Home / Ρώσικα / Άλλα άρθρα / Ο κόσμος γιορτάζει την Ημέρα της ρωσικής γλώσσας

Ο κόσμος γιορτάζει την Ημέρα της ρωσικής γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 8:09 μμ Ιούνιος 6th, 2013  


Russia_flag-600x0

Σήμερα συμπληρώνονται 214 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν.

Την ημέρα αυτή στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Ημέρα της ρωσικής γλώσσας.

Στις γιορταστικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν πολλές χώρες, διοργανώνοντας θεματικές εκθέσεις, συναυλίες σλαβικής λαϊκής μουσικής, διαλέξεις και μαθήματα ρωσικής γλώσσας.

Η ρωσική γλώσσα είναι μία από τις μεγαλύτερες γλώσσες του κόσμου και η πιο διαδεδομένη από τις σλαβικές γλώσσες. Ως προς τον ολικό αριθμό των ανθρώπων που την ξέρουν ως εθνική, ως δεύτερη ή ως ξένη, η ρωσική γλώσσα βρίσκεται στην έκτη θέση, μένωντας πίσω από τα αγγλικά, τα κινέζικα, τα χίντι / ουρντού, τα ισπανικά και τα αραβικά

……………………………………………………………………………

Ο κόσμος της ρωσικής γλώσσας

Η Διεθνής Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 6 Ιουνίου. Η γιορτή αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γιατί η ρωσική συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα των πιο διαδεδομένων στον κόσμο και είναι μια από τις 6 γλώσσες εργασίας του ΟΗΕ. Τη ρωσική πρέπει να την ξέρουν όλοι, όσοι ξεκινούν για πτήση σε τροχιά, γι΄αυτό η γλώσσα αυτή μπορεί και να ονομαστεί και διαστημική.

Η μέρα του γιορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Ρωσικής Γλώσσας δεν επιλέχτηκε τυχαία – ακριβώς στις 6 Ιουνίου του 1799 στη Μόσχα γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνικής γλώσσας. Και τα έργα του ποιητή, που συνενώνουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, θρησκειών και εθνικοτήτων, μεταφράζονται σε δεκάδες γλώσσες του κόσμου. Σήμερα η ρωσική είναι μητρική για 164 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και άλλα 114 εκατομμύρια την ξέρουν σαν ξένη γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της Ρωσικής σαν γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις. Αυτό οφείλεται στις νέες πραγματικότητες, τόσο στην πολιτική, όσο και στην οικονομική ζωή, δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» η Πρόεδρος της Άνω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο:

– Σ΄αυτές περιλαμβάνονται τέτοιας μεγάλης σημασίας γεγονότα, όπως η διαμόρφωση της Ευρασιατικής Ένωσης και η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Αυτό συνδέεται και με το νέο κύμα ενδιαφέροντος για το ρωσικό πολιτισμό, που έχει αναπτυχθεί στον κόσμο. Οι πολυάριθμες εκθέσεις στο εξωτερικό αριστουργημάτων από το Ερμιτάζ, το Μουσείο Πούσκιν και το Ρωσικό Μουσείο, την Πινακοθήκη Τρετιακόφ προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 6% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ρωσόφωνοι και ο ίδιος αριθμός ανθρώπων στην Ευρώπη, λόγου χάριν, μιλά ισπανικά. Σήμερα η ρωσική γλώσσα διδάσκεται σε 100 κράτη. Σε 79 χώρες υπάρχουν πανεπιστημιακά προγράμματα και σε 54 – η ρωσική διδάσκεται στα σχολεία. Οι ηγέτες πολλών χωρών του κόσμου μιλούν τη ρωσική, επισημαίνει ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ:

– Σε διάφορες εποχές στα ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν εκπαιδευτεί 600 χιλ. ειδικοί από διάφορες χώρες, οι οποίοι μιλούσαν ρωσικά θαυμάσια. Σήμερα οι Πρόεδροι δέκα κρατών μιλούν ρωσικά αρκετά καλά. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γιανγκ Ζεμίν.

Σε όλη τη Ρωσία στις 6 Ιουνίου παραδοσιακά πραγματοποιούνται γιορταστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και εκθέσεις, αφιερωμένες στην Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας και στον Αλεξάντρ Πούσκιν. Κάθε χρόνο στις απαγγελίες ποιημάτων του Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας συγκεντρώνονται εκατοντάδες λάτρεις του Έργου του μεγάλου ποιητή. Και απαγγέλλουν ποιήματα, αναφέρονται στη βιογραφία του και γενικά οι στίχοι του Πούσκιν απαγγέλλονται σε πλατείες και σε μουσεία.

Σήμερα η ρωσική γλώσσα συνενώνει περίπου 150 λαούς και λαότητες σε μια ιστορική κοινότητα – το λαό της Ρωσίας. Αυτός ο λαός εδώ και πολλούς αιώνες αποτελεί τη βάση της πνευματικής ενότητας της πολυεθνικής μας χώρας.

https://greek.ruvr.ru/2013_06_05/115080820/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ναι… για όλα φταίνε οι εκπαιδευτικοί

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.) Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283 Αρ. Διαταγής ...