Home / Featured / ΟΕΦΕ – Αφιέρωμα εκτιμήσεις των βάσεων

ΟΕΦΕ – Αφιέρωμα εκτιμήσεις των βάσεων

Δημοσιεύτηκε: 7:02 πμ Ιούνιος 10th, 2013  


PANELLADIKES

Η δυσκολία ορισμένων μαθημάτων, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων αναμένεται να προκαλέσουν μια διττή εικόνα στη φετινή εικόνα των βάσεων, με σχολές όπως οι Πολυτεχνικές να παρουσιάζουν πτώση σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ οι Νομικές και οι Στρατιωτικές άνοδο.

Ας μη ξεχνάμε, πάντως πως μεγάλο ρόλο σε κάθε περίπτωση θα παίξει και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αναμένεται να δηλώσουν σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την περιφέρεια, λόγω οικονομικής κρίσης να περνά σε δεύτερο μοίρα.

Αναλυτικά τα επιστημονικά πεδία:

1ο Επιστημονικό Πεδίο Με τις θέσεις των νέων φοιτητών να είναι αρκετά πιο λίγες σε σχέση με πέρυσι οι Νομικές και Στρατιωτικές σχολές αναμένεται να είναι σαφώς ανεβασμένες. Ειδικά στις στρατιωτικές σχολές το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι κατά 30% λιγότερες αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο ανταγωνισμό. Κατά τα άλλα η εικόνα των άλλων σχολών σε αυτό το πεδίο δεν αναμένεται να έχουν τεράστιες μεταβολές, μιας και το επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων δεν διαφοροποιήθηκε πολύ σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ. Έμπειροι καθηγητές επισημαίνουν πως στις «αδικίες» του συστήματος εισαγωγής συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, πως όσοι υποψήφιοι είχαν επιλέξει τη Βιολογία Γενικής Παιδείας είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτούς που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Το δύσκολο μάθημα αυτού του πεδίου ήταν τα Αρχαία, την εικόνα «διόρθωσαν», όμως τα Λατινικά και η Ιστορία.

2ο & 4ο Επιστημονικό Πεδίο Η «εξαφάνιση» των αριστούχων στα φετινά Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αλλά και ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας της Φυσικής θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων σε Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές.  Αντισταθμιστικός παράγοντας θα είναι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων. Μικρή μείωση αναμένεται και στα ΤΕΙ, καθώς με το σχέδιο «Αθηνά» οι προσφερόμενες θέσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ. Άνοδο υπολογίζεται πως θα έχουμε στα ΤΕΙ που απαιτούσαν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλό βαθμό πρόσβασης. Η βουτιά των βάσεων σε αυτό το πεδίο δικαιολογείται και από τις επιδόσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, καθώς τα θέματα θεωρήθηκαν δυσκολότερα από τα περσινά.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Μικρή υποχώρηση δεν αποκλείεται να δούμε και στις Ιατρικές σχολές με τις επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να είναι χαμηλές, να εξισορροπούνται, όμως από τη Βιολογία και τη Χημεία.

5ο Επιστημονικό Πεδίο Καταλυτικός παράγοντας των φετινών πανελλαδικών είναι και εδώ η Φυσική και τα Μαθηματικά, όπου και στις Οικονομικές σχολές αναμένεται να υπάρχει πτώση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων είναι η Τετάρτη 19 Ιουνίου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...