Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / ΣτΕ: Οχι στην αναστολή της επιστράτευσης των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης

ΣτΕ: Οχι στην αναστολή της επιστράτευσης των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 6:47 μμ Μάιος 13th, 2013  


ste-thumb-large

Απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ περί έκδοσης προσωρινής διαταγής με  την οποία θα «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την  επιστράτευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την   επίταξη των  κτιρίων (σχολείων), που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή  των   πανελλαδικών εξετάσεων…

Το αίτημα της ΟΛΜΕ για την έκδοση της προσωρινής διαταγηής απέρριψε  την Δευτέρα ο  αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της  Επικρατείας Σωτήρης   Ρίζος, ενώ η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) θα συζητηθεί στην  Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013.

Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ κατέθεσε  στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.

Στην προσφυγή η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των   εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η   επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για   τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην   Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό   Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ’ αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις   Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς   Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την   επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.
Ειδικότερα,  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πριν από τρεις ημέρες  (10 Μαΐου 2013)  αποφάσισε να θέσει σε έγκριση από τις Γενικές  Συνελεύσεις των Ενώσεων  Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) πρότασή της  για την πραγματοποίηση  απεργιακών κινητοποιήσεων. Ακολούθησαν  οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων  υπουργών για την  πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Οι  κυβερνητικές αυτές  αποφάσεις, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι υπάρχει  ανάγκη αποτροπής των  απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την πρόταση  της ΟΛΜΕ για 24ωρη  πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των  πανελλαδικών  εξετάσεων και «από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη  εντός της  περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την  ολοκλήρωση τους,  καθώς και τη σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και  οικονομική ζωή της  χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται  για τη δημόσια τάξη  και την υγεία των υποψηφίων στις εξετάσεις». Για  τους λόγους αυτούς η  κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση. Στην  προσφυγή της η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η επιστράτευση των   εκπαιδευτικών είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο   απαγορεύει την αναγκαστική εργασία και στο άρθρο 23 του συνταγματικού   χάρτη, που προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία. Ακόμη,  παραβιάζει την 29 Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της  Διεθνούς  Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την αναγκαστική ή υποχρεωτική  εργασία και  τις Διεθνείς Συμβάσεις 105 (κατάργηση αναγκαστικής  εργασίας), 87 (περί  συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας  συνδικαλιστικών δικαιωμάτων)  και 98 (κατοχύρωσης του δικαιώματος της  συλλογικής διαπραγμάτευσης),  όπως επίσης παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ.
Παράλληλα,  οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά  «έκτακτη ανάγκη»,  όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή τους,  και επισημαίνουν:  «η απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να  προτείνει προς έγκριση των  ΕΛΜΕ την προκήρυξη 24ωρης απεργίας δεν  συνιστά αιφνίδια κατάσταση, η  οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς  αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών  της χώρας, ούτε ασφαλώς επείγουσα  κοινωνική ανάγκη, από κάθε μορφής  απειλούμενη φυσική καταστροφή». Επίσης,  η ΟΛΜΕ προσθέτει πως «οι αποφάσεις για την επιστράτευση των   εκπαιδευτικών επικαλούνται αυθαίρετα και παντελώς αστήρικτα τον   υποτιθέμενο κίνδυνο δήθεν πρόκλησης στην υγεία των υποψηφίων μαθητών».
Σε  άλλο σημείο της προσφυγής της αναφέρει ότι «η εκτελεστική εξουσία   επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία δεν ενεργοποίησε καν οποιαδήποτε   μορφή ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου και ούτε επέδειξε διάθεση καλόπιστης   διαπραγμάτευσης για την επίλυση των φλεγόμενων προβλημάτων του κλάδου   και του δημοσίου σχολείου, προβλήματα που επιτείνονται με την απόφαση   της κυβέρνησης να προωθήσει στην παρούσα χρονική στιγμή διατάξεις για   τις οποίες μόλις προ ολίγων μηνών μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να   εφαρμοστούν, αναγνωρίζοντας εμμέσως τον επιζήμιο χαρακτήρα τους».
Τέλος,  η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί  εάν υπήρχε  διάλογος από την πλευρά της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν  «σφόδρα πιθανό»  ότι όλα θα είχαν αποτραπεί εάν το θέμα είχε οδηγηθεί  στον Οργανισμό  Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

…………………………………………………………………………………………………

Με προσωρινή διαταγή το ΣτΕ απέρριψε, το πρώτο αίτημα της ΟΛΜΕ για ανάκληση της απόφασής για επιστράτευση των καθηγητών.   

