Home / Featured / Μετακινήσεις 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τρόϊκα

Μετακινήσεις 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τρόϊκα

Δημοσιεύτηκε: 9:42 πμ Ιούλιος 2nd, 2013  


metatheseis

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Της Χαράς Καλημέρη

Στον εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης δασκάλων και καθηγητών στηρίζεται το υπουργείο Παιδείας για να μην προχωρήσει η ένταξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε καθεστώς κινητικότητας. Για «σοκ μείωσης εκπαιδευτικών» έκανε λόγο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας πως ήδη ο χώρος της εκπαίδευσης έχει απωλέσει περί τους 11.000 αναπληρωτές και ωρομισθίους. Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπαιδευτικοί επιμένουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 καθηγητές, με την ΟΛΜΕ να πραγματοποιεί σήμερα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Οι φόβοι 
Τους φόβους ότι η εκπαίδευση θα αποτελέσει «δεξαμενή» για την ένταξη υπεράριθμων σε καθεστώς κινητικότητας πυροδότησε η συνάντηση που είχε ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή ενόψει της άφιξης της τρόικας. «Το υπουργείο Παιδείας έχει, ήδη, συνεισφέρει στην κινητικότητα 10.000 αναπληρωτές. Πέρυσι, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, έγιναν προσλήψεις 12.000 αναπληρωτών. Φέτος, θα πέσουμε από τους 12.000 στους 2.000 αναπληρωτές.

Ήδη, λοιπόν, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί ένα σοκ μείωσης 10.000 εκπαιδευτικών? Και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως, από 1.500 ωρομίσθιους θα έχουμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μόνο 150. Έτσι, συνολικά το υπουργείο Παιδείας έχει συνεισφέρει στην κινητικότητα γύρω στους 11.000 ανθρώπους», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Και πρόσθεσε: «Αυτοί, ήταν συμβασιούχοι επί δεκαετίες. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια, κάναμε μια διαχείριση του προσωπικού με έναν τρόπο ορθολογικό και λειτουργικό».

Στα σχολεία 
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη νέα σχολική χρονιά σχεδιάζεται η μετακίνηση περίπου 4.500 καθηγητών ειδικοτήτων -όπως Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Καλλιτεχνικών και Φυσικής Αγωγής- από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια, ενώ με βάση τις ίδιες πηγές επιπλέον 4.500 καθηγητές αναμένεται να μετατεθούν υποχρεωτικά από τη σημερινή τους περιφέρεια σε άλλες με κενά. Επίσης, στα σχολεία θα επιστρέψουν πολλοί εκπαιδευτικοί που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες και φορείς.

Αιτία πολέμου 
«H διαθεσιμότητα και η υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικών θα είναι ‘αιτία πολέμου’», δηλώνει, από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ, καλώντας τους καθηγητές να συμμετάσχουν σήμερα (στις 11π.μ.) σε συγκέντρωση έξω από κεντρικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, εάν ισχύσουν οι σχετικές πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί θα χάσουν την εργασία τους και θα μπουν σε λίστες αναμονής με το 75% του μισθού τους, ενώ πολλοί από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί ο κατάλογος των 25.000 απολύσεων από το Δημόσιο στο τέλος του 2015.

………………………………………………………….

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου οι ειδικότητες είναι :

1. Πληροφορικής
2. Γυμναστές
3. Αγγλικής
4. Γαλλικής
5. Γερμανικής
6. Μουσικής
7. Καλλιτεχνικών

Υπουργείο Παιδείας

…………………………………………………………..

5.000 καθηγητές μετακινούνται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στο πλαίσιο άμεσης εφαρμογής της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η  μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τηΔευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικότητες εκμάθηση ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών μαθημάτων πληροφορικής ακόμα και γυμναστές, θα αναλάβουν μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης (θεατρικό παιχνίδι, εκμάθηση αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών κ.α.) για παιδιά που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (μέχρι και την τρίτη Δημοτικού) προκειμένου να τελειώνουν το πρόγραμμά τους στις 2.00μ.μ. και όχι στις 12.30 όπως ισχύει στο σχολικό πρόγραμμα.

Oι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησαν «σκληρή» στάση στο θέμα της παράτασης για την κινητικότητα, αλλά άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις του υπουργείου κυρίως όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων, με αιχμή την πρόταση για την Εκπαίδευση.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...