Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Απάντηση του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ερώτηση βουλευτών για τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών

Απάντηση του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ερώτηση βουλευτών για τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 12:10 μμ Αύγουστος 5th, 2013  


mitsotakis

Η απάντηση του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ερώτηση βουλευτών για τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2013 Αρ. Πρωτ.: ΤΚΕ/Φ.2/20362

ΠΡΟΣ:

Τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 12285/26.6.2013 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές κ.κ. Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμμανατίδης, Τζένη Βαμβακά, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Καρά Γιουσούφ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γιώργος Πάντζας, Θεανώ Φωτίου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, με θέμα:

«Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μαζικές και οριζόντιες απολύσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, με αποκλειστικό γνώμονα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση και τη δυσλειτουργία της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης;», σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Οι δυσλειτουργίες, οι σπατάλες και τελικά η αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου αποτελεί κοινή παραδοχή στην κοινωνία αλλά και σε μία μερίδα του πολιτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της Κυβέρνησης. Στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός καλύτερου κι αποτελεσματικότερου Κράτους, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ασκεί τον επιτελικό του ρόλο με στόχο ένα σύγχρονο Κράτος. Ένα Κράτος το οποίο αξιοποιώντας τα άξια κ ικανά στελέχη του, θα βρίσκεται στην υπηρεσία του έλληνα πολίτη εξοικονομώντας ταυτόχρονα τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του Κράτους στα πλαίσια των συμφωνιών που έχει υπογράψει και οι οποίες έχουν επικυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων. Ειδικά όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, τόσο οι δεσμεύσεις της χώρας μας όσο και τα εργαλεία υλοποίησής τους είναι γνωστά και συνίστανται στην κινητικότητα και στις αναγκαστικές αποχωρήσεις. Στόχος της κινητικότητας είναι η μετακίνηση και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα για την κάλυψη κενών θέσεων όπου υπάρχει ανάγκη. Όσον αφορά τις αναγκαστικές απομακρύνσεις σημειώνεται ότι για κάθε απομάκρυνση προβλέπεται και μία πρόσληψη, με στόχο να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό και να καλυφτούν εξειδικευμένες θέσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να προέλθουν από το καθεστώς κινητικότητας.

Στόχος και των δύο παραπάνω είναι η επίτευξη της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα αλλά και η αξιοποίηση των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων. Στην ίδια κατεύθυνση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει δρομολογήσει και υλοποιεί σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων με την επιτάχυνση των διαδικασιών στα πειθαρχικά συμβούλια, τον έλεγχο πιθανών πλαστών πιστοποιητικών, τη λογοδοσία επί μακρόν απουσιαζόντων υπαλλήλων κ.λπ.

Κατά συνέπεια δεν τίθεται ούτε θέμα «μαζικών απολύσεων» ούτε «υποβάθμισης και δυσλειτουργίας» τομέων της δημόσιας διοίκησης. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνίσταται στη βέλτιστη κατανομή και η ανανέωση του προσωπικού του Δημοσίου Τομέα με στόχο την καλύτερη λειτουργία του. Η αποστολή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τον επιτελικό του ρόλο είναι ο συντονισμός των παραπάνω δράσεων σε συνεργασία με τα αρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία. Κατά τα λοιπά για τα επιμέρους ερωτήματα που απευθύνετε, αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΗΓΗ: https://seepea-stella.blogspot.gr/, dictyo.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...