Home / Featured / Πώς οι Πανελλήνιες μετατράπηκαν σε ψυχοφθόρες και πνευματοκτόνες εξετάσεις

Πώς οι Πανελλήνιες μετατράπηκαν σε ψυχοφθόρες και πνευματοκτόνες εξετάσεις

Δημοσιεύτηκε: 8:58 πμ Ιούνιος 2nd, 2013  


panelladikes-20111

Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος ένοχος για τις πιο περιπετειώδεις εξετάσεις των τελευταίων ετών. Το «χάσμα» στη δυσκολία των θεμάτων και η άνιση μάχη για μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Διαβάστε την συνέντευξη του φιλολόγου και αρθρογράφου, Γ. Καββαδία στο NEWS 247.

Οι Πανελλαδικές «σύντομης διάρκειας» ολοκληρώθηκαν. Τη θέση του άγχους στην καθημερινότητα χιλιάδων υποψηφίων παίρνει η αγωνία για τα αποτελέσματα που φέτος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων κάνουν λόγο για πτωτική πορεία, λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας σε μαθήματα Κατεύθυνσης, αλλά και της ανισότητας που παρατηρήθηκε μεταξύ μαθημάτων.

Λίγες ώρες άλλωστε, μετά το τέλος του βασικού κορμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων θεμάτων, η ΟΛΜΕ έστρεψε τα βέλη της ενάντια στο υπουργείο Παιδείας, κατηγορώντας την ευθέως για την οριστική «διάλυση» των εξετάσεων και για την εφαρμογή ενός τέτοιου εκπαιδευτικού συστήματος που αποδυναμώνει το γνωστικό υπόβαθρο των υποψηφίων και τους οδηγεί στο μονόδρομο του φροντιστηρίου.

Το NEWS 247 αναζήτησε τα βαθύτερα αίτια της φετινής εκπαιδευτικής κατρακύλας. Τις πταίει για τις «εκτιμώμενες» μειωμένες σχολικές επιδόσεις; Οι βάσεις πέφτουν γιατί έτσι επιβάλλει «ο νόμος και η τάξη» ή αποτελεί τυχαίο γεγονός που άφησε εκτός εκπαιδευτικής αρένας του λιγότερο προετοιμασμένους;

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο φιλόλογος, αρθρογράφος και εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων – Κινήσεων στο Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, κ. Γιώργος Καββαδίας σημειώνει ότι η προληπτική επιστράτευση των καθηγητών στις εξετάσεις, ως μία ακραία έκφραση της ιδιόμορφης μνημονιακής δικτατορίας, είχε στόχο τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των μαθητών.

«Τόσο ομαλά πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις, που μόλις 15 σε σύνολο 165 υποψηφίων του εξεταστικού κέντρου Γρεβενών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με κρίση πανικού, δεκάδες άλλοι υποψήφιοι κατέρρευσαν από το άγχος σε εξεταστικά κέντρα, ενώ μόλις μια οικογενειακή τραγωδία συγκλόνισε την Ελλάδα. Ακραία και μεμονωμένα περιστατικά θα πουν κάποιοι. Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες που αυτοαναγορεύονται σε προστάτες της ψυχικής υγείας των μαθητών είναι οι μεγάλοι ένοχοι για τις πιο περιπετειώδεις και χειρότερες εξετάσεις των τελευταίων ετών που κλόνισαν τον ψυχισμό των μαθητών. Αλλεπάλληλες γκάφες, λανθασμένα ή απίστευτης δυσκολίας  θέματα και επιστρατευμένη διόρθωση γραπτών συνθέτουν το φετινό γκρίζο τοπίο των εξετάσεων. Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και οι υποψήφιοι και η κοινωνία δε γνωρίζουν για πρώτη φορά επίσημα τον ακριβή αριθμό εισακτέων», σημειώνει στο NEWS 247, ο κ. Καββαδίας.

Ο ίδιος συνεχίζει ότι «κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις που κατασυκοφαντούσαν τους εκπαιδευτικούς για την απεργία στις εξετάσεις και εμφανίζονταν ως προστάτες της ψυχικής υγείας των μαθητών «ποιούν την νήσσαν» για τις απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής των εξετάσεων και βαθμολόγησης των γραπτών».

Θέματα εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα αυξημένης δυσκολίας θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας σε σύγκριση με τα θέματα Βιολογίας προκαλούν μεγάλο χάσμα μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν θέσεις για τις ίδιες σχολές. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης που επέλεξαν τα Μαθηματικά διαγωνίζονται με τους χειρότερους όρους.

Ο κ. Καββαδίας προσθέτει ότι πρωτοφανής και ατυχέστατη ήταν και η αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη – αφού είχαν εξεταστεί προφορικά χιλιάδες υποψήφιοι και διορθωθεί χιλιάδες γραπτά – αλλαγή των κριτηρίων βαθμολόγησης στα Μαθηματικά και συγκεκριμένα στο θέμα Γ2.

«Στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας των Εσπερινών έδειξαν την ευαισθησία τους ως προς την ευπαθή αυτή ομάδα των υποψηφίων οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας μόνο για ένα απλό λάθος στο θέμα Δ3. Παράλληλα, στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης πέρα από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, τρία ερωτήματα (Β2, Δ2, Δ3) ήταν έξω από το πνεύμα διδασκαλίας, το πνεύμα του σχολικού βιβλίου και της αξιολόγησης της Φυσικής».

Ως αποτέλεσμα αυτού «διορθώσεις και διευκρινήσεις μέχρι και απόσυρση θεμάτων διαμόρφωσαν συνθήκες ψυχολογικής κατάρρευσης. Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης τα θέματα ήταν όχι μόνο τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, αλλά άστοχα και αντιδεοντολογικά. Μάλιστα το Β3 χαρακτηρίστηκε εκτός πλαισίου ύλης, εκτός πνεύματος, εκτός του… «πλανήτη» Μαθηματικών. Ακόμα και τα φροντιστήρια έδιναν λάθος λύσεις ακόμα και σε άλλα ευκολότερα του Β3 θέματα», προσθέτει ο κ. Καββαδίας.

Τα φάουλ στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι περιορισμένες δυνατότητες των «φτωχών»

«Είναι έξω από κάθε παιδαγωγική αρχή, να καλούνται οι υποψήφιοι να διαγωνιστούν σε υπέρμετρης δυσκολίας θέματα  που οδηγούν στο υπόγειο της βαθμολογίας μαζικά τους υποψηφίους ακόμα και τους σχετικά καλά προετοιμασμένους. Περίπου το 80% της Τεχνολογικής κατεύθυνσης στα Μαθηματικά και τη Φυσική εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει  βαθμολογία κάτω από τη βάση», τονίζει ο κ. Καββαδίας.

Αυτό πιστοποιεί ότι με τα θέματα που επιλέγονται προκαλείται ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις προσπάθειες τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και, κυρίως, των μαθητών με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Έτσι εντείνεται ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των εξετάσεων και ενδυναμώνεται ο ρόλος των φροντιστηρίων.

Το μήνυμα του κ. Καββαδία είναι σαφές: «Δεν μπορούν τα πιο φτωχά παιδιά να έχουν φιλοδοξίες για σπουδές, κυρίως για τις υψηλόβαθμες σχολές. Παράλληλα, η φροντιστηριακή εκγύμναση κερδίζει έδαφος ως σώμα και πνεύμα στο σχολείο εκτρέποντας το εκπαιδευτικό έργο σε τεχνικές απομνημόνευσης πληροφοριών και όχι αναλυτική επεξεργασία της ύλης και δημιουργικής αφομοίωσης από τους μαθητές.

Ασφαλώς και δεν είναι τα θέματα εύκολα ή δύσκολα, που καθορίζουν τον ρόλο των εξετάσεων και του σχολείου. Μπορεί τα δύσκολα θέματα και η εξεταστική σφαγή να εξυπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και του νέου σχολείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και καταλήγει: «Οι εξετάσεις ούτως ή άλλως αποτελούν τον ορατό μηχανισμό της επιλεκτικής – απορριπτικής λειτουργίας του σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι  η «ιερή αγελάδα» των εξετάσεων που τόσο πολύ λατρεύουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα – παρά τις μικρές ή μεγάλες διαφορές τους – είναι θεσμός ψυχοφθόρος, πνευματοκτόνος που εν τέλει μετατρέπει τις κοινωνικές ανισότητες σε εκπαιδευτικές. Πίσω από τους μύθους των «ίσων ευκαιριών» και του «αδιάβλητου» των εξετάσεων, ας μη μας διαφεύγει η ουσία.

Όσο υπάρχει ο κλειστός αριθμός εισακτέων, «numerus clausus», τόσο οι εξετάσεις θα λειτουργούν ως μηχανισμοί ταξικής επιλογής ευνοώντας τους μαθητές από τις προνομιούχες τάξεις και αποκλείοντας τους άλλους. Ήδη, περίπου οι μισοί μαθητές από όσους ξεκινούν από την αφετηρία της Α’ Δημοτικού έχουν βγει έξω από την αρένα των εξετάσεων, εγκαταλείποντας σε κάποια φάση το σχολείο».

news247.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...