Home / Featured / ΟΙΕΛΕ – Οι λόγοι ακυρότητας της εγκυκλίου που καταστρέφει την ιδιωτική εκπαίδευση.

ΟΙΕΛΕ – Οι λόγοι ακυρότητας της εγκυκλίου που καταστρέφει την ιδιωτική εκπαίδευση.

Δημοσιεύτηκε: 9:08 πμ Ιούλιος 22nd, 2013  


ste-thumb-large

Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εγκυκλίου Φ.18/ 93893 /Δ5/2013 που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία εφαρμόζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση οι διατάξεις της ΠΥΣ 6 (28-2-2012). Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η ιδιωτική εκπαίδευση μετατρέπεται σε οίκο εμπορίου, καθώς αποσύρεται ουσιαστικά η κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κονιορτοποιούνται.

Ταυτόχρονα δίδεται για μια ακόμη φορά τους τελευταίους 12 μήνες, μέσω της δραματικής συρρίκνωσης των αποζημιώσεων απόλυσης, δωράκι εκατομμυρίων στους σχολάρχες, οι οποίοι επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου έχουν, με διάφορα νομοθετήματα, εξασφαλίσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πλήρως εκβιαζόμενους υπό την απειλή των μαζικών απολύσεων και με το κράτος απόν, πλέον τα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν ανενόχλητα να μοιράζουν πλαστούς τίτλους, να αλλοιώνουν βαθμολογίες και ωρολόγια προγράμματα, καταστρατηγώντας έτσι την ισονομία απέναντι στους μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Τίθεται σαφώς ζήτημα νομιμότητας και ισοτιμίας των τίτλων σπουδών που τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν στους μαθητές τους.

Η Ομοσπονδία μας κατέθεσε αίτηση ακυρότητας (συνημμένο 1) της εν λόγω εγκυκλίου, επειδή:

• οι διατάξεις της ΠΥΣ δεν έχουν εφαρμογή στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων,

• η συγκεκριμένη εγκύκλιος παραβιάζει σαφώς το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος που ορίζει ότι για το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ισχύει ειδικός νόμος που δεν δύναται να καταργηθεί από τη γενική νομοθεσία (ΠΥΣ)

• η εκτελεστική νομοθεσία που προκύπτει από το συγκεκριμένο συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να εκφυλιστούν σε απλές οικονομικές επιχειρήσεις, διότι παρέχουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας που πρέπει να προστατεύεται και ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να απολύονται μόνο για λόγους που σχετίζονται με την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν. Γι΄ αυτούς τους λόγους προβλέπεται «έντονη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους» στα ιδιωτικά σχολεία και εξασφαλίζονται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς «σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος, κατά τα προεκτεθέντα, έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.» Η δυνατότητα που δίδεται στους σχολάρχες για μαζικές απολύσεις και η επί της ουσίας κατάργηση των υπηρεσιακών συμβουλίων που επόπτευαν τα ιδιωτικά σχολεία και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καταλύουν τη συνταγματική επιταγή και αλλοιώνουν το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.

• Επειδή η ΠΥΣ παραβιάζει πλήθος άρθρων του Συντάγματος, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας.
Επειδή η εφαρμογή της εγκυκλίου θα προκαλέσει δυσμενέστατη βλάβη σε εκατοντάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που θα επιχειρηθεί να απολυθούν άμεσα και μαζικά με βάση τις προβλέψεις της, ιδίως δε οι ευαίσθητες ομάδες εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο στόχαστρο των σχολαρχών (παλιοί και με υψηλότερους μισθούς εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ, άνθρωποι που έχουν διεκδικήσει στο παρελθόν απλήρωτους δεδουλευμένα, άνθρωποι που έχουν αρνηθεί να παραβιάσουν την εκπαιδευτική νομοθεσία), η Ομοσπονδία κατέθεσε αίτηση αναστολής (συνημμένο 1) της εγκυκλίου και ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος. Ήδη από δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα καταφθάνουν πληροφορίες από συναδέλφους στους οποίους κοινοποιείται η πρόθεση των σχολείων να τους καταγγελθεί η σύμβαση.

Το συνταγματικό πραξικόπημα Αρβανιτόπουλου κατ’ εντολήν ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων και με τη μεσολάβηση εξ απορρήτων συνεργατών του δεν θα περάσει. Η Ομοσπονδία θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και πολιτικό μέσο για να ανατρέψει την πολιτική που έχει βάλει στόχο την εκποίηση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, τη μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου σε οίκο εμπορίου «πτυχίων» και που χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες της εκπαίδευσης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Tromaktiko


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...