για την αποφοίτηση, τα θέματα θα επιλέγονται με ένα μεικτό σύστημα. Τα μισά από μια βάση θεμάτων και τα υπόλοιπα θα είναι επιλογή του καθηγητή.
Οι βαθμολογίες θα συνεχίσουν να μετράνε και για τις πανελλαδικές, ωστόσο η βαθμολόγηση θα γίνεται από τον καθηγητή της τάξης. Στις εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Και εδώ τα θέματα θα επιλέγονται κατά 50% από μια βάση θεμάτων και τα υπόλοιπα από την επιτροπή των εξετάσεων.
Η βαθμολογία του λυκείου θα υπολογίζεται ως 5ος βαθμός.
Βriefingnews
…………………………………………………………………………………….
Επαναφορά της βάσης του «10» και αυστηρότερη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εκ βάθρων αλλάζει και πάλι ο τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο με το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ψηφοφορία του αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, οι εξετάσεις του Λυκείου αποσυνδέονται από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Οι εξετάσεις θα γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ τα θέματα θα προέρχονται κατά 50% από κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και κατά 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Η βαθμολογία της Γ’ Λυκείου αλλά και των δύο προηγούμενων τάξεων (Α’ και Β’) θα προσμετράται αλλά με συγκεκριμένους συντελεστές και θα συνυπολογίζεται με τον βαθμό που θα συγκεντρώνει στις πανελλήνιες ο υποψήφιος.

Όπως αναφέρεται, με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα επιλέγουν την ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού. Οι ομάδες είναι 4, όσες και οι παλιές δέσμες:

• Ανθρωπιστικές Σπουδές – Νομικές Σπουδές (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, αρχαία, ιστορία και λατινικά)

• Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και χημεία)

• Επιστήμες Υγείας (νεοελληνική γλώσσα, φυσική, χημεία και βιολογία)

• Επιστήμες Οικονομίας – Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών).

Επαναφορά της βάσης του 10

Παράλληλα, την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επανεξετάζει το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής».

Αιτία η πρωτοφανής πτώση των βάσεων λόγω των δύσκολων μαθημάτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ακόμη και η υψηλόβαθμη Ιατρική βρέθηκε κάτω από το όριο των 19 χιλιάδων μονάδων. Μόνο 26 τμήματα βρέθηκαν να έχουν εισακτέους με πάνω από 18 χιλιάδες μόρια.

Την ίδια στιγμή το ένα στα τρία τμήματα Πανεπιστημίων διαμόρφωσε βάση εισαγωγής κάτω από το 10.

Πάντως, η οικονομική κρίση έβαλε το στίγμα της στις επιλογές των υποψηφίων.

Προτίμησαν σχολές κοντά στην οικογενειακή εστία, επέλεξαν περισσότερο από πέρυσι τα παραδοσιακά τμήματα (πχ. Νομική Σχολή, Οικονομικών Επιστημών), ενώ απέφυγαν τις σχολές με επαγγελματική διέξοδο το διορισμό στο Δημόσιο (πχ. Παιδαγωγικά).

Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον τους στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

news247.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...