Home / Ρώσικα / Άλλα άρθρα / Δώστε εισαγωγικές εξετάσεις σε Ρωσικά ΑΕΙ από τη χώρα σας

Δώστε εισαγωγικές εξετάσεις σε Ρωσικά ΑΕΙ από τη χώρα σας

Δημοσιεύτηκε: 10:44 μμ Ιούλιος 24th, 2013  


russia

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές θα μπορούν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στα ρωσικά Πανεπιστήμια, χωρίς να πάνε στη Ρωσία.
Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας το Φθινόπωρο.

Από τις χώρες τους, και χωρίς να είναι υποχρεωτική η επιτόπου παρουσία τους στη Ρωσία, θα μπορούν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για τα ρωσικά ΑΕΙ, οι χιλιάδες ξένοι ενδιαφερόμενοι. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 15.000 ξένοι φοιτητές εισάγονται με υποτροφία στα ρωσικά Πανεπιστήμια ετησίως.

Πόλος έλξης ξένων φοιτητών τα ρωσικά ΑΕΙ

«Θα πρέπει να παράσχουμε στους ξένους υποψήφιους φοιτητές πρόσβαση στις διαδικασίες εισαγωγής στα ρωσικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα  χωρίς να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα τους», δήλωσαν παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών. «Σκοπεύουμε να δεχτούμε 15.000 πολίτες από 150 χώρες του κόσμου παρέχοντας  επιχορηγούμενες θέσεις στα ρωσικά Ανώτατα Ιδρύματα». Οι υποψήφιοι θα δώσουν εξετάσεις στα ρωσικά κέντρα επιστημών και πολιτισμού της χώρας τους. Υπάρχουν 70 ρωσικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, και μέχρι το 2020 ο αριθμός τους θα φτάσει τα 104. Ωστόσο η διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί», δήλωσε ο Αντιπρύτανης της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Σεργκέι Ρόσιν. Να σημειωθεί ότι Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς και άλλοι φορείς που συνδέονται με τη ρωσική Εκπαίδευση, υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μέχρι το Νοέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των εγγράφων που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι, καθώς και των προγραμμάτων, τα οποία θα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο κύκλο φοιτητικής ζωής.  Η διαδικασία περιλαμβάνει την κατάθεση των αιτήσεων, την επιλογή και έγκριση των φοιτητών, τη μετάβαση από ένα κύκλο σπουδών σε άλλο (ενδέχεται η αποβολή ή η μετάβαση σε άλλο εκπαιδευτικό Ιδρυμα), κτλ.

Αύξηση ξένων φοιτητών

Σήμερα σπουδάζουν σε ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα περίπου 250.000 ξένοι φοιτητές από 150 χώρες. Πρόκειται για απόφοιτους που προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τις χώρες της ΚΑΚ, σε ποσοστό 40%, καθώς επίσης από την Κίνα και την Ινδία. Περισσότεροι από 40.000 εξ’ αυτών παρακολουθούν προγράμματα Ανώτατης Εκπαίδευσης με υποτροφία από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, το ποσοστό των ξένων φοιτητών, το οποίο ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 2,3% του συνόλου των φοιτητών, αναμένεται να αυξηθεί σε 6% μέχρι το 2015, ενώ μέχρι το 2018 θα αγγίξει το 10%.

Σε ότι αφορά την ειδίκευση, οι ξένοι φοιτητές επιλέγουν κυρίως εκπαιδευτικά Ιδρύματα τεχνικής φύσεως, με ποσοστό 20%. Τις Σχολές Νομικής, Οικονομικών και Ιατρικής επιλέγει το 18%, και το 11% των φοιτητών σπουδάζει σε Σχολές Παιδαγωγικής και Προγραμματισμού.

Αναγνώριση τίτλων

Για την επιτυχία του νέου σχεδίου είναι απαραίτητη η αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τα ξένα ιδρύματα εντός της Ρωσίας. Σύμφωνα με το νέο νόμο «Περί Παιδείας», ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το επίπεδο εκπαίδευσης και ειδίκευσης από ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αναγνωρίζεται αυτόματα στη Ρωσία εφόσον υπάρχει διμερής διεθνής συμφωνία. Σε άλλες περιπτώσεις, ο υποψήφιος καλείται να αναγνωρίσει μόνος του το απολυτήριο του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τα ζητήματα εκπαίδευσης και επιστημών.

Σπουδές στα ρωσικά Πανεπιστήμια και στα Αγγλικά

Η Αντιπρύτανης, αρμόδια για τα ζητήματα Διεθνούς Συνεργασίας, του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών, Γκουλνάρα Κρασνόβα, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι οι ξένοι φοιτητές μπορούν να δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ρωσικά ΑΕΙ στη χώρα διαμονής τους. «Πρόκειται για την οργάνωση κέντρων διεξαγωγής των εξετάσεων στα ρωσικά πολιτιστικά κέντρα σε πολλές χώρες. Η επιλογή θα γίνεται βάσει των σχετικών πιστοποιητικών, και κατόπιν, ο υποψήφιος θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση του για την εισαγωγή σε ρωσικό εκπαιδευτικό Ιδρυμα. Εάν η αίτηση εγκριθεί, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις, και κατόπιν να έρθει στη Ρωσία», εξήγησε η κ. Κρασνόβα. Σύμφωνα με την ίδια, «ορισμένα Ιδρύματα, τα οποία έχουν υπογράψει διεθνείς συμφωνίες, αναζητούν μόνα τους υποψήφιους φοιτητές ή δέχονται τα σχετικά έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή».

Ο Πρύτανης του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου «Πλεχάνοφ»,  Βίκτορ Γκρίσιν, υποστηρίζει την υλοποίηση του νέου αυτού σχεδίου, αλλά τόνισε, ότι βασική προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών από το υπουργείο. «Η ιδέα αυτή είναι καλή, αλλά απαιτεί πολύ δουλειά. Θα πρέπει να γίνει σύγκριση του επιπέδου εκπαίδευσης της Ρωσίας με αυτό άλλων χωρών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα», δήλωσε ο κ.Γκρίσιν.

https://patrasevents.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ναι… για όλα φταίνε οι εκπαιδευτικοί

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.) Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283 Αρ. Διαταγής ...