Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Τα προγράμματα της ΕΕ ενισχύουν την καινοτομία στην αίθουσα διδασκαλίας

Τα προγράμματα της ΕΕ ενισχύουν την καινοτομία στην αίθουσα διδασκαλίας

Δημοσιεύτηκε: 10:07 μμ Μάιος 7th, 2013  


vasiliou

Περισσότερα από τα οκτώ στα δέκα άτομα που συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με στόχο την ενθάρρυνση των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τη βελτίωση του διδακτικού υλικού για παιδιά θεωρούν ότι το πρόγραμμα είχε θετικό και διαρκή αντίκτυπο για τα ίδια. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε επίσης ότι τα ίδια αποτελέσματα θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν μέσω του συστήματος Comenius της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από συμπράξεις σχολείων έως επιμόρφωση καθηγητών και το σχολικό δίκτυο «eTwinning» (ηλεκτρονική αδελφοποίηση). Το Comenius αποτελεί μέρος του προγράμματος διά βίου μάθησης που από τον Ιανουάριο του 2014 θα το διαδεχθεί το «Erasmus για όλους». Το Comenius διαθέτει περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε πανεπιστήμια, ιδρύματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ΜΚΟ και σχολεία, για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων διδακτικών μεθόδων και υλικών. Στα παραδείγματα των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας περιλαμβάνεται η χρήση της θεατρικής εκπαίδευσης και της βασικής επιστήμης για μικρά παιδιά.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα σχολεία να παρέχουν στους μαθητές τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους,» δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία. «Η προστιθέμενη αξία αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι ότι εκθέτει τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία σε διαφορετικές προσεγγίσεις και εμπειρογνωμοσύνη, που οδηγούν στην εφαρμογή πιο καινοτόμων λύσεων στην τάξη».

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο πλέον θετικός αντίκτυπος σημειώθηκε για τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα σε προγράμματα. Τα άτομα αυτά ανέφεραν ότι το πρόγραμμα διεύρυνε τις απόψεις τους, αύξησε την πρόσβαση στις βέλτιστες πρακτικές και στην καινοτομία, ενώ βελτίωσε τις επαγγελματικές τους δεξιότητες στις ΤΠΕ, στις γλώσσες και στη διαχείριση.

Στα οφέλη που τονίστηκαν περισσότερο από τους οργανισμούς περιλαμβάνονται η ευκαιρία ανάπτυξης νέων δεσμών και συνεργειών, τόσο στο εσωτερικό του ιδρύματος όσο και με άλλους ενδιαφερομένους. Ο συστημικός αντίκτυπος μέσω των προγραμμάτων και των δικτύων είναι λιγότερο έντονα αισθητός, αλλά οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι υπάρχει, για παράδειγμα, όταν οι ενότητες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και το περιεχόμενο που αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος ή ενός δικτύου ενσωματώνονται στα παραδοσιακά μαθήματα.

Πηγή: diorismos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...