Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μεταπτυχιακά φέσια Ελλήνων σπουδαστών

Μεταπτυχιακά φέσια Ελλήνων σπουδαστών

Δημοσιεύτηκε: 1:11 μμ Ιούνιος 17th, 2013  


metaptyxiako

Εισπρακτικές εταιρείες σε ρόλο… ντετέκτιβ αναζητούν στη χώρα μας Ελληνες αποφοίτους βρετανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν «ξεχάσει» την υποχρέωσή τους να αποπληρώσουν το σπουδαστικό δάνειο που έλαβαν για να φοιτήσουν. Δεν τους έχουν ξεχάσει όμως οι τράπεζες, καθώς οι Ελληνες χρωστούν περί τα 4,3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (στερλίνες). Και δεν είναι οι μόνοι, καθώς τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οι Κύπριοι. «Οταν τους ανακαλύπτουν, τους κόβουν το χαμόγελο…», τόνισε στην «Κ» έμπειρος παράγοντας από τον κλάδο των ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων. Η Βρετανία, στα ΑΕΙ της οποίας σπουδάζουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι φοιτητές, φαίνεται να «πληρώνει» την ευρωπαϊκή κρίση χρέους… Ειδικότερα, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ουαλλίας και της Βορείου Ιρλανδίας για τις προπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται από 3.450 ώς 9.000 λίρες. Οπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», η κ. Κατερίνα Φέγγαρου από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, «στη Βρετανία οι Ευρωπαίοι φοιτητές μπορούν να πάρουν δάνειο για τρία χρόνια σπουδών στη χώρα. Το δάνειο πρέπει να αρχίσουν να το αποπληρώνουν όταν, κατόπιν, το ατομικό τους εισόδημα ξεπεράσει τις 21.000 στερλίνες ετησίως και, ειδικότερα, για το ποσό που είναι πάνω από τις 21.000 στερλίνες, ζητείται το 9% ετησίως».

 

Η Βρετανία είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη για τους Ελληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Οπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ «Education at a Glance» για το 2012, 22.000 Ελληνες σπουδάζουν (σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) στο εξωτερικό. Οι Ελληνες επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (το 36,1%) και ακολουθούν τα πανεπιστήμια της Γερμανίας (15,8%), της Ιταλίας (9,2%), της Γαλλίας (5%) και των ΗΠΑ (4,8%).

Ασυνεπείς

Βέβαια, κάποιοι όταν παίρνουν το πτυχίο τους ξεχνούν να πληρώσουν τον… λογαριασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company-SLC) οι Ελληνες εμφανίζονται να χρωστούν περί τα 4,3 εκατομ. στερλίνες. Οι φοιτητές από την Κύπρο είναι οι περισσότερο ασυνεπείς καθώς έχουν δανειστεί 24 εκατ. στερλίνες και από αυτά έχουν αποπληρώσει τα 15,5 εκατ. στερλίνες. Επίσης, οι Ιρλανδοί χρωστούν περί τα 3,7 εκατ. στερλίνες ενώ το σύνολο των οφειλών των αποφοίτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια. Τα πέντε τελευταία χρόνια το SLC έχει χορηγήσει πάνω από 117 εκατομμύρια στερλίνες σε δάνεια για σπουδές φοιτητών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε η Βρετανία είναι ένας από τους παραδοσιακούς «εισαγωγείς» ξένων φοιτητών στη διεθνή αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που την τελευταία δεκαετία καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη, η οποία εξηγείται από τη διεθνοποίηση των οικονομιών και την αναζήτηση στελεχών υψηλού επιπέδου. Ενδεικτικά, η Βρετανία είναι στη δεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου με μερίδιο 13% επί του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τη χώρα τους. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι σπουδάζουν φοιτητές από 180 χώρες. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο 16,6% και μετά τη Βρετανία ακολουθούν η Αυστραλία (6,6%), η Γερμανία (6,4%) και η Γαλλία (6,3%).

Εύλογα, οι ξένοι απόφοιτοι βρετανικών ΑΕΙ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμπληρώνουν έντυπο με τα στοιχεία τους, ώστε να αρχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειο που έλαβαν. Ομως, υπάρχουν τρόποι… διαφυγής. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Κωνσταντίνος Καρκανιάς, για να φθάσουν οι απολαβές ενός αποφοίτου στο όριο των 21.000 στερλινών ετησίως, θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία τετραετία. Κατόπιν όμως, πολλοί που έχουν φθάσει στο όριο δεν το δηλώνουν στη βρετανική αρμόδια υπηρεσία. Επίσης, ένας άλλος τρόπος είναι να έλθουν σε διακανονισμό με τον εργοδότη τους, ώστε οι απολαβές που δηλώνονται στα χαρτιά να μην ξεπερνούν τις 21.000 στερλίνες. Βεβαίως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο οι Ελληνες απόφοιτοι βρετανικών ΑΕΙ να ξεπεράσουν το οικονομικό όριο. Ομως, αυτές τις πρακτικές υιοθετούν και μεγαλύτεροι απόφοιτοι. Ολοι τους εκτιμούν ότι έχουν χαθεί από τα «ραντάρ» των βρετανικών αρχών που ήδη έχουν φροντίσει να έλθουν σε επαφή με εταιρείες για να αναζητήσουν τους «τζαμπατζήδες φοιτητές», ενώ θα προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη.

Του Απόστολου Λακασά

https://www.kathimerini.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...