Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Ο εκφυλισμός της ελληνικής γλώσσας!

Ο εκφυλισμός της ελληνικής γλώσσας!

Δημοσιεύτηκε: 11:22 μμ Ιούνιος 9th, 2013  


greeklish

Η Ελληνική γλώσσα αποτελεί εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια μία πολύ πλούσια και ποικίλη γλώσσα Μάλιστα θα ήταν και η γλώσσα που θα χρησιμοποιούνταν ως κοινή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη… Και όμως λόγω κάποιων εξωτερικών παραγόντων και αιτιών που κυρίως βασίζονται στην τεχνολογία η ισχύ της ελληνικής γλώσσας αρχίζει και μεταβάλλεται με αποτέλεσμα να παύει να είναι αμιγώς παραδοσιακή και βασισμένη στις Ελληνικές ρίζες….

Ένας από τους κύριους λόγους που η γλώσσα μας αρχίζει και μεταβάλλεται είναι η τέχνη.

Σε πολλά τραγούδια παρατηρούμε πολλά συντακτικά και γραμματικά λάθη τα οποία εξαναγκάζονται να κάνουν οι στιχουργοί πολλές φορές για να συμπίπτουν οι στίχοι προκειμένου να κάνουν ομοιοκαταληξία. Ένα παράδειγμα είναι το ”ανθρώποι” που το συναντάμε πολύ συχνά σε διάφορα ελληνικά τραγούδια. Αυτό που πρέπει να είναι ανησυχητικό ,πέρα απτό,τι οι ίδιοι οι στιχουργοί πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν τους σωστούς γραμματικούς-συντακτικούς τύπους, είναι ότι τα συγκεκριμένα λάθη τα υιοθετεί και το ευρύ κοινό και συγκεκριμένα ορισμένες ηλικίες πιο μικρές που θα μεταφέρουν αυτά τα εκτρώματα και στις επόμενες γενεές.

Το ιντερνετ και συγκεκριμένα το facebook είναι άλλα δύο τεχνολογικά στοιχεία που προστίθενται στη συγκεκριμένη κατηγορία των αιτιών. Τα λεγόμενα ”greeklish” αποτελούν μία πολύ σοβαρή και αδιαμφισβήτητη αιτία που θα οδηγήσει στον εκφυλισμό της γλώσσας μας, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Τα <> λοιπόν είναι οι ελληνικές μας λέξεις αλλά γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες. Απόρροια αυτών είναι τα πολλά ορθογραφικά λάθη που παρατηρούνται ειδικά στις ηλικίες που ασχολούνται πολύ με τη συγκεκριμένη εφαρμογή του υπολογιστή.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Κοζάνης το 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν greeklish. Δυστυχώς αυτός ο αριθμός αντί να μειώνεται αυξάνεται δραματικά και σε μικρότερες ηλικίες. Πρέπει λοιπόν να γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες και αναμφίβολα το φαινόμενο αυτό , που το θεωρώ ανόητο να υπάρχει καθώς μόνοι μας πάμε να καταστρέψουμε τις γνώσεις μας περί ορθογραφίας, θα μειωθεί….

Ένας παράγοντας που συμπληρώνει τις αιτίες είναι και η τηλεόραση. Πολλές φορές οι παρουσιαστές εκπομπών χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις ή ξενικές αλλά και μερικές λέξεις από τους τίτλους των εκπομπών τους είναι αγγλικές. Σε πολλά σήριαλ επίσης εμφανίζονται αγγλικές λέξεις ή απλά λέξεις που τις μιλούν κυρίως οι νεανικές ηλικίες οι οποίες θα αποτελέσουν και το μέλλον αυτής της χώρας και συγκεκριμένα το μέλλον αυτής της γλώσσας….

Μην ξεχνάνε οι ιδιοκτήτες των σταθμών αυτών και οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων ότι για πολλά παιδιά οι πρωταγωνιστές ενός σήριαλ αποτελούν και τα πρότυπα των νέων παιδιών καθώς θέλουν να τους μιμηθούν πιστά με ό,τι λένε ή κάνουν….Μην ξεχνάμε επίσης και τις διαφημίσεις που προκειμένου να γίνουν τόσο λαϊκές και βατές συντελούν αναντίρρητα σε μεγάλο βαθμό στον εκφυλισμό της γλώσσας….

Είναι άδικο μία από τις πλουσιότερες γλώσσες του κόσμου να αρχίζει να αλλοιώνεται. Οι γλωσσολόγοι δεν συμφωνούν στο ότι αν αλλάξει η γλώσσα αυτό συνεπάγεται και με την φθορά της. Η γλώσσα είναι εύλογο να αλλάζει αλλά τουλάχιστον προς το καλύτερο. Γιατί δηλαδή να μην αξιοποιούσαμε τις ήδη υπάρχουσες ελληνικές λέξεις και να τις ανανεώναμε-εμπλουτίζαμε με άλλες ελληνικές ρίζες;

Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε στην μείωση αυτού του φαινομένου και να στηρίξουμε λέξεις ελληνικές που απετέλεσαν την πρωτογλώσσα πολλών άλλων κρατών, δηλαδή τη γλώσσα που βασίστηκαν άλλες εξίσου σημαντικές για να εξελιχθούν. Αν λοιπόν ένας τρόπος για να κρατήσουμε ”θωρακισμένη” την Ελλάδα είναι και η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, τι πιστεύετε ότι είναι σωστό να κάνουμε;

pithagoreiotheorima.blogspot.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...