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Σ. Ρίζος και πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέδωσε προσωρινή διαταγή απορρίπτοντας το αίτημα των καθηγητών, οι οποίοι έχουν καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης.
Στο μεταξύ, από σήμερα έχει αρχίσει η επίδοση των φύλλων πορείας σε περίπου 88.000 που επιστρατεύονται από την Τετάρτη 15 του μηνός, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
Τώρα, το βλέμμα όλων και κυρίως των χιλιάδων μαθητών που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους, στρέφεται στις ΕΛΜΕ, στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, που συνεδριάζουν αύριο για να εγκρίνουν ή όχι την απόφαση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν οι πανελλαδικές.
Όπως είχε δηλώσει την Παρασκευή στο Newsit ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, αν δεν υπάρξει απαρτία σε κάποια ΕΛΜΕ, ο πρόεδρος της θα είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει λευκό στην γενική συνέλευση των προέδρων, που συνέρχεται την Τετάρτη (15/5). Κι αν η πρόταση για 5ημερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 έως τις 24 Μαΐου δε γίνει απόλυτα δεκτή, τότε θα αποσυρθεί και η απόφαση για την απεργία της 17ης Μαΐου.
Τα φύλλα επιστράτευσης για 88.000 εκπαιδευτικούς, θα ισχύσουν από τις 15 Μαΐου.
«Μας καλούν σε επιστράτευση με ένα άρθρο που αφορά καταστάσεις πολέμου ή περιπτώσεις θεομηνιών, σεισμών, λοιμών και καταποντισμών. Φαίνεται ότι οι καθηγητές, στα μάτια της κυβέρνησης, είναι τυφώνας και τους αντιμετωπίζουν όπως τα φυσικά φαινόμενα. Αυτή τη φορά ξεπεράσανε τα όρια, γιατί η απεργία ακόμα δεν έχει ψηφιστεί. Μπορεί κάλλιστα αύριο, στις ψηφοφορίες των ΕΛΜΕ, να πουν οι συνάδελφοι «δίκιο έχουμε, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω»», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος στον Βήμα FM.
Και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς της τοπικές ενώσεις (ΕΛΜΕ) να μην εγκρίνουν την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία. «Η δική μου προσωπική εκτίμηση, που όμως δεν έχει σημασία, γιατί δεν αποφασίζω μόνος μου, είναι ότι δεν θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να βρουν τους πρώτους 15.000 που θέλουν να απολύσουν» είπε ο πρόεδρος ο κ. Παπαχρήστος, σε μια δήλωση που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τις ΕΛΜΕ να μην αποδεχτούν την εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω Πανελλαδικών.
Στο μεταξύ, μη σοβαρά χαρακτήρισε τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών για την απεργία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του και για την επιστράτευση.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, απαντώντας σε ερώτηση για την απεργία των καθηγητών είπε: «Είναι αλήθεια ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί οδυνηρές μειώσεις στις αμοιβές τους, όμως τα επιχειρήματα τα οποία παρουσιάζουν για να δικαιολογήσουν την απεργία δεν είναι πειστικά, δεν είναι σοβαρά. Λυπάμαι γι αυτό, λυπάμαι επίσης και για το θέμα της επιστράτευσης. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είναι σε μόνιμη στράτευση στην υπηρεσία των παιδιών μας. Αυτό απαιτεί το λειτούργημά τους».

briefingnews.gr

……………………………………………………………………………..

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 13/5 το μεσημέρι ενώπιων του Συμβουλίου της Επικρατείας Αιτήσεις:

Α.        Για την ακύρωση

  1. Της με αρ. Υ 281/11.5.2013 απόφασης του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ τ. Β΄1139/11.5.2013) «Περί πολιτικής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των αναγκαίων πόρων και παροχή εξουσιοδότησης στους αρμοδίους υπουργούς προκειμένου να προβούν σε επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών αυτών, καθώς και της χρήσης των ακινήτων και κινητών που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και κάθε άλλης εξέτασης και εκπαιδευτικής διαδικασίας».
  2. Της Απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αρ. 6212/11.5.2013
  3. Της ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών  Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αρ. 6213/11.5.2013
  4. Κάθε μεταγενέστερης πράξης και παράλειψης της Διοίκησης, που είναι συναφής με την προσβαλλόμενη και αποτελεί συνέχεια ή ολοκλήρωση της ίδιας διαδικασίας, καθώς και κάθε συναφούς πράξεως.

και

Β.        Για να ανασταλεί η ισχύς

1.      Της με αρ. Υ 281/11.5.2013 απόφασης του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ τ. Β΄1139/11.5.2013), 2.     Της Απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αρ. 6212/11.5.2013 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Β΄1140/11.5.2013) 3.     Της ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών  Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αρ. 6213/11.5.2013 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Β΄1140/11.5.2013) 4.     Κάθε μεταγενέστερης πράξης και παράλειψης της Διοίκησης, που είναι συναφής με την προσβαλλόμενη και αποτελεί συνέχεια ή ολοκλήρωση της ίδιας διαδικασίας, καθώς και κάθε συναφούς πράξεως.

Διαβάστε όλο το Δελτίο Τύπου … 

Διαβάστε την Αίτηση Ακύρωσης της Επίταξης που κατέθεσε η ΟΛΜΕ … 

Διαβάστε την Αίτηση Αναστολής της Επίταξης που κατέθεσε η ΟΛΜΕ … 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...