Home / Featured / Αντιδράσεις για την «καρατόμηση» καθηγητών Ισπανικής και Ιταλικής Φιλολογίας

Αντιδράσεις για την «καρατόμηση» καθηγητών Ισπανικής και Ιταλικής Φιλολογίας

Δημοσιεύτηκε: 5:29 μμ Ιούλιος 16th, 2013  


italiaispania

Ερωτήματα που απασχολούσαν καθηγητές, μαθητές και τις οικογένειές σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στους υπό κατάργηση τομείς έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε σύσκεψη με βουλευτές της ΝΔ, ενώ με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται οι ειδικότητες Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας.

Η κινητικότητα των εκπαιδευτικών απασχόλησε πολύ τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη της Δευτέρας, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και των υπουργών Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού. Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να μάθουν αφενός τι μέλλει γενέσθαι με τους μαθητές που φοιτούν στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ, αφετέρου τι προβλέψεις υπάρχουν από το υπουργείο Παιδείας για τις ειδικότητες που καταργούνται.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος εξήγησε στους βουλευτές ότι οι 13.165 μαθητές που φοιτούν στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, καθώς όσοι έχουν ήδη επιλέξει ειδικότητες που καταργούνται θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους και τα κενά θα καλύψουν ωρομίσθιοι καθηγητές. Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες, ο υπουργός Παιδείας αποσαφήνισε ότι ανάλογες ειδικότητες επαγγελμάτων παρέχονται στα 91 δημόσια ΙΕΚ της χώρας, άρα θα παρέχονται σε υψηλότερο επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ με τη δρομολογούμενη αναβάθμιση των ΔΙΕΚ θα δοθεί δυνατότητα εισαγωγής και σε αποφοίτους Γυμνασίου.
 
Εκτός από την κατάργηση των ειδικοτήτων στα Τεχνικά Λύκεια, το άρθρο 82 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών καταργεί όμως δύο ειδικότητες εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης, οι οποίοι σχετίζονται με τη διδασκαλία των ιταλικών και των ισπανικών ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία. Ως απάντηση στην κίνηση αυτή το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών (ΕΚΠΑ) κοινοποίησε απόφασή του στην οποία εκφράχζει «την εντονότατη αγανάκτησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις ειδικότητες ΠΕ 34 Ιταλικής Φιλολογίας και ΠΕ 40 Ισπανικής Φιλολογίας και να θέσει σε διαθεσιμότητα τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αυτή την ειδικότητα. Είναι μάλιστα εξόχως ειρωνικό και αντιφατικό από τη μια μεριά να προβάλλεται διαρκώς η ανάγκη να παραμείνει η χώρα μας μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και από την άλλη να καταργείται η διδασκαλία δύο βασικών ευρωπαϊκών γλωσσών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό η εκμάθηση ξένων γλωσσών μοιραία θα περιέλθει αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...