Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Σε τρεις δόσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις

Σε τρεις δόσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις

Δημοσιεύτηκε: 1:56 μμ Ιούλιος 9th, 2013  


mitsotakis

Με δόσεις τρέχουν διαθεσιμότητα και απολύσεις

Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ 9/7/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΩ ΚΑΠΕΤΑΝΗ

 

ΑΡΧΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ 2.200 ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ 2.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Με… δόσεις αρχίζει να τρέχει ο λογαριασμός της διαθεσιμότητας και των απολύσεων μετά την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το Δημόσιο, το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο αγκάθι της τελευταίας διαπραγμάτευσης. Σε πρώτο πλάνο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων βρίσκεται πλέον ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών, επικαλούμενοι την πρότερη συμφωνία, δεν αποδέχθηκαν την αυτόματη κινητικότητα υπαλλήλων του Δημοσίου, επιμένοντας στο ενδιάμεσο στάδιο της διαθεσιμότητας, το οποίο και θα εφαρμοστεί τελικά για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα τεθούν εκτός υπηρεσίας προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλους φορείς.

Από ελληνικής πλευράς, το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλαβε πίστωση χρόνου μικρή σε κάθε περίπτωση την οποία και επεδίωξε ο υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ώστε οι 12.500 υπάλληλοι που έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα κινητικότητα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο να υπαχθούν τμηματικά, σε δύο δόσεις, μέχρι τσον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για τον χρόνο δε της διαθεσιμότητας, εντός της οποίας παραμένει ο υπάλληλος με το 75% του μισθού προκειμένου με τη λήξη του είτε να έχει μετακινηθεί είτε να απολυθεί, συμφωνήθηκε η μέση λύση των 8 μηνών από 12 που ισχύει σήμερα.

Με βάση τα νέα δεδομένα, σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος του μήνα, σε διαθεσιμότητα έχει σχεδιαστεί να υπαχθούν 2.200 σχολικοί φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικοί που έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας ως πλεονάζον προσωπικό και 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επίσης πλεονάζουν με τη νέα δομή του υπουργείου. Πληροφορίες φέρουν μάλιστα τους επικεφαλής της τρόικας να ζητούν από τον κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει από το ίδιο το υπουργείο του.

Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε διαθεσιμότητα κινητικότητα πρόκειται να υπαχθούν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, 2.000 υπάλληλοι υπουργείων λόγω της νέας δομής τους, 1.500 εκπαιδευτικοί που φέρονται να μην ασκούν καθήκοντα καθώς και περίπου Γ.200 υπάλληλοι δημοτικών φορέων.

Η διαθεσιμότητα κινητικότητα θα συνεχιστεί καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς αυτό άλλοι 12.500 υπάλληλοι, μέρος των οποίων θα επιδιωχθεί να προκύψει μέσα από αξιολόγηση δομών και εργαζομένων, για να αποφευχθούν νέες οριζόντιες λύσεις. Συνεργάτες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν πως όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα επιδείξουν όλα τα υπουργεία στη μνημονιακή υποχρέωση, για την υλοποίηση της οποίας το συγκεκριμένο υπουργείο έχει τον γενικό συντονισμό .

Ως συγκοινωνούντα δοχεία θα λειτουργήσουν σε κάθε περίπτωση η διαθεσιμότητα με τις απολύσεις, καθώς είναι δεδομένη η μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 11.000 εντός του 2014. Αυτό σημαίνει ότι o αριθμός των υπαλλήλων που θα απολύονται μετά τους 8 μήνες της διαθεσιμότητας θα υπολογίζεται στις 15.00 απολύσεις που πρέπει να γίνουν συνολικά.

Επί του παρόντος, στον αριθμό των απολύσεων μετρούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να έχει διακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των απολύσεων που θα γίνουν τελικά (λόγω των επαναπροσλήψεων) για να αφαιρεθεί και από τον τελικό αριθμό.

…………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε κινητικότητα 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Τα χαρτιά του για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.

«Στη δεξαμενή της κινητικότητας βρήκα μηδέν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Οπως είπε, «είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε» και σίγουρα δεν υπήρχε κανένα όνομα στη δεξαμενή της κινητικότητας.

Εκτίμησε ακόμη ότι  δεν θα υπήρχε συμφωνία στο Eurorgroup αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εσωτερικών δεν πετύχαιναν τη συμφωνία στα ζητήματα αυτά.

Σε κινητικότητα 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στη δεξαμενή της κινητικότητας θα μπουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο, στην οποία αναφέρεται ότι εξασφαλίστηκε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

Στην πρώτη φάση, όπως είπε ο υπουργός, θα συμπεριληφθούν οι σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό, καθώς και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Βάσει των σχεδιασμών, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες, επισήμανε πως κρίθηκε ότι «η δουλειά αυτή αν δεν επιτελείται δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα» και από εκεί και πέρα αποφασίστηκε «να υπάρχει μια εκπροσώπηση από το υπουργείο παιδείας και από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. «Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενη της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται…Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις. Δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή», ανέφερε.

Άσκησε επίσης κριτική στους δήμους, σημειώνοντας πως «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Άλλες 2.000 απολύσεις εντός του 2013

Αναφορικά με τις απολύσεις ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση για 2.000 ακόμη απολύσεις εντός του 2013 και άλλες 11.000 μέσα στο 2014.

Η πρώτη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά.

Στη σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το υπουργείο δεσμεύεται για τη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.

Για τις απολύσεις που θα προέλθουν από το προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στην κινητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το βασικότερο κριτήριο πρέπει να είναι πώς μπήκε κανείς στο δημόσιο. «Μπήκες από το ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα υπάρξει ακόμη ένας επανέλεγχος όλων των δικαιολογητικών, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως και από εκεί να προκύψουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν τυπικά με ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας δικαιολογητικά που ήταν πλαστά. «Ενδεχομένως να εκπλαγούμε όλοι μας δυσάρεστα από το πόσος είναι ο αριθμός», επισήμανε.

newsroom naftemporiki.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...