Home / Featured / Πτυχιακές κατά παραγγελία. Εταιρείες συγγράφουν εργασίες επί πληρωμή

Πτυχιακές κατά παραγγελία. Εταιρείες συγγράφουν εργασίες επί πληρωμή

Δημοσιεύτηκε: 6:00 μμ Μάιος 10th, 2013  


tanea

(κάντε κλικ στην φωτογραφία για άνοιγμα)

Η αλυσίδα της ακαδημαϊκής απάτης. Φοιτητές πληρώνουν έως και 1.000 ευρώ σε γραφεία που αναλαμβάνουν την συγγραφή πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών. Αναλαμβάνεται και η διόρθωση για λογαριασμό καθηγητών.

Δημοσίευμα των Νέων αποκαλύπτει την αλυσίδα εταιρειών, που αναλαμβάνουν τη συγγραφή πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, ενώ κάποιες από αυτές, αναλαμβάνουν ακόμη και τη βαθμολόγηση εργασιών φοιτητών, παρέχοντας τις ανάλογες υπηρεσίες τους σε καθηγητές πανεπιστημίων.

Ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε ως φοιτητής σε μία από αυτές τις εταιρείες, στην ιστοσελίδα της οποίας παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό κέντρο, με παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και δίκτυο 100 εξωτερικών συνεργατών.

Όλη τη δουλειά όμως κάνει μία γυναίκα, με «όπλα» της τη βιβλιοθήκη του γραφείου και έναν υπολογιστή. Εκεί συλλέγονται και τα στοιχεία του πελάτη: θέμα εργασίας, άξονας, βιβλιογραφία (αν υπάρχει) και αριθμός σελίδων. Εκεί εκπονούνται οι επί πληρωμή εργασίες.

«Σας λέμε το κόστος και εάν συμφωνείτε, ξεκινάμε με μία προκαταβολή, που είναι το ένα τρίτο της τελικής τιμής. Μετά μπορούμε να φτιάξουμε τον σκελετό, να τον δείξετε στον καθηγητή και εφόσον το εγκρίνει, συνεχίζουμε», λέει η υπάλληλος του γραφείου.

«Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι εσείς. Η επικοινωνία με τον συνεργάτη (που θα συγγράψει την εργασία) θα γίνεται με e-mail. Είναι δύσκολο να μιλήσετε μαζί του. Εσείς αρκεί να διαβάσετε την εργασία. Ειδικά εάν χρειάζεται παρουσίαση», προσθέτει.

Το κόστος για την εργασία που ζήτησε ο δημοσιογράφος «φοιτητής» ανέρχεται για 30 σελίδες στα 258 (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) και παράδοση τον Σεπτέμβριο, ενώ η εταιρεία θα κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Αυτό δεν είναι το μόνο γραφείο στην Ελλάδα που κάνει αυτήν τη δουλειά. Ορισμένες μάλιστα από αυτές, λειτουργούν και ως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ενώ μία είναι καταχωρημένη στον τηλεφωνικό κατάλογο ως κέντρο οικονομικών μελετών, ενώ άλλη παρέχει υπηρεσίες και σε καθηγητές πανεπιστημίου, αναλαμβάνοντας τη βαθμολόγηση φοιτητικών εργασιών.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανάρετος, σημειώνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί λογοκλοπή. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάποιος οικειοποιείται τη δουλειά άλλου, που είναι διαθέσιμη, χωρίς αναφορά στην πηγή και εν αγνοία του δημιουργού.

