Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γιατί αποφάσισα να γίνω δασκάλα (1ο και 2ο μέρος)

Γιατί αποφάσισα να γίνω δασκάλα (1ο και 2ο μέρος)

Δημοσιεύτηκε: 2:51 μμ Ιούλιος 26th, 2013  


kathigitria

Why Consider Becoming a Teacher?
μετάφραση-επιμέλεια: Παππά Άννα δασκάλα – συγγραφέας

Το να διδάσκεις είναι δύσκολη δουλειά με πολλές απογοητεύσεις, αλλά οι ανταμοιβές είναι αναρίθμητες. Μερικά, από τα πολλά, οφέλη παρατίθενται στη συνέχεια.
1. Βίωσε την ευχαρίστηση κάνοντας τη διαφορά Οι δάσκαλοι αισθάνονται απερίγραπτη χαρά βλέποντας τους μαθητές τους να αποκτούν νέες γνώσεις, να ενδιαφέρονται περισσότερο και να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.  Κάθε μέρα οι δάσκαλοι πλάθουν το μέλλον καθώς επηρεάζουν τις απόψεις και τις αντιλήψεις των μαθητών τους. Οι δάσκαλοι ενισχύουν τη δημιουργικότητα, ενδυναμώνουν τους χαρακτήρες,   εφοδιάζουν τους μαθητές με διόπτρες για να βλέπουν τον κόσμο,   καλλιεργούν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να έχουν μία παραγωγική ζωή. Πολλοί δάσκαλοι θέλγονται από τη διδασκαλία καθώς διακατέχονται από  αίσθημα προσφοράς, καθώς  επιθυμούν να φέρουν μία καθαρή, χειροπιαστή, βελτίωση στη ζωή των μαθητών.   Ως δασκάλα δρέπω τους καρπούς των προσπαθειών μου κάθε μέρα, καθώς με το νου και την προσπάθειά  μου αυξάνω τον ενθουσιασμό των μαθητών για τη μάθηση και τις επιστήμες.
2. Έχεις μία αποστολή, όχι ένα επάγγελμα Για πολλούς  ανθρώπους η εργασία είναι ένα επαχθές φορτίο. Εργάζονται για το “εκκαθαριστικό”, για να ζήσουν. Όσοι όμως επέλεξαν να διδάσκουν  έχουν μία αληθινή αποστολή. Η διδασκαλία είναι αλληλεπίδραση. Δεν αισθάνονται υπάλληλοι αλλά φίλοι, σύμβουλοι των μαθητών τους και οδηγοί τους προς τη ζωή. Μεγιστοποιούν το ταλέντο των μαθητών τους, τη φαντασία, τις ικανότητες και το χαρακτήρα τους.
3. Απόλαυσε τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση Η επιστήμη της διδακτικής παρέχει σε όσους θέλουν να εργαστούν στο χώρο της επιστήμης τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα υψηλό επίπεδο διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης. Οι δάσκαλοι επιδρούν αμοιβαία με τους μαθητές, με άλλους δασκάλους και άλλα μέλη τις σχολικής κοινότητας. Η επίδραση είναι τέτοια, που μερικοί μαθητές επιλέγουν να ακολουθήσουν την καριέρα του δασκάλου σε σχέση με άλλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες.
