Home / Featured / Έρευνα Μεταπτυχιακά με θετικές ή περιορισμένες προοπτικές. Κριτήρια επιλογής.

Έρευνα Μεταπτυχιακά με θετικές ή περιορισμένες προοπτικές. Κριτήρια επιλογής.

Δημοσιεύτηκε: 8:47 μμ Ιούλιος 5th, 2013  


ptyxio

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι εισέρχονται μετά την αποφοίτησή τους στην αγορά εργασίας, που είναι άκρως ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η ανεργία στις ΗΠΑ που ανέρχεται στο 7,8% και η υποαπασχόληση που αγγίζει το 18% είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν πολλούς στο να αναβάλουν την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας και να μπουν σε μια άλλη διαδικασία, αυτή της εκπόνησης ενός μεταπτυχιακού με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων απασχόλησης και συνακόλουθα των απολαβών τους.

Σε όσους λοιπόν μπουν στη διαδικασία μεταπτυχιακών σπουδών τους δημιουργείται άμεσα το ερώτημα: « ποια θα είναι τα προγράμματα αυτά που θα έχουν τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές;» Στο ερώτημα αυτά προσπαθεί να απαντήσει το περιοδικό forbes πραγματοποιώντας μια έρευνα που στηρίζεται στο δικτυακό τόπο payscale.com και στη βάση δεδομένων Bureau of Labor Statistics.

Για όσους δε γνωρίζουν το payscale δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να συγκρίνουν το μισθό τους με αυτόν άλλων επαγγελματιών και διαθέτει πλέον μια βάση δεδομένων 40.000.000 «μισθολογικών προφίλ» ενώ το Bureau of Labor Statistics διαθέτει στατιστικά αριθμητικά δεδομένα για την αγορά εργασίας και την απασχόληση που επιτρέπουν σε κάποιον να βγάλει συμπεράσματα για την αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2010-2020.

Μεταπτυχιακά με θετικές προοπτικές

Masterinformationsystems

Με βάση τα στοιχεία και την έρευνα του περιοδικού forbes την πρώτη θέση την καταλαμβάνει το μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα (masterinformationsystems). Στο μέσο της καριέρας του ένας επαγγελματία με το εν λόγω μεταπτυχιακό αναμένεται να κερδίζει 101.000 δολάρια το χρόνο, ενώ η αναμενόμενη απασχόληση θα παρουσιάσει αύξηση 30 ποσοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με την επικεφαλή οικονομολογό του Payscale κα KatieBardaro «όταν συνδυάζεται το management με έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο, αυτόν των νέων τεχνολογιών τότε είναι βάσιμες οι προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών. Επιπρόσθετα η αναζήτηση από τις εταιρείες τεχνολογικά καταρτισμένων εργαζομένων σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις απολαβές».

Masterphysics

Με αναμενόμενες απολαβές ύψους 117.000 ευρώ και με την απασχόληση να αυξάνεται κατά 22% την περίοδο 2010-2020 είναι αριθμητικά δεδομένα που κατατάσσουν το μεταπτυχιακό στη Φυσική στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με την κα Bardaro «οι υπολογισμοί και τα τεχνικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη φυσική είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιστήμη των δεδομένων (datascience)».

Master in Physician Assistant Studies

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η ανάγκη των ασθενών για την αναζήτηση οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να δημιουργήσουν έναν ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για όσους εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό στον τομέα των ιατρικών βοηθών. Επίσης η κα Bardaro επισημαίνει ότι τα χρήματα και ο απαιτούμενος χρόνος για την εκπόνηση ενός masterPA (PhysicianAssistant) είναι μικρότερα από εκείνα ενός MD (MedicalDoctor).

Στο μέσο της καριέρας του ένας εργαζόμενος με Master in PhysicianAssistant Studies αναμένεται να αμείβεται με 98.000 δολάρια ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2020 κατά 30%.
Επιστήμη Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τραπεζικής (finance), Πολιτικών Μηχανικών

Στην 4η θέση τοποθετείται το mastercomputerscience, με μέσες απολαβές 114.000 ευρώ και αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης 21,3 ποσοστιαίες μονάδες. Πολλοί καλές είναι και οι προοπτικές για όσους εκπονήσουν μεταπτυχιακό στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές. Στο μέσο της καριέρας του ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με το ανάλογο μεταπτυχιακό θα κερδίζει 124.000 ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας που θα διεκδικεί θα αυξηθούν κατά 18%.

Όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στην Τραπεζική στο μέσο της καριέρας τους θα έχουν αποδοχές της τάξης των 119.000 δολαρίων και οι θέσεις εργασίας , για όσους έχουν το εν λόγω μεταπτυχιακό θα αυξηθούν κατά 18.6%. Τη δεκάδα κλείνει το μεταπτυχιακό στους Πολιτικούς Μηχανικούς που όσοι το πραγματοποιήσουν θα δουν τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 19% την περίοδο 2010-2020 ενώ τα χρήματα που θα λαμβάνουν θα ανέρχονται στις 102.000 δολάρια.

Μεταπτυχιακά επαγγελμάτων υγείας: Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Δημόσια Υγεία

Πολύ ψηλά στη λίστα του forbes βρίσκεται και το μεταπτυχιακό σε μια επιστήμη που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση στην Ελλάδα, αυτή της Εργοθεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας εργαζόμενος με μεταπτυχιακό στην Εργοθεραπεία θα αμείβεται με 81.100 δολάρια ενώ οι θέσεις απασχόλησης αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 33%. Άλλοι δυο κλάδοι του τομέα υγείας που ενδέχεται να έχουν καλές απολαβές και αύξηση της απασχόλησης είναι αυτοί της νοσηλευτικής και της δημόσιας υγείας. Όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στη νοσηλευτική πιθανόν να λαμβάνουν 88.600 δολάρια και η απασχόληση του θα αυξηθεί κατά 26% ενώ όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία θα λάβουν 84.100 δολάρια, ενώ η απασχολησιμότητά τους θα παρουσιάσει αύξηση την περίοδο 2010-2020 κατά 30.5%

 

Μεταπτυχιακό Απολαβές σε δολάρια Αύξηση απασχόλησης
1. Master information systems 101.000 30%
2. Masterphysics 117.000 22%
3. Master in Physician Assistant Studies 98.000 30%
4. Master Computer Science 114.000 21.3%
5.Master Electrical Engineering 124.000 18%
6.Master Occupational Therapy 81.100 33%
6.Master Public Health 84.100 30.5%
6.Master Nursing 88.600 26%
6.Master Finance 119.000 18.6%
10.Master Civil Engineering 102.000 19%

Πηγή: Forbes

Δέκα μεταπτυχιακά με περιορισμένες προοπτικές

Εκτός από τα μεταπτυχιακά που αναμένεται να αυξήσουν τις απολαβές και τις πιθανότητες για απασχόληση υπάρχουν ,σύμφωνα με το forbes,και δέκα κλάδοι όπου η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ίσως δεν έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας σε σύγκριση πάντα με τα προγράμματα που έχουν θετικές προοπτικές. Μπορεί λοιπόν κάποιος να δαπανήσει χρόνο και χρήμα, να βελτιωθεί ως επαγγελματίας και να βελτιώσει το γνωστικό του επίπεδο όμως οι απολαβές του δε θα φθάσουν τα επίπεδα ενός εργαζομένου με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα.

Μεταπτυχιακά στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας, της Αγγλικής γλώσσας, της Μουσικής, της Εκπαίδευσης θα εξασφαλίσουν σε όσους τα αποκτήσουν μέσες απολαβές που ανέρχονται στα 60.000-70.000 δολάρια. Παράλληλα δεν αναμένεται να αυξηθούν δραστικά οι πιθανότητες εργασιακής απασχόλησης καθώς οι πιο πάνω τομείς θεωρούνται κορεσμένοι. Όποιος για παράδειγμα εκπονήσει ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας αναμένεται να έχει απολαβές της τάξης των 58.500 δολαρίων. Βέβαια υψηλότερες θα είναι οι απολαβές αναφέρει η κα KatieBardaro για όσους Βιβλιοθηκονόμους αναζητήσουν εργασία εκτός του χώρου του σχολείου και των Βιβλιοθηκών. Όσοι για παράδειγμα απορροφηθούν από εταιρείες που έχουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό στην αναζήτηση της πληροφορίας θα αμείψουν τους Βιβλιοθηκονόμους που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης.

Οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη του forbes αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% για τους Βιβλιοθηκονόμους. Ίδια περίπου είναι η κατάσταση και για όσους εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό στη Μουσική. Οι απολαβές τους θα είναι στα 54.500 δολάρια ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν την περίοδο 2010-2020 κατά 10%. Επίσης ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Εκπαίδευσης ή ακόμα και της Βιολογίας ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικό για το νέο που θα μπει στη διαδικασία εκπόνησής του. Ακολουθεί πίνακας με δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα που συνοδεύονται από περιορισμένες προοπτικές.

 

Μεταπτυχιακό Απολαβές σε δολάρια Αύξηση απασχόλησης
1. Master Library Information Science 58.500 7%
2. MasterMusic 54.500 10%
3. Master in English 67.300 11.7%
4. Master Education 61.000 14%
5.Master Public Administration 77.000% 13%
6.Master Biology 80.900 10%
7.Master History 68.700 17%
8.Master Counseling 52.200 22%
9.Master Political Science 94.100 8%
10.Master Architecture 77.800 16.5%

Πηγή: Forbes

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά με περιορισμένες προοπτικές θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εκπόνηση ενός μεταπτυχιακού είναι μια επένδυση που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Σίγουρα αν ένα μεταπτυχιακό το εξετάσουμε με απόλυτα νούμερα είναι αναγκαίο να αναζητήσει κανείς το αντίκρισμα που έχει στην αγορά εργασίας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεταπτυχιακό μας βελτιώνει όπως προαναφέρθηκε ως επαγγελματία και μας πλουτίζει εσωτερικά. Επίσης οι νέοι που θα εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα διευρύνουν το κύκλο των κοινωνικών τους γνωριμιών και τους ορίζοντές τους. Υπάρχουν λοιπόν δυο τομείς όπου ωφελείται ένα άτομο που πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές: Ο υλικός και ο πνευματικός. Κρίνεται απαραίτητο να εξετάζεται και το πνευματικό κέρδος αν και η σημερινή εποχή κρίνεται άκρως χρησιμοθηρική. Άλλωστε ένας από τους τρεις λόγους που πρέπει να εξετάσει κανείς πριν μπει στην όλη διαδικασία είναι και αυτός των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτήσει μέσα από το μεταπτυχιακό. Οι άλλοι δυο λόγοι σύμφωνα με την κα KatieBardaro είναι η σύνδεση με την αγορά εργασίας και η επιθυμία να ξεχωρίσει κανείς από τους υπόλοιπους που έχουν πραγματοποιήσει προπτυχιακές σπουδές. Το ζητούμενο για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού είναι η « γενική ευτυχία» αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του του Payscale. «Αν το μεταπτυχιακό λόγω του χρόνου που απαιτεί επιφέρει το άγχος στην εργασία τότε θα πρέπει να εξετάσει σοβαρό το αν αξίζει η πραγματοποίησή του». Ο νέος απόφοιτος λοιπόν ή ο εργαζόμενος θα πρέπει να εξετάσει πολλές παραμέτρους πριν κάνει το επόμενο βήμα.

Καλόγηρος Βασίλειος

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Προϋποθέσεις, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα

Με την ανεργία να έχει πάρει την ανιούσα και τον ανταγωνισμό για τις λιγοστές θέσεις εργασίας να αυξάνεται καθημερινά κρίνεται περισσότερο από πότε επιτακτική η πραγματοποίηση ενός μεταπτυχιακού.

Το μεταπτυχιακό δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι όμως αναμφισβήτητα ένα προσόν που μπορεί να εκτιμηθεί από τους εργοδότες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων όχι μόνο στα ΑΕΙ άλλα και στα ΤΕΙ.

Το πιο πάνω γεγονός καθιστά αναγκαία την πραγματοποίηση μιας έρευνας προτού ο κάθε ενδιαφερόμενος προχωρήσει στην επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο οποίο θα δαπανήσει κόπο, χρόνο άλλα και χρήμα. Ακολούθως θα παρουσιαστούν αριθμητικά δεδομένα άλλα και τα πρέπει και δεν πρέπει στην επιλογή του μεταπτυχιακού.

Τα µεταπτυχιακά σε αριθµούς (κατά προσέγγιση)

 Θεσµοθετήθηκαν µε τον Ν. 2083/1992
 480 προγράµµατα προσφέρονται από ελληνικά τριτοβάθµια ιδρύµατα
 60.000 άτοµα συµµετέχουν σε προγράµµατα στην Ελλάδα και 25.000 άτοµα φοιτούν σε προγράµµατα του εξωτερικού
 93% των αποφοίτων θεωρούν ανεπαρκή τον βασικό τίτλο σπουδών
 16% των κατόχων µεταπτυχιακού τίτλου και 24% των αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ παραµένουν άνεργοι πέντε χρόνια µετά την αποφοίτηση
 10πλάσιες έως 20πλάσιες είναι οι αιτήσεις σε σχέση µε τις προσφερόµενες θέσεις σε µεταπτυχιακά προγράµµατα
 15
30 είναι οι εισακτέοι ανά προκήρυξη θέσεων
 Κάθε µεταπτυχιακός φοιτητής έχει δικαίωµα για φοίτηση σε µόνο 1 µεταπτυχιακό ανά περίοδο
1500- 8.000 ευρώ είναι το ετήσιο κόστος φοίτησης στα προγράµµατα που προβλέπουν δίδακτρα

Πηγή: Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κριτήρια και Αντικριτήρια
Ενδιαφέροντα είναι τα κριτήρια και αντικριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών που παρουσίασε σε συνέδριο η κα Κυριακού Σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτά λοιπόν συνοψίζονται στα ακόλουθα:

ΑΝΤΙ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ

– Επειδή θα πάει ο κολλητός/ σύντροφος
– Επειδή φαίνεται εύκολο
– «Ένα χαρτί να πάρω…..»
– Επειδή είναι ωραία η πόλη!!!
– Επειδή είναι πιο σύντομο
– «Άκουσα ότι είναι καλό»
– «Μόνο εκεί πρόλαβα να κάνω αίτηση»

Κριτήρια επιλογής
Αγορά εργασίας: Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής αν το μεταπτυχιακό τον διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές του και αν φυσικά του ανοίγει νέες επαγγελματικές δυνατότητες. Σε επόμενο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν μεταπτυχιακά που προσφέρουν ακόμα μια διέξοδο. Για παράδειγμα έχει νόημα ένας φιλόλογος να κάνει μεταπτυχιακό στα αρχαία; Τι θα κερδίσει στην αγορά εργασίας; Ένας πτυχιούχους διοίκησης επιχειρήσεων πρέπει να εκπονήσει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων ή να αναζητήσει έναν άλλο τομέα;

Στόχοι: Αν κάποιος μπει στη διαδικασία πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών θα πρέπει να έχει στόχους. Δεν κάνω μεταπτυχιακό για να λέω απλά ότι έχω μεταπτυχιακό. Προχωρούμε σε μια επένδυση στη γνώση, γιατί το μεταπτυχιακό είναι επένδυση που ευελπιστούμε να μας αποφέρει κέρδη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Άρα οπωσδήποτε είναι αναγκαίο να αναρωτηθούμε γιατί θέλουμε να κάνουμε μεταπτυχιακό; Ποιοι οι στόχοι μας; Ποιες οι προσδοκίες μας;

Πρακτικά κριτήρια: Σε αυτά συγκαταλέγονται η περιοχή, το κόστος και οι τρόποι χρηματοδότησης. Σε περίπτωση που κάποιος εργάζεται ή έχει οικογενειακές υποχρεώσεις θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ένα μεταπτυχιακό από απόσταση στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ή και σε κάποιο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Επίσης καλό είναι να εξετάσει αν στην πόλη όπου διαμένει μόνιμα ή στις όμορες περιοχές πραγματοποιούνται μεταπτυχιακά προγράμματα που πιθανόν να τον ενδιαφέρουν. Φυσικά ακόμα ένα κριτήριο που πρέπει να εξετάσει είναι το κόστος του μεταπτυχιακού και αν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Μάλιστα τη σημερινή εποχή το να δαπανήσει κανείς 4000-6000 ευρώ για ένα μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως ίσως είναι πολυτέλεια για πολλούς.

Πότε να εκπονήσω το μεταπτυχιακό;

Ένα σύνηθες ερώτημα που ταλανίζει πολλούς υποψηφίους είναι ο χρόνος πραγματοποίησης των μεταπτυχιακών σπουδών. Προσωπικά θα προτείναμε μετά από 1-2 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Η επιλογή αυτή έχει και θετικά άλλα και αρνητικά, όπως φυσικά και η επιλογή να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακό αμέσως μετά την αποφοίτησή του ή πριν οι άνδρες πάνε στρατό. Άλλωστε κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζυγίσει τα υπέρ και κατά και να πάρει τη δικιά του, προσωπική απόφαση. Ακολούθως παρουσιάζονται τα συν και τα πλην της εν λόγω απόφασης όπως αναφέρονται και στον οδηγό του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Μετά από 1-2 χρόνια εργασιακής εμπειρίας

Πλεονεκτήματα:
– Πιο ώριμη επιλογή Κατεύθυνσης
– Καλύτερη εστίαση στις σπουδές / Μεγαλύτερη Δέσμευση
– Μεγαλύτερη απορρόφηση γνώσεων

Μειονεκτήματα:
– Ενδεχόμενο εγκατάλειψης της ιδέας μεταπτυχιακού
– Διακοπή μιας ίσως ενδιαφέρουσας και πολλά υποσχόμενης καριέρας
– Πιθανόν ο εργοδότης να δει με επιφυλακτικότητα την πρωτοβουλία του εργαζομένου του
– Δυσκολία συγκερασμού εργασίας, οικογένειας, μεταπτυχιακού

Η πραγματοποίηση ενός μεταπτυχιακού αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών έχει και αυτή, όπως αναφέρθηκε, τα θετικά άλλα και τα αρνητικά της.

+Αποκτά σε νεαρή ηλικία αυξηµένα ακαδηµαϊκά προσόντα.
– ∆εν προλαβαίνει να δοκιµαστεί στον εργασιακό στίβο, να αυτοαξιολογηθεί και να γνωρίσει τις πραγµατικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Για όσους πάλι σκέφτονται στρατό ή μεταπτυχιακό; Τα υπέρ και τα κατά είναι τα ακόλουθα: 
+ Ολοκληρώνει έναν ακαδηµαϊκό κύκλο προτού αναλάβει άλλου είδους υποχρεώσεις και πριν να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
– ∆εν διαθέτει την αναγκαία εµπειρία και ωριµότητα, ώστε να επιλέξει το πρόγραµµα σπουδών που ανταποκρίνεται στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του ή/και στις συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Χρήσιμες συμβουλές

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές της Συμβούλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Κυριακού:

1. ΚΑΝΤΕ Μεταπτυχιακές Σπουδές
2. Εργαστείτε πριν επιλέξετε κατεύθυνση
3. Φροντίστε τις επιδόσεις σας (εάν ακόμη προλαβαίνετε)
4. Κάντε τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ έρευνα για το καλύτερο πρόγραμμα και το καλύτερο πανεπιστήμιο
5. Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία μιας καλής αίτησης

Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν προχωρήσει ο υποψήφιος στην πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών:
Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει έναν πολύ καλό οδηγό για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Από το πλήθος των πληροφοριών που παρατίθενται απομονώσαμε μια σειρά από ερωτήσεις που είναι αναγκαίο να απαντηθούν από τον κάθε ενδιαφερόμενο:

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ∆ΩΝ: 

i. Επειδή η συµµετοχή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραµµα µπορεί να συντελέσει στην αναβάθµιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων µου;
ii. Επειδή ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα µπορεί να προσδώσει νέο χαρακτήρα, κύρος και προοπτική στον βασικό τίτλο σπουδών µου;
iii. Επειδή ένας µεταπτυχιακός τίτλος συνιστά αποτελεσµατικό µέσο για την εξεύρεση ή τη διατήρηση µιας θέσης εργασίας;
iv. Επειδή ένας µεταπτυχιακός τίτλος συνεπάγεται αύξηση µισθού ή/και εργασιακή εξέλιξη;
v. Επειδή ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα µπορεί να αποτελέσει τον προθάλαµο για ακαδηµαϊκή καριέρα;
vi. Επειδή η συµµετοχή σε ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα µπορεί να συµβάλει στην παράταση της φοιτητικής ζωής µου και την αναβολή ένταξής µου στην αγορά εργασίας;
vii. Επειδή η συµµετοχή σε ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα θα µου επιτρέψει να λάβω εκπαιδευτική άδεια και να απαλλαγώ για ένα διάστηµα από τα εργασιακά µου καθήκοντα;
viii. Επειδή η συµµετοχή σε ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα υπαγορεύεται/επιβάλλεται από το περιβάλλον (εργοδότες, οικογένεια, συρµός κ.ά.);
ix. Επειδή υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης ή/και αδυναµία λήψης απόφασης σχετικά µε τις επιλογές σταδιοδροµίας;
x. Επειδή ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα µπορεί να ικανοποιήσει εσωτερικές µου ανάγκες και προσδοκίες;
Άλλοι λόγοι (σηµειώστε)

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ∆ΩΝ: 
i. Πλήρους ή µερικής φοίτησης;
ii. ∆ια ζώσης, εξ αποστάσεως ή µεικτό;
iii. Επιπέδου certificate, diploma, master ή διδακτορικού;
iv. Σε δηµόσιο ή ιδιωτικό ίδρυµα;
v. Με δίδακτρα ή δωρεάν;
vi. Συναφές ή άσχετο προς τις προπτυχιακές σπουδές;
vii. Με αντίκρισµα στην αγορά εργασίας ή µε στόχο να
ικανοποιηθούν προσωπικά ενδιαφέροντα και ανάγκες;
viii. Με θεωρητικό ή πρακτικό προσανατολισµό;
Άλλα διλήµµατα (σηµειώστε)

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥ∆ΕΣ: 

i. Ιστοσελίδες Ιδρυµάτων/Τµηµάτων/Προγραµµάτων
ii. Γραµµατείες Προγραµµάτων
iii. Γραφεία ∆ιασύνδεσης
iv. Εκθέσεις Εκπαίδευσης/Εκδηλώσεις Ενηµέρωσης
v. Υπουργικές Αποφάσεις (Εθνικό Τυπογραφείο)
vi. Οδηγοί/Κανονισµοί Σπουδών
vii. Ειδικές Εκδόσεις
viii. Ειδικές Μελέτες/Έρευνες
ix. Επαγγελµατικές Μονογραφίες/Περιγραφές Επαγγελµάτων
x. Κόµβοι Πληροφόρησης/Ιστοσελίδες/Βάσεις ∆εδοµένων
xi. Πρεσβείες/Μορφωτικά Ιδρύµατα Χωρών (για εξωτερικό)
xii. ΜΜΕ
xiii. ∆ιδάσκοντες Προπτυχιακών Μαθηµάτων
xiv. Σύλλογοι Φοιτητών/Αποφοίτων Προγραµµάτων
xv. Κοινωνικό ∆ίκτυο (συγγενείς, φίλοι, συµφοιτητές)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

i. Αναγνωρισµένος βασικός τίτλος
(ή τουλάχιστον βεβαίωση περάτωσης σπουδών)
ii. Βαθµός πτυχίου (τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»)
iii. Τυχόν προαπαιτούµενα µαθήµατα (κυρίως για πτυχιούχους µη συναφών µε το περιεχόµενο του µεταπτυχιακού τµηµάτων ή/και αποφοίτους ΤΕΙ)
iv. Επίδοση σε πτυχιακή εργασία
v. Γραπτές εξετάσεις σε συναφή γνωστικά αντικείµενα (συνήθως προτείνεται ενδεικτική βιβλιογραφία)
vi. Ξένη γλώσσα µε επάρκεια (βασική ευρωπαϊκή) – Αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό, οι υποψήφιοι εξετάζονται και σε ξένη γλώσσα ή προσκοµίζουν συγκεκριµένη βαθµολογία
σε εξετάσεις φορέων πιστοποίησης γλωσσοµάθειας (π.χ. ΚΠγ/TOEIC/TOEFL/ΙELTS/GMAT/GRE)
vii. Συστατικές επιστολές (από καθηγητές µαθηµάτων συναφών µε το αντικείµενο του µεταπτυχιακού ή/και εργοδότες)
viii. Συνέντευξη ενώπιον «Επιτροπής Μεταπτυχιακού/Αξιολόγησης»
ix. Επαγγελµατική εµπειρία/Ερευνητικά ενδιαφέροντα/
Ειδικά προσόντα (αξιολόγηση «χαρτοφυλακίου»)
x. Αναλυτικό βιογραφικό σηµείωµα (αναφορά εργασιών, δηµοσιεύσεων, προϋπηρεσίας κ.ά., που ενισχύουν την υποψηφιότητα)
xi. Αυτοπεριγραφική έκθεση/Προσωπική δήλωση/ Έκθεση κινήτρων/ενδιαφερόντων (ελεύθερο ή δοµηµένο κείµενο)
xii. Ταξιδιωτικά έγγραφα/Άδεια παραµονής/εργασίας (για εξωτερικό).

Καλόγηρος Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...