Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Τα κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τα κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 1:28 μμ Ιούλιος 8th, 2013  


aei

Με  τους βαθμούς στο  χέρι γονείς και υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων  ξεκινούν από σήμερα τους υπολογισμούς προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό δελτίο τους. Η ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τους φόβους των καθηγητών για την παταγώδη αποτυχία στα μαθηματικά, ενώ μεγάλη αναμένεται η πτώση των βάσεων σε σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας  της Ενωσης Φροντιστών Γιάννης Βαφειαδάκης. Βασικό κλειδί που θα «ανοίξει» τη πόρτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκτός από  τις επιδόσεις βέβαια θεωρείται η «έξυπνη» συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπως την αποκαλύπτει ο κ. Βαφειαδάκης. Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία  όλων των υποψηφίων.

Τα  βήματα αναλυτικά: Επιλογή τμημάτων που θα δηλωθούν

Το 1ο βήμα της διαδικασίας  είναι η επιλογή  των τμημάτων που  θα δηλώσει ο υποψήφιος  στο μηχανογραφικό  του. Σύμφωνα με μια  σειρά κριτηρίων  που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως π.χ. την πόλη που βρίσκεται  το τμήμα, το βαθμό  ενδιαφέροντός του  για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κτλ. επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει σε ένα ξεχωριστό φύλλο (ή στην επόμενη σελίδα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, όπου εμφανίζονται μόνο τα τμήματα στα οποία έχει σημειώσει αριθμό προτίμησης ο υποψήφιος). Στη φάση αυτή, ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσα περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από τα 2 επιστημονικά πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια.

Σειρά προτίμησης

Το 2ο βήμα της διαδικασίας  είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη που βρίσκεται αυτό και  όχι από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην επάνω σειρά του αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά για αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο ταξινομεί όλα τα τμήματα που έχει επιλέξει στο Βήμα 1. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι στο βήμα αυτό ο υποψήφιος δεν πρέπει να επηρεάζεται καθόλου από τις βάσεις των τμημάτων. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να δηλώσετε όλα τα τμήματα, που περιλαμβάνονται στα 2 επιστημονικά πεδία που έχετε επιλέξει.

Ολοκλήρωση συμπλήρωσης

Στο 3ο και τελευταίο  βήμα η μοναδική προσαρμογή που πρέπει να κάνει  ο υποψήφιος είναι  στα τμήματα των  οποίων η βάση βρίσκεται  κοντά στα μόρια που έχει ο ίδιος συγκεντρώσει (ή που υπολογίζει ότι έχει συγκεντρώσει, αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του πριν ανακοινωθούν οι βαθμοί του). Όταν λέμε κοντά εννοούμε, στην ουσία, πάνω – κάτω 3.000 -4.00  μόρια από τα μόρια του υποψηφίου. Στο βήμα αυτό εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή ότι η σειρά των τμημάτων  που έχει δηλώσει σε αυτό το φάσμα των μορίων είναι όντως αυτή που επιθυμεί. Τονίζουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι η προσπάθειά τους να προβλέψουν τις βάσεις και με αυτή την υπόθεση να βάλουν τη σειρά των τμημάτων. Η εμπειρία  έχει αποδείξει ότι σε τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι ο υποψήφιος θα καταλήξει σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού.

• Κριτήρια Επιλογής Τμημάτων

Τα  βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι 3: 1ο) το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου  2ο) η πόλη που βρίσκεται το τμήμα. Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, και 3ο) οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας.

• Βάσεις τμημάτων και μόρια υποψηφίου

Για να είναι ασφαλής  ένας υποψήφιος στη  δήλωση του μηχανογραφικού του ανεξάρτητα από  την αυξομείωση των  βάσεων, την οποία  εξάλλου δεν μπορεί να προβλέψει, πρέπει να δηλώσει τμήματα  τα οποία την προηγούμενη χρονιά είχαν βάσεις τουλάχιστον 3.000 – 4.000 μόρια περισσότερα ή λιγότερα από τα δικά του. Με τον τρόπο αυτό ο υποψήφιος δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος ή ΤΕΙ (αν ανέβουν οι βάσεις) και, επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα που επιθυμεί πραγματικά (αν πέσουν οι βάσεις), επειδή δεν το δήλωσε στο μηχανογραφικό του θεωρώντας ότι η βάση του δεν θα πέσει αρκετά.

• Ειδικές κατηγορίες

Οι  υποψήφιοι που  ανήκουν σε μία  από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους γιατί, με την αλλαγή του νόμου το 2011 και την κατάργηση των μετεγγραφών, σε όποιο τμήμα και πόλη πετύχουν την εισαγωγή τους εκεί θα παραμείνουν. Άρα, το μηχανογραφικό τους δελτίο θα πρέπει να το συμπληρώσουν σαν να μην ανήκουν σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία και να περιμένουν όταν βγουν οι βάσεις να δουν αν κέρδισαν κάτι με την υπαγωγή τους στην εκάστοτε ειδική κατηγορία. Διευκρινίζουμε ότι το κέρδος που έχουν όσοι υπάγονται σε ειδική κατηγορία είναι ότι το σύστημα τους εξετάζει δύο φορές για κάθε σχολή, μία για τις θέσεις της γενικής σειράς και μία για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής κατηγορίας.  Για το λόγο αυτό, ειδικά αυτοί οι υποψήφιοι, δεν πρέπει να ασχολούνται καθόλου με την πρόβλεψη των βάσεων, αλλά να δηλώνουν όλες τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως περυσινής βάσης, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσοι π.χ. πολύτεκνοι θα ζητήσουν φέτος το συγκεκριμένο τμήμα και πόσο καλά έχουν γράψει αυτοί.

Πηγή: https://www.pinnokio.gr

https://www.to-mati.net


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...