Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Αιφνιδιαστική αύξηση του διδακτικού ωραρίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Αιφνιδιαστική αύξηση του διδακτικού ωραρίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 1:37 μμ Ιούλιος 4th, 2013  


679clock

Η πρωτοφανής αλλαγή της Υπουργικής απόφασης για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά από παρέμβαση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων εν μία νυκτί κι ενώ είχε κοινοποιηθεί το προηγούμενο κείμενό της στην ΟΙΕΛΕ με υπουργική υπογραφή και είχε σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στο σύνολο του κλάδου που εμπιστεύτηκε τη θεσμική διαδικασία του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη δέσμευση του Υπουργού περί ουδεμίας απόλυσης ιδιωτικού εκπαιδευτικού με την εφαρμογή της αύξησης του ωραρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των ιδιοκτητών διαδίδουν ότι είχαν άγνοια για την αλλαγή της απόφασης, γεγονός που ενισχύει την άποψη της Ομοσπονδίας ότι η ενέργεια του Υπουργού Παιδείας προήλθε μετά από ισχυρή πίεση ελαχίστων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης με ειδικά συμφέροντα από την αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όταν νομοθετικές πρωτοβουλίες συμφωνημένες με τους κοινωνικούς εταίρους καταπατώνται με τέτοιο κυνικό τρόπο, τότε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο τόπος πλέον κυβερνάται από παρακρατικά συμφέροντα που ίπτανται υπεράνω του Συντάγματος, των θεσμών και των νόμων.

Λόγω της εξέλιξης αυτής την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη θα προκηρυχθούν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε πρωτοβάθμια σωματεία και παραρτήματα με πρόταση κήρυξης απεργίας σε περίπτωση που υπάρξει έστω και μία απόλυση από την εφαρμογή της αύξησης του ωραρίου. Ήδη έχουν ορίσει έκτακτη ΓΣ τα δύο μεγαλύτερα σωματεία της Ομοσπονδίας, ο ΣΙΕΛ Αθήνας και ο ΣΙΕΛΒΕ (το σωματείο Βορείου Ελλάδας) για την Πέμπτη, 5/9 και το παράρτημα της Λάρισας για την Παρασκευή, 6/9.

Τα θέματα-αιτήματα των έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων είναι τα ακόλουθα:

1.      Άμεση αλλαγή της υπουργικής απόφασης και εφαρμογή του πρώτου κειμένου που προέκυψε μετά από διάλογο με την ΟΙΕΛΕ. – Καμία απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού.

2.      Εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής (άρθρο 16 του Συντάγματος) για κρατικό έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων. Διαμαρτυρία για την επαναλαμβανόμενη καταπάτηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση (βλ. ΕΡΤ, επιστρατεύσεις, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) που αλλοιώνουν τα δημόσια αγαθά, υπονομεύουν το πολίτευμα και καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία.

3.      Εφαρμογή της γνωμοδότησης 4/2012 για την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης και άμεση επιστροφή των συναδέλφων που δικαιώθηκαν στην τάξη.

4.      Επαναφορά του ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων

Μετά από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων (κι όχι ο κρατικός προϋπολογισμός) κερδίζουν 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται κατά 25 εκατομμύρια ευρώ. Με την αύξηση του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κερδίζουν 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, την ώρα που το αντίστοιχο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ χάνεται από την τσέπη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την αλλαγή του κειμένου της υπουργικής απόφασης αλλοιώνονται περαιτέρω, επ’ ωφελεία των εργοδοτών, οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τον κίνδυνο να προστεθούν στη μακρά σειρά των ανέργων εκατοντάδες συνάδελφοί μας. Πότε θα μπει ένας φραγμός στον κατήφορο; Πότε θα σταματήσει αυτή η πλουσιοπάροχη κρατική επιχορήγηση υπέρ μιας ολιγομελούς ομάδας επιχειρηματιών και εις βάρος των εργαζόμενων;

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ             ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...