Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Οι «Εκθέσεις Βιβλίου» σε Ιταλία και Ελλάδα δίνουν τα δικά τους μηνύματα

Οι «Εκθέσεις Βιβλίου» σε Ιταλία και Ελλάδα δίνουν τα δικά τους μηνύματα

Δημοσιεύτηκε: 6:47 μμ Μάιος 30th, 2013  


priovolou

Πριν από λίγες ημέρες έγινε στο Τορίνο της Ιταλίας η Έκθεση Βιβλίου, Salone del libro, όπως ονομάζεται, και δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν νέα βιβλία, νέες ιδέες αλλά και να δοθούν μηνύματα της κοινωνίας των Ιταλών.

Παράλληλα έγινε και στη Θεσσαλονίκη η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με αισθητή την απουσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που παραδοσιακά τη διοργάνωνε, και έδωσε και η Έκθεση αυτή τα δικά της μηνύματα… των καιρών. «Στην Ιταλία ο κόσμος δεν διαβάζει».

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στην έναρξη της Έκθεσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι λιγότεροι από τους μισούς Ιταλούς διαβάζουν το χρόνο ένα μόνον βιβλίο, που δεν συνδέεται με τα καθήκοντά τους τα επαγγελματικά, και ότι αυτό είναι μια βαθιά αδυναμία του πολιτισμικού συστήματος. «Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει ξεχάσει πώς να διαβάζει».

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Έκθεσης, η Αμερικανίδα συγγραφέας Νικόλ Κράους, αν και μεγαλωμένη στην εποχή της Τεχνολογίας, είναι αρκετά δύσπιστη με το Ίντερνετ, γιατί πιστεύει ότι αυτό προκαλεί απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης, που η ανάγνωση απαιτεί.

Με το διαδίκτυο όλοι αναζητούν μια γρήγορη είδηση – παρατηρεί η ίδια – και είναι θλιβερό, γιατί εξαιτίας του χάνουμε την ικανότητά μας να διαβάζουμε.

Έτσι, ως φαίνεται, δικαιολογείται και η κόντρα βιβλίου-ίντερνετ κατά τη διάρκεια της  Έκθεσης.

Συμπερασματικά, τα μηνύματα και των δύο χωρών αφορούν αναμφίβολα  την Παιδεία και τον Πολιτισμό της σύγχρονης κοινωνίας, στοιχεία θεμελιώδη για την ανθρώπινη πρόοδο, που τόσο υποβαθμίζονται και ουσιαστικά απαξιώνονται από τους κυβερνώντες την λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη.

*Η Καθηγήτρια  Στέλλα Πριόβολου, είναι διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...