Home / Αγγλικά / Άλλα άρθρα / Έρευνα για το “Burn οut syndrome”

Έρευνα για το “Burn οut syndrome”

Δημοσιεύτηκε: 2:05 μμ Ιούλιος 27th, 2013  


burnout

Έρευνα για το “Burn οut syndrome

Πόσο κινδυνεύουν οι εκπαιδευτικοί της ξένης γλώσσας να ,,καούν,, από τις στρεσσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διδασκαλία τους στο δημόσιο σχολείο?

Η επαγγελματική εξουθένωση του εργαζόμενου, (burn out syndrome), είναι η μακροχρόνια εξουθένωση και η μείωση του ενδιαφέροντος για την εργασία που αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς. Ειδικότερα, πρόκειται για σύνδρομο φυσικής, διανοητικής και συγκινησιακής κόπωσης που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται σε συγκινησιακά απαιτητικές καταστάσεις για μεγάλη χρονική περίοδο. Βαθμιαία το άτομο εμφανίζει απώλεια μέριμνας για τους πελάτες και αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό του. Παρουσιάζεται σαν ένα επαγγελματικό, φυσικό άδειασμα και σαν συγκινησιακή εξάντληση.

Το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης παρουσιάζει τελευταία σημαντική  αύξηση στους εκπαιδευτικούς , αν και όσον αφορά στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, αυτός διεκδικεί μαζί με τα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας χρόνια τώρα τα πρωτεία στο burnout,σύμφωνα με διεθνείς έρευνες. Ειδικότερα στους κύκλους  των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών τα «συμπτώματα»  φαίνονται τελευταία όλο και πιο έντονα.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την «εξουθένωση» και πολλές φορές ακόμα και διαταραχές  γενικευμένου άγχους  και  διάθεσης στους εκπαιδευτικούς; Κάποιοι κάνουν λόγο για ψυχολογική πίεση προερχόμενη από τη δυσκολία διαχείρισης της συμπεριφοράς των μαθητών και των χαμηλών τους κινήτρων, κάποιοι για την έλλειψη στήριξής τους από τους προϊσταμένους τους ή άλλους φορέις στα καθημερινά τους προβλήματα, κάποιοι για τα προβλήματα που διέπουν το ίδιο το σύστημα εκπάιδευσης ,όπως αυτό εφαρμόζεται στην Ελλάδα, κάποιοι για όλα τα παραπάνω.

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε για να μελετηθεί το φαινόμενο και η έκτασή του και να διερευνηθούν οι παράγοντες που το επιτείνουν στην Ελλάδα .Αυτό γίνεται στα πλαίσια μιας εκτεταμένης  έρευνας που εκπονείται από τη συνάδελφο εκπαιδευτικό  Γερμανικής Γλώσσας  Αριστέα Βίτσα για την πτυχιακή της εργασία στο τμήμα Συμβουλευτικής της ΑΣΠΑΙΤΕ.Όσοι εχουν λίγο χρόνο παρακαλούνται να βοηθήσουν, συμμετέχοντας στην έρευνα απλά με το να το συμπληρώσουν ηλεκτρονικά.Όπως είναι αντιληπτό όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή σας τόσο πιο εμπεριστατωμένη θα είναι η έρευνα για τον κλάδο μας και τόσο πιο αξιόπιστα τα συμπεράσματα.

Το άρθρο με τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβρη..


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...