Home / Αγγλικά / Συνδικαλιστικά / Διαμαρτυρία καθηγητών Αγγλικής Ν. Ηρακλείου

Διαμαρτυρία καθηγητών Αγγλικής Ν. Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε: 12:37 μμ Αύγουστος 24th, 2013  


Speak -English1-283x300

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  (Ε.Π.Α.Φ.Η.)

Το  ΔΣ της Ε.Π.Α.Φ.Η και όλος  ο κλάδος ΠΕ6 με έκπληξη διάβασε τις κυριολεκτικά  στο πόδι αλλαγές που αφορούν στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων και  Λυκείων της χώρας. Προκαλεί δε έκπληξη το γεγονός ότι οι εν λόγω αλλαγές  ρυθμίζονται με απλές υπουργικές αποφάσεις 115478/Γ2 για το Γενικό Λύκειο και  115475/Γ2 για το Ημερήσιο Γυμνάσιο και όχι με νομοσχέδια ψηφισμένα από την  Ελληνική Βουλή, ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστούμε ότι πριν λίγες μόνο μέρες  είχαν ανακοινωθεί διαφορετικά ωρολόγια προγράμματα τόσο για το Γυμνάσιο όσο και  για την Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.

Σύμφωνα  όμως με τις νέες αποφάσεις της 21-08-2013 του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου  Αρβανιτόπουλου σχετικά με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ημερήσιων Γυμνασίων και  Λυκείων η διδασκαλία των Αγγλικών περιορίζεται σε δύο (2) ώρες την εβδομάδα στην  Α΄ Γυμνασίου και παραμένει δύο (2) ώρες την εβδομάδα στη Β΄και Γ΄Γυμνασίου. Οι  παραπάνω ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το ωρολόγιο πρόγραμμα που είχε σταλεί  στις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο  έπρεπε να γίνει η καταγραφή πλεονασμάτων προσωπικού. Η αρχική πρόταση για το  ωρολόγιο πρόγραμμα  προέβλεπε τη διδασκαλία των Αγγλικών τρεις (3) ώρες την  εβδομάδα και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και βρισκόταν σε συμφωνία με τη  θέση του κλάδου ώστε να συνδεθεί η διδασκαλία της Αγγλικής με την απόκτηση  πιστοποίησης μέσω του ΚΠΓ (Κρατικό Πιστοποιητικό  Γλωσσομάθειας).

Πιστεύουμε  ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας της Αγγλικής στη Β’ και Γ’  τάξη Γυμνασίου από 2 σε 3, ώστε να μπορούν οι μαθητές ολοκληρώνοντας την  υποχρεωτική εκπαίδευση να πιστοποιήσουν τη γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο Β2 μέσω  του ΚΠΓ και μέσω του Δημόσιου Σχολείου.  Υποστηρίζουμε ότι ο θεσμός του ΚΠΓ  πρέπει να ενισχυθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστός σε όλο το μαθητικό πληθυσμό  και τους γονείς. Η θέση της διδασκαλίας των Αγγλικών στο Δημόσιο Σχολείο είναι  ιδιαίτερα σημαντική τώρα που η Ελληνική οικογένεια δεν αντέχει άλλα βάρη   και κατ’ επέκταση είναι επιτακτική η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών  (ΕΠΣΞΓ) για την επαρκή προετοιμασία των μαθητών ώστε να ανταπεξέλθουν επιτυχώς  σε εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Όσον  αφορά στο Νέο Γενικό Λύκειο, περιορίζεται η διδασκαλία του μαθήματος των  Αγγλικών από τρεις (3) σε δύο (2) ώρες την εβδομάδα στην Α΄ Λυκείου για το  σχολικό έτος 2013-2014, για όσους μαθητές επιλέξουν το μάθημα, ενώ για τη  διδασκαλία του μαθήματος στη Β΄και Γ΄Λυκείου κατά τα επόμενα σχολικά έτη  παραμένει άγνωστο πώς  θα διαμορφωθούν οι ώρες. Έτσι ακόμα περισσότεροι  συνάδελφοι ΠΕ06 θα ζουν στην αβεβαιότητα και την αγωνία της συμπλήρωσης του  ωραρίου τους. Η θέση του κλάδου είναι να παρέχεται στους μαθητές η δυνατότητα να  πιστοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε επίπεδο γλωσσομάθειας Γ1-  Γ2 και το μάθημα να μην υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται. Και αυτό δεν μπορεί να  γίνει με τη μείωση των ωρών.

Έτσι  πιστεύει το Υ.ΠΑΙ.Θ ότι θα αναβαθμίσει τη γλωσσομάθεια και θα γίνει η σύνδεση  της διδασκαλίας των Αγγλικών με την απόκτηση πιστοποίησης μέσω του Κρατικού  Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας την οποία από χρόνια εξαγγέλλει;

Άραγε  δεν είναι εκ του πονηρού  ότι οι αιτήσεις για τις υποχρεωτικές μετατάξεις  καθηγητών Β/θμιας στην Α/θμια εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις λήγουν την  Παρασκευή 23/8/2013 στις 15:00 μετά τον υπολογισμό του πλεονάζοντος προσωπικού  στις διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης  όλης της χώρας με βάση το παλιό ωρολόγιο  πρόγραμμα; Τώρα με τη μείωση των ωρών του μαθήματος της Αγγλικής δεν θα κριθούν  περισσότεροι εκπαιδευτικοί ως πλεονάζοντες με τον κίνδυνο να χαθούν και άλλες  οργανικές θέσεις;

https://epafinews.wordpress.com/

Το    Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Φ.Η


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει! Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία ...