Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας

Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 7:09 πμ Ιούλιος 24th, 2013  


arvanitopoulos

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 23/7/2013

AMΠΕ

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας  ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε  παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της  Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το συμβούλιο ενέκρινε την αξιολόγηση των δομών και των  υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας καθώς και τη διαχείριση του προσωπικού, που  αφορά στην Κεντρική Υπηρεσία, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, το σύνολο της  Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα  ΙΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δομές αυτές στελεχώνονται από  165.000 υπαλλήλους από τους 187.000 συνολικά που υπηρετούν συνολικά στο  υπουργείο Παιδείας.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η αξιολόγηση των διοικητικών  δομών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, οι οποίες στελεχώνονται από 10.200 υπαλλήλους.  Πανεπιστήμια και Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα καλούνται να αξιολογήσουν τις  δομές τους έως τις 15 Οκτωβρίου.
Μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο  Αντώνης Σαμαράς έδωσε σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού  έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο  Δημόσιο.
Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του αντιπροέδρου Ευ.  Βενιζέλου και των υπουργών Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, Εσωτερικών Ιω. Μιχελάκη,  Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Ανάπτυξης  Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των  δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με στόχο να μην υπάρξουν  αποκλίσεις.
Σε δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης, τόνισε πως δόθηκαν  κατευθύνσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, σε ό,τι  αφορά και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά στοιχεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι θα  τηρηθούν οι προθεσμίες και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση αποφασίστηκε να μην υπάρξουν οριζόντιες  περικοπές.
ΣΥΡΙΖΑ: Πογκρόμ απολύσεων και μετακινήσεων στο  Δημόσιο
Για «πογκρόμ απολύσεων και μετακινήσεων δημοσίων  υπαλλήλων» έκανε λόγο στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τη σημερινή σύσκεψη  στο Μαξίμου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ολοκληρωτική υποταγή στις  απαιτήσεις της τρόικας».
«Αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει διοικητική  ‘μεταρρύθμιση’ στην ουσία συνιστά την πλήρη αποδιάρθρωση του κράτους και των  δομών του, την απονέκρωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, την  καταστροφή κάθε προοπτικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας»,  επισήμανε η Κουμουνδούρου.
«Εκείνοι που διακηρύσσουν ότι με τη διάλυση των ΟΤΑ,  της δημόσιας τηλεόρασης, των σχολείων και των νοσοκομείων σώζουν τη χώρα είναι  χειρότεροι και από διοικητές σε αφρικανική χώρα την περίοδο της αποικιοκρατίας»,  πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το «νέο χτύπημα» στα δικαιώματα των εργαζομένων όχι  μόνο δεν συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά αποτελεί εμπόδιο και για  την ίδια την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Πετούν στο δρόμο χιλιάδες  δημοσίους υπαλλήλους
Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε και η  τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη, με αφορμή  τη σημερινή σύσκεψη.
«Νυχθημερόν παλεύει η συγκυβέρνηση για την εξόντωση των  Ελλήνων πολιτών. Κοινή συναινέσει αποφάσισαν σήμερα στο Μαξίμου να πετάξουν στο  δρόμο άκριτα, αδιάντροπα και ανελέητα δεκάδες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων»,  δήλωσε η κ. Χρυσοβελώνη για να καταλήξει: «Δεν έχει τέλος η νύχτα του Αγίου  Βαρθολομαίου».
Χρυσή Αυγή: «Όχι» στην κινητικότητα και τις  απολύσεις
Την αντίθεσή της στην κινητικότητα και τις απολύσεις  στο Δημόσιο εξέφρασε από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας την κυβέρνηση  ότι «άγεται και φέρεται από τους τοκογλύφους δανειστές».
«Μόνη εφικτή λύση του ελληνικού προβλήματος είναι η  άρνηση πληρωμής του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας. Αν ο Στουρνάρας  θέλει να εξοικονομήσει χρήμα, ας κόψει τώρα τους παχυλούς μισθούς βουλευτών,  υπουργών και λοιπών golden boys του Δημοσίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή  της.
ΔΗΜΑΡ: «Όχι» στον ξαφνικό θάνατο υπηρεσιών του  δημοσίου
Να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα τη διαδικασία  διοικητικής μεταρρύθμισης στα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό  της πλήρους  αποσύνδεσης της  κινητικότητας από τις απολύσεις, ζήτησε από την κυβέρνηση  η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε σχετική ανακοίνωσή της  «απολύσεις μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο αν αφορούν σε καταδικασθέντες με  αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, σε εισαχθέντες με πλαστά δικαιολογητικά, σε  συστηματικά απέχοντες από την εργασία και σε όσους κριθούν ανίκανοι προς εργασία  μετά από αξιολόγηση».
Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να αποσύρει τη λογική του  ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών του δημοσίου» και την προειδοποιεί πως αν συνεχίσει  «στην ίδια γραμμή της αποδοχής των  ιδεοληψιών  της τρόικας» θα  οδηγήσει τα πράγματα  στην απορρύθμιση του δημόσιου τομέα και  την  κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
ΚΚΕ: Βάζουν στο στόχαστρο χιλιάδες δημοσίους  υπαλλήλους
Να αντιτάξει το δικό του μέτωπο εργαζομένων, ιδιωτικού  και δημόσιου τομέα, ώστε να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα κάλεσε  τέλος τον ελληνικό λαό το ΚΚΕ.
«Η επιτάχυνση και η αποφασιστικότητα στο  ‘μεταρρυθμιστικό’ έργο της κυβέρνησης, που ζητά ο πρωθυπουργός, είναι η πιο  βίαιη εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που έχει συμφωνήσει με τα μνημόνια  και όλα τα μέτρα που τσακίζουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα»,  επισήμανε ο Περισσός.
Αυτή τη φορά, όπως ανέφερε, «βάζουν στο στόχαστρο  χιλιάδες δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στην πρώην  ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ (ΕΑΣ), την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, που θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα  βρεθούν εσωτερικοί μετανάστες με χειρότερες εργασιακές  σχέσεις».
alfavita.gr
………………………………………………………………………………
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ απολύσεων και «μετακινήσεων»
 