«Οι φοιτητές που πληρώνουν για να τους γράφουν εργασίες δεν ‘κλέβουν’ κάτι. Παρουσιάζουν ως δική τους, μία δουλειά που έκανε άλλος γι’ αυτούς, εν γνώσει και των δύο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Είναι οικονομική συναλλαγή με στόχο την ακαδημαϊκή απάτη», σημειώνει ο κ. Πανάρετος.

news247.gr

……………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κύκλωμα εμπορίας πτυχιακών εργασιών κατά παραγγελία

Φροντιστήρια έστησαν βιομηχανία με κόστος ως και 1.000 ευρώ

Κύκλωμα εμπορίας πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών δρα στη λεωφόρο Συγγρού.
Φοιτητές πληρώνουν έως και 1.000 ευρώ σε γραφεία που αναλαμβάνουν τη συγγραφή πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.
Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό κέντρο και αναφέρει ότι έχει παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο κάθε φοιτητής που παρουσιάζεται στο εν λόγω «κέντρο», επικοινωνεί με την υπεύθυνη ανάθεσης, μαθαίνει το κόστος της εργασίας και αν ο φοιτητής συμφωνεί, καταβάλλει προκαταβολή, που είναι το 1/3 της συνολικής τιμής.
Άλλωστε, η εταιρεία έχει στήσει δίκτυο 100 εξωτερικών συνεργατών, όπως αναφέρεται.
Η «εκπαιδευτική ομάδα» συντάσσει κατόπιν έναν σκελετό για να δει ο καθηγητής και αν τον εγκρίνει, η «ομάδα» συνεχίζει και με την κανονική εργασία, η οποία προγραμματίζεται να εκπονηθεί από εξωτερικό συνεργάτη.
Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης της εξωτερικής ανάθεσης συγγραφής εργασίας έναντι χρηματικού αντιτίμου, ο φοιτητής δε χρειάζεται να κάνει τίποτα.
«Εσείς αρκεί μόνο να διαβάσετε την εργασία. Ειδικά αν χρειάζεται παρουσίαση», εξηγεί η υπεύθυνη του κέντρου και διευκρινίζει ότι η επικοινωνία με τον εξωτερικό συνεργάτη γίνεται μόνο μέσω e-mail και δεν υπάρχει άλλη επαφή μαζί του.
Το κόστος για εργασία 30 σελίδων είναι 258 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Κι άλλες παρεμφερείς εταιρείες ανά την Ελλάδα
Κάποιες εταιρείες, που δρουν στην ελληνική περιφέρεια, λειτουργούν παράλληλα ως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Μία από αυτές, μάλιστα, είναι καταχωρημένη στον τηλεφωνικό κατάλογο ως κέντρο οικονομικών μελετών και η υπεύθυνη του γραφείου δηλώνει διερμηνέας γερμανικών.
Πανάρετος: Δεν είναι λογοκλοπή
Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανάρετος, εξηγεί ότι το φαινόμενο δεν αποτελεί λογοκλοπή. Αυτή συμβαίνει μόνο όταν κάποιος οικειοποιείται δουλειά άλλου που είναι διαθέσιμη, χωρίς αναφορά στην πηγή και εν αγνοία του δημιουργού.
Τα «κέντρα» παρέχουν επιπρόσθετα βοηθήματα, αλλά οι φοιτητές δε μένουν ικανοποιημένοι στο σύνολό τους
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα γραφεία πτυχιακών δεν περιορίζονται σε ενισχυτικό ρόλο. Σε τηλεφωνικές και αυτοπροσώπως συζητήσεις ξεκαθαρίζεται ότι η εργασία θα ετοιμαστεί πλήρως από κάποιον άλλον. Παρέχονται επίσης διευκρινιστικές σημειώσεις ή παρουσιάσεις PowerPoint σε περίπτωση που ζητηθούν από τον καθηγητή!
Πάντως, οι περισσότεροι φοιτητές που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι. «Μου έδωσαν 40 σελίδες, όταν ξεχρέωσα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Ήταν λειψή η εργασία. Είχε αυτούσια κομμάτια από το Ίντερνετ, δεν ήταν χωρισμένη σε ενότητες και χρειάστηκε να τη φτιάξω», εξηγεί φοιτήτρια του ΤΕΙ Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο Κιλκίς.
newsbeast.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...