Home / HEADER-NEWS / Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Ημαθίας – Δ. Τύπου για τα νέα προγράμματα σπουδών

Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Ημαθίας – Δ. Τύπου για τα νέα προγράμματα σπουδών

Δημοσιεύτηκε: 2:19 μμ Αύγουστος 31st, 2013  


englishteachers

ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
www.ekadei.blogspot.gr
Προσωρινή ταχ. δ/νση: Ασικίδου Αναστασία, Ουρανίας 5, 59100 ΒΕΡΟΙΑ
τηλ: 23310-66467, e-mail: ekadei@gmail.com

Βέροια, 30 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
της Ενώσεως Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Η.)
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
κος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,
Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων,
κ.κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και
Συμεών Κεδίκογλου,
Υφυπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων

κ.κ. Βεσυρόπουλος Απόστολος,
Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος,
Μπατσαρά Γεωργία και
Τσαβδαρίδης Λάζαρος,
βουλευτές Ημαθίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
πανελλαδικά ΜΜΕ εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος,
τοπικά ΜΜΕ Ημαθίας

Εξοχότατοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργοί και Βουλευτές,

απευθύνουμε την παρούσα επιστολή-έκκληση, προκειμένου να ζητήσουμε την ενεργό συνδρομή σας, ώστε να τροποποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση  τα ωρολόγια προγράμματα  Γυμνασίων, νέων Γενικών Λυκείων και νέων Επαγγελματικών Λυκείων, όπως αυτά εμφανίζονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περί “Αναδιάρθρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης”.
Έχουμε την ελπίδα ότι θα εισακουσθεί το αίτημά μας να παραμείνει ως ίσχυε μέχρι τώρα η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στη Β΄/βάθμια Εκπαίδευση όσον αφορά στον αριθμό των ωρών ανά εβδομάδα.
Όπως, ασφαλώς, θα γνωρίζετε, στο προειρημένο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται πλέον η μείωση της εβδομαδιαίας διδασκαλίας της αγγλικής στην Α΄ Γυμνασίου κατά 1 ώρα και η μείωση της α΄ ξένης γλώσσας στην Α΄ Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου επίσης κατά 1 ώρα.  Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την υπό διαμόρφωση κατάσταση σε αντιπαραβολή με τα μέχρι το σχολικό έτος (2011-2012) ισχύσαντα:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Ώρες ανά εβδομάδα

Παλαιό Γυμνάσιο   Νέο Γυμνάσιο   Παλαιό ΓΕ.Λ.   Νέο ΓΕ.Λ.   Παλαιό ΕΠΑ.Λ.   Νέο ΕΠΑ.Λ.
Α΄ τάξη   3                 2                         3                          2                    3                             2
Β΄ τάξη   2                 2                         2                          2                    2                             1
Γ΄ τάξη   2                 2                         2                          2                    0/2*                       1

Παράλληλα, μάλλον καταργούνται όλως διόλου τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και απαλείφεται εντελώς η διδασκαλία ξένης γλώσσας στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια!

Αντιλαμβάνεσθε ότι, αν εφαρμοσθεί το ως άνω περιγραφόμενο νομοσχέδιο, είναι παντελώς αδύνατον να παρέχεται αξιοπρεπής αγγλόγλωσση παιδεία και κατάρτιση, τουλάχιστον μέχρι επιπέδου Β΄2 (Lower) στα δημόσια σχολεία.  Ανέφικτη θα είναι και η προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων ώστε να μη παρατηρείται η οπισθοδρόμηση στη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο· γίνεται δε ασύλληπτο όνειρο η πολυπόθητη και απαραίτητη σύνδεση των σπουδών στο σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (ΚΠγ).
Με αυτά τα ωρολόγια προγράμματα θ’ αναγκάζονται οι γονείς των μαθητών να πληρώνουν αδρά σε κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα μαθήματα, προκειμένου τα παιδιά τους να αποκτήσουν το αναμφιβόλου αξίας προσόν που λέγεται αγγλομάθεια.  Οι δυσπραγούντες οικονομικά θ’ αποκλειστούν εκ των πραγμάτων από κάθε προοπτική ανώτερης επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας και κοινωνικής ανελίξεως, που αποδεδειγμένα προσφέρει η γνώση της κατ’ εξοχήν παγκοσμίου γλώσσας επικοινωνίας (lingua franca), ήτοι της αγγλικής.
Η αντίδρασή μας στο ανωτέρω εφιαλτικό σενάριο δεν είναι προσχηματική.  Γίνεται διότι πράγματι φρονούμε πως πρέπει το δημόσιο σχολείο να προσφέρει τα εφόδια που χρειάζεται η νέα γενιά, αν θέλουμε να προκόψει η κοινωνία και να προοδεύσει η Πατρίδα μας και όχι να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, και μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ευελπιστούμε θερμά ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή το αίτημά μας, το οποίο είναι αίτημα και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη συγκεντρώθηκαν άνω των 2.500 υπογραφών στην  συνεχιζόμενη ηλεκτρονική εκστρατεία της ΠΕΚΑΔΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης στο διαδίκτυο) –

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί στον Πίνακα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως

βλ. https://www.gopetition.com/petitions/%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF/signatures.html με παρόμοιο περιεχόμενο.

Μετά τιμής,
εκ μέρους της ΕΚΑΔΕΗ,
Η πρόεδρος                      Ο γραμματέας

Ασικίδου Αναστασία               Καπέτης Χρυσόστομος

* Στα ΕΠΑ.Λ. Προβλεπόταν 2/ωρη διδασκαλία της αγγλικής (και δη ορολογίας) στη Γ΄ τάξη μόνο στις ειδικότητες του Ναυτικού Τομέα και του Τομέα Οικονομίας, αλλά σε καμμία άλλη ειδικότητα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας

1. Πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας Η Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό αποτελεί ...