4. Επωφελήσου από την ποικιλία  Πολλοί άνθρωποι δυσφορούν στην ιδέα ότι θα κάνουν μια δουλειά που χαρακτηρίζεται από την επανάληψη συγκεκριμένων πραγμάτων ξανά και ξανά. Κάθε χρόνο οι δάσκαλοι καλούνται να εργαστούν με νέα ομάδα μαθητών που έχουν μοναδικές προσωπικότητες, εμπειρίες και ιδέες. Έτσι ενδεχομένως πρέπει να διδάξουν  νέα ύλη, να τροποποιήσουν τη μέθοδο που διδάσκουν ένα συγκεκριμένο θέμα, να κάνουν καινούριο σχεδιασμό της τάξης ώστε να διατηρήσουν φρέσκια και συναρπαστική την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.
5. Μείνε δια βίου μαθητής  Ποτέ δεν θα γνωρίσεις  ένα θέμα καλύτερα αν δεν αρχίσεις να το διδάσκεις. Οι μαθητές θέτουν όλο και πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προτρέποντάς σε να “σκάψεις” βαθύτερα,  να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις πτυχές των ζητημάτων που τους απασχολούν. Η επιστήμη της διδακτικής σου  επιβάλλει να είσαι μαθητής της καθ΄ όλη  τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σου, καθώς συνεχώς εισάγεις τα ευρήματα των ερευνών, της τεχνολογίας και γενικά τα επιστημονικά γεγονότα στην τάξη σου.
6. Να είσαι πάντα χαμογελαστός Τα παιδιά γελούν και διασκεδάζουν με το παραμικρό,  έτσι  η ενασχόλησή σου με αυτά προσφέρει πολλές ευκαιρίες για γέλιο. Μερικές φορές ανόητα αστεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάνουν του μαθητές να γελούν. Και “έχει πλάκα” να μοιραστείς με τους μαθητές σου κάτι που σε κάνει να γελάς. Μια σχολική μέρα χωρίς γέλιο, μια – δυο φορές, ας είναι σπάνια…
7. Κράτα  ψηλό επίπεδο αυτονομίας  Οι σχολικές τάξεις διέπονται από κανόνες λειτουργίας που οι δάσκαλοι πρέπει να ακολουθούν. Γενικά ο δάσκαλος αποφασίζει τι θα γίνει στην τάξη κάθε μέρα. Οι δάσκαλοι διδάσκουν τη διδακτέα ύλη με πολύ  διαφορετικούς τρόπους που εξαρτώνται από  τις γνώσεις τους, την προσωπικότητά τους και τα πιστεύω τους. Λίγα επαγγέλματα παρέχουν τη δυνατότητα   της ευχέρειας να δημιουργείς αυτόνομα και μάλιστα κάθε μέρα.
8.  Να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου  Ένα από τα σημαντικά προνόμια του δασκάλου είναι ότι το χρονοδιάγραμμά του συμπίπτει με αυτό των παιδιών. Έτσι όταν  φέρνεις δουλειά στο σπίτι   έχεις τη δυνατότητα να είσαι με τα δικά σου παιδιά. Αν μάλιστα τα παιδιά σου φοιτούν στο σχολείο  θα έχεις την ευκολία να κάνεις διακοπές μαζί με τα παιδιά σου. Και μια και  μιλάμε για διακοπές….
9. Χαρείτε τις διακοπές σας  Χαρείτε τις διακοπές σας και ξεκουραστείτε. Χαλαρώστε και αναδιοργανωθείτε για την επόμενη σχολική χρονιά…

………………………………………………………………………………………

 

μετάφραση-επιμέλεια: Παππά Άννα
δασκάλα-συγγραφέας

του Mack S. Tribble

Η επιλογή μου να γίνω δασκάλα δεν ήταν επιπόλαια.

Η απόφαση αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας διαδικασίας προβληματισμού για το τι  ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Επέλεξα να σταδιοδρομήσω στο χώρο της εκπαίδευσης, διότι πιστεύω ότι είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας. Πιστεύω  ότι οι εκπαιδευτικοί, ατομικά και συλλογικά, έχουν τη δυνατότητα όχι μόνον να βελτιώσουν τον κόσμο, αλλά και  να τον αλλάξουν.  Μέσα από τη διαδικασία της διδασκαλίας καθημερινά ανανεώνομαι προσωπικά, αλλά και επαγγελματικά. Αισθάνομαι μέλος μιας ευγενούς κοινότητας, που είναι αυτή των δασκάλων   και έχω την ελπίδα ότι  κάποια μέρα θα συμπεριληφθώ στον ίδιο κατάλογο   με τους εμπνευσμένους.
Μερικοί από τους καθηγητές μου, που είχα στη δευτεροβάθμια αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξαν τα πρότυπά μου, οι ήρωες μου.  Ήταν οι προσωπικότητες που ήθελα να μοιάσω, να ακολουθήσω το παράδειγμά τους.   Οι αγαπημένοι μου καθηγητές, που με μύησαν  στην “ουσία των πραγμάτων”, ήταν υπομονετικοί με τους μαθητές, ήταν πάντα δίκαιοι, είχαν υψηλούς στόχους και προσδοκίες, ήξεραν πώς να παρακινούν και, το πιο ευχάριστο, είχαν χιούμορ και το χρησιμοποιούσαν εποικοδομητικά. Είχαν το χάρισμα της επικοινωνίας που τους έκανε να ελέγχουν κάθε κατάσταση χωρίς να επιβάλλονται. Αυτός είναι ο τύπος της δασκάλας που ήθελα να γίνω. Σήμερα ωστόσο, συνειδητοποιώ ότι  το προσωπικό μου στυλ διδασκαλίας έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τα πρότυπά μου, αλλά και τις δικές μου δυνάμεις, γνώσεις, δεξιότητες αξίες και εμπειρίες.
Θέλω οι μαθητές μου να μαθαίνουν σε ένα φιλικό και αξιοκρατικό  περιβάλλον, ώστε να αυξηθεί  η αυτοεκτίμησή τους. Η υψηλή αυτοεκτίμηση θα τους κάνει μαχητικούς  αγωνιστές,  ικανούς να θέτουν και  να κατακτούν υψηλούς στόχους.  Ως δασκάλα θέλω  να ελπίζω ότι συμβάλλω στην ικανότητά τους να το κάνουν, να επιτύχουν επαγγελματικά και να γίνουν καλοί γονείς και παραγωγικά μέλη  της κοινωνίας των ανθρώπων. Για όλους τους παραπάνω λόγους διερωτήθηκα τι καλύτερο επάγγελμα θα μπορούσα να ασκώ. Η απάντησή μου ήταν ότι το να διδάσκω δεν είναι επάγγελμα.   Είναι αγνή κοινωνική συνεισφορά, και είμαι ευτυχισμένη που σήμερα έχω την ευκαιρία να συνεισφέρω.
Ως δασκάλα έχω την άμεση δυνατότητα να κάνω τη διαφορά, να αλλάξω το μέλλον. Είμαι ιδεαλίστρια. Θέλω το καλύτερο για τον καθένα. Θέτω υψηλούς στόχους και παρακινώ τους μαθητές να ξεπεράσουν τους στόχους. Θέλω όλοι μου  οι μαθητές να μαθαίνουν και το κυριότερο να κατανοούν. Θέλω όλοι μου οι μαθητές να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε γιορτή και  όχι σε σχολείο. Θέλω οι μαθητές μου να αναρωτιούνται, να θέτουν ερωτήματα, να έχουν κριτική σκέψη, να μπορούν να γράψουν, να μπορούν να διαβάσουν, να διαβάσουν, να διαβάσουν…
Καλός δάσκαλος δεν είναι αυτός που εξηγεί. Δεν είναι κάποιος που απλά αποδεικνύει.  Καλός δάσκαλος είναι αυτός που εμπνέει, αυτός που οδηγεί τη σκέψη πιο πέρα. Είναι αυτός που μπορεί να πάρει τον μαθητή και να τον κάνει να πιστέψει, πραγματικά να πιστέψει, ότι τα όνειρά του και  οι ελπίδες του είναι πραγματοποιήσιμες.  Ο καλός δάσκαλος δεν θα αφήσει τον μαθητή του με αναπάντητα ερωτήματα, με αμφιβολίες. Θα του λύσει κάθε απορία όσο χρόνο κι αν του πάρει. Ακόμη και αν τελειώνει η μέρα, ο καλός δάσκαλος θα μείνει  για να τον εμπνεύσει. Θα διερωτηθεί “πώς πρέπει να του το δώσω ώστε να το κατανοήσει;” Σκοπεύω να είμαι και να παραμείνω αυτό το είδος δασκάλου.
Την  περίπτωση να εμπνεύσω έναν άνθρωπο δεν την θεωρώ ευκαιρία αλλά πρόκληση. Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί δεν το βλέπουν έτσι. Αυτό, κατά τη γνώμη μου,  πρέπει να αλλάξει. Οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο επειδή είναι αναγκασμένοι. Πολλές φορές η μάθηση δεν είναι το αγαπημένο τους, όμως καθήκον του δασκάλου είναι  να διδάξει. Οι μαθητές πάντα μαθαίνουν. Δυστυχώς καμιά φορά δεν μαθαίνουν αυτά που διδάσκει  ο  δάσκαλος. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ο δάσκαλος πρέπει να είναι έτοιμος να διδάξει άλλα πράγματα. Πράγματα όπως τον χαρακτήρα, το ήθος, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν πολυτιμότερα από την καθεαυτού μάθηση. Αυτός είναι  ο λόγος που έγινα δασκάλα. Θέλω να εμπνεύσω τα παιδιά που είναι  το μέλλον του σπουδαίου έθνους μας.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 

πηγή https://pappanna.wordpress.com/2013/07/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...