Μέχρι τα τέλη Ιούλη, 4.800 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς «κινητικότητας»
Την επιτάχυνση των ρυθμών, για να προχωρήσουν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσω της υπαγωγής τους σε καθεστώς «κινητικότητας», ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, από τους υπουργούς της κυβέρνησης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με το αντεργατικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος Ιούλη, 4.800 δημόσιοι υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία θα τεθούν σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα. Στα τέλη Σεπτέμβρη στη μαύρη λίστα θα τοποθετηθούν άλλοι 7.700 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το τρίτο κύμα κινητικότητας για το 2013 θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη και αφορά άλλους 12.500 εργαζομένους στο Δημόσιο. Συνολικά, μέχρι τα τέλη του 2013, 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας, παίρνοντας σταδιακά το δρόμο για την ανεργία.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε επί τάπητος η αναδιάρθρωση δομών, υπηρεσιών και κρατικών επιχειρήσεων. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υπάρχει ακόμα και κλείσιμο υπηρεσιών και επιχειρήσεων του Δημοσίου, προκειμένου να θέσει αυτόματα σε καθεστώς διαθεσιμότητας το προσωπικό τους, αλλά και η «αναδιάρθρωσή» τους, πριν ιδιωτικοποιηθούν. «Δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις, από τις δεσμεύσεις μας», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν χιλιάδες δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΒΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) καθώς και στη ΛΑΡΚΟ, που θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα «μετακινηθούν» σε άλλες υπηρεσίες με πολύ χαμηλότερους μισθούς και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.
Παράλληλα, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να ετοιμάσουν και να παραδώσουν άμεσα, λίστες με τα «ονοματεπώνυμα» των εργαζομένων που θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Προκειμένου να διευκολυνθεί ο «έλεγχος» της κατακρεούργησης των εργαζομένων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοίμασε και παρέδωσε στους υπουργούς και στον πρωθυπουργό ειδικό φάκελο.
Σε δηλώσεις του, ο Κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ανέφερε ότι δόθηκαν εντολές από τον πρωθυπουργό «σε όλα τα υπουργεία να επιταχύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο» στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς, όπως είπε, στη «συνεδρίαση τέθηκε επίσης η αξιολόγηση δομών και προσωπικού». Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «θα τηρηθούν οι προθεσμίες και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα», φανερώνοντας την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο τους επόμενους μήνες.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «τα χρονοδιαγράμματα δεν πρέπει να τα βλέπουμε σαν τρόικα και αριθμούς», αφού όπως σημείωσε «υπάρχει ανάγκη μετασχηματισμού του κράτους». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης – που αξιοποιεί το μνημόνιο – η προώθηση και εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να συρρικνώσει τις κρατικές δομές και υπηρεσίες, προκειμένου να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
    Συνάντηση θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του προγράμματος των κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ.
Ριζοσπάστης
24/7/2013

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...