Home / Featured / Πολυνομοσχέδιο – Οι τελευταίες ρυθμίσεις

Πολυνομοσχέδιο – Οι τελευταίες ρυθμίσεις

Δημοσιεύτηκε: 9:30 πμ Ιούλιος 19th, 2013  


iek
Αναδιαρθρώσεις και στα ΙΕΚ

Την προσήλωσή του υπουργείου Παιδείας σε μια πολιτική επιλογή να στέλνονται τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από τα 15 τους χρόνια στην κατάρτιση επιβεβαίωσε χτες κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

«Δημόσια δωρεάν παιδεία σημαίνει Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα παρέχουν τόσο μεταγυμνασιακή όσο και μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση, όχι στα σημερινά διακόσια επαγγέλματα ανεργίας που σήμερα παρέχουν, που εξυπηρετώντας πελατειακά συμφέροντα, αλλά σε εκείνα που η χώρα αποδεδειγμένα χρειάζεται και μπορεί να εξυπηρετήσει», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνοντας την πρόθεση να σταλούν τα παιδιά της εργατικής τάξης στην κατάρτιση, στην πρόωρη επιλογή επαγγέλματος, εκτός ενός σχολείου που θα έπρεπε να τα μορφώνει μέχρι τα 18 τους χρόνια.

Εξήγγειλε δε ότι «από τον Σεπτέμβρη του 2013, αλλά και κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου έως το 2020, η επιδότηση διδάκτρων θα αποδίδεται σε όλους τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, και στην περίπτωση που θα μένουν κάποιοι αναξιοποίητοι πόροι, θα ενισχύονται οι σπουδαστές των Ιδιωτικών ΙΕΚ, με κοινωνικά κριτήρια αυστηρά και μόνο σε ειδικότητες αιχμής που στην περιοχή τους δεν θα παρέχουν τα Δημόσια ΙΕΚ».

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις ειδικότητες που καταργούνται στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ με το πολυνομοσχέδιο, αποδίδοντας ούτε λίγο ούτε πολύ σε αυτές την ανεργία που, σύμφωνα με τον ίδιο, στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ ξεπερνά σήμερα το 28%, ενώ στους αποφοίτους της Ανώτατης εκπαίδευσης είναι 18%. Οπως είπε, ένας στους τρεις αποφοίτους των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ συνεχίζουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ και μάλιστα στις ίδιες ειδικότητες που αποφοίτησαν. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση, υποβαθμισμένη και πρώιμη στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, είναι προσανατολισμένη ακριβώς στο να παράγει άνεργους και απασχολήσιμους, αφού έχει ως πυξίδα τις ανάγκες τη δεδομένη στιγμή η αγορά. Γιατί θέλουν αυτά τα παιδιά δεξαμενή μισοειδικευμένων, από την οποία θα αντλείται εργατικό δυναμικό φτηνό και χωρίς δικαιώματα, που θα δουλεύει όσο, όπως και αν θέλει η «αγορά».

Οι τελευταίες ρυθμίσεις

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε μια σειρά «νομοτεχνικές βελτιώσεις» στο άρθρο 82 που αφορά τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι για το σχολικό έτος 2013 – 2014 μπορούν να προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι από τις καταργούμενες ειδικότητες για τις ανάγκες της Γ’ τάξης ΕΠΑΛ και Β’ ΕΠΑΣ. Σύμφωνα, πάντως, με τις υπόλοιπες διατάξεις, προκειμένου να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι όσοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα πρέπει να έχει «λυθεί η υπηρεσιακή τους σχέση».

Ξεχωριστή ρύθμιση προστίθεται για τους εκπαιδευτικούς της Σιβιτανιδείου, όπου δημιουργούνται προσωποπαγείς θέσεις στις οποίες μετατάσσονται οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που καταργούνται. Προστίθεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Παιδείας, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής καταγραφής. Με βάση αυτήν θα γίνονται υποχρεωτικές μετατάξεις.

Επίσης, εξαιρούνται από τις καταργούμενες ειδικότητες οι κλάδοι Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας.

Ριζοσπάστης


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...