Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Πέντε βήματα για την επιλογή τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ

Πέντε βήματα για την επιλογή τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 8:32 πμ Ιούλιος 3rd, 2013  


graptes_exams

Την κρίσιμη αυτήν περίοδο για τη λήψη αποφάσεων, ειδικοί επαγγελματικού προσανατολισμού παρέχουν πολύτιμες συμβουλές στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» για να μη «χαθούν» οι υποψήφιοι… στο λαβύρινθο των σχολών.

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αντωνίου, για να ληφθεί μια ορθολογική απόφαση όσον αφορά τις σπουδές, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τέσσερις παράγοντες.

Αυτογνωσία: Τα στοιχεία που εκφράζουν την προσωπικότητά μας (αξίες, ικανότητες, δεξιότητες, ενδιαφέροντα, επιθυμίες – προτιμήσεις κ.α).

Πληροφόρηση: Να γνωρίζουμε καλά το αντικείμενο των σπουδών όλων των σχολών που παρέχονται από την Πολιτεία στα Ελληνικά ΑΕΙ, τα μαθήματα που διδάσκονται και τον απαιτούμενο χρόνο σπουδών.

Προοπτικές: Ποια είναι η δυνατότητα απορρόφησης των πτυχιούχων της συγκεκριμένης σχολής στην αγορά εργασίας.

Προϋποθέσεις: Ποια βαθμολογική επίδοση πρέπει να πετύχουμε για να εισαχθούμε στη συγκεκριμένη σχολή (βαθμολογική βάση – μόρια εισαγωγής) και ποια άλλα κριτήρια λαμβάνονται υπόψη (π.χ σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ύψος, βάρος για Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές).

Παράλληλα ο κ. Αντωνίου προτείνει τα εξής πέντε απλά βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

ΒΗΜΑ 1ο Μελέτη – Καταγραφή

Καταγραφή όλων των τμημάτων που με ενδιαφέρουν από τα πεδία που μπορώ να δηλώσω.

ΒΗΜΑ 2ο Ιεράρχηση

Επιλέγω ένα τμήμα κάθε φορά, αυτό που είναι πρώτο στις προτιμήσεις μου, το αντιγράφω σε μια νέα κατάσταση και το σβήνω από την αρχική. Μελετώ τα εναπομείναντα τμήματα από την αρχή και επιλέγω την επόμενη πρώτη επιλογή μου κ.ο.κ., ώσπου να αντιγράψω όλα τα επιθυμητά τμήματα της αρχικής κατάστασης.

ΒΗΜΑ 3ο Επιλογή πεδίων

Δίπλα σε κάθε τμήμα σημειώνω το πεδίο στο οποίο ανήκει και διαπιστώνω σε πόσα πεδία ανήκουν τα τμήματα που έχω καταγράψει. Αν ανήκουν σε περισσότερα από δυο πεδία, τότε, σύμφωνα με τις βάσεις προηγούμενων ετών και τα πιθανά μόρια που συγκεντρώνω, επιλέγω ένα ή δυο. Η επιλογή των πεδίων γίνεται με ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά (συνδυασμός του επιθυμητού με το εφικτό).

ΒΗΜΑ 4ο Χωροταξική κατανομή

Για να αριθμήσω τις προτιμήσεις μου, πρέπει να σκεφτώ μαζί με τους γονείς μου αν θα δηλώσω το τμήμα που με ενδιαφέρει σε όλες τις πόλεις ή θα προτιμήσω εναλλακτικά τμήματα της πόλης μου που έχω σε χαμηλότερη σειρά προτίμησης. Εδώ θα συνεκτιμηθούν οικονομικοί, κοινωνικοί και οικογενειακοί παράγοντες.

ΒΗΜΑ 5ο Οριστική επιλογή

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών και των υπολογισμό των πραγματικών μου μορίων, μπορεί να υπάρξει μια ανακατανομή της αρίθμησης των προτιμήσεών μου, σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα.

Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Λίνα Κοϊνά


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...