Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Κοινωνικός διασυρμός των εκπαιδευτικών

Κοινωνικός διασυρμός των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 8:01 μμ Μάιος 25th, 2013  


ekpaideytikos

Κοινωνικός διασυρμός  εκπαιδευτικών

Του εκπαιδευτικού Θανάση Νάστα

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν την έκδηλη  παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καθώς έχουν αναχθεί σε κύριο άξονα  αυτού. Μέσα από αυτές η ελληνική οικογένεια προσδοκά την επαγγελματική  αποκατάσταση των παιδιών της αλλά και την κοινωνική τους καταξίωση. Επενδύει γι’  αυτό το σκοπό ακόμη και από το υστέρημά της. Συνεπώς οι εξετάσεις αποτελούν το  ιερό και το όσιο της κοινωνίας και γι’ αυτό άλλωστε μέσα στο γενικότερο  νεοελληνικό ξεχαρβάλωμα αντέχουν επί δεκαετίες ως θεσμός αδιάβλητος και  αξιόπιστος.

Παρά ταύτα το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. με απροσμέτρητη  ελαφρότητα καλεί τους εκπαιδευτικούς σε απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων  χωρίς στοιχειωδώς επαρκές και κυρίως αξιοπρεπές οπλοστάσιο επιχειρημάτων. Λες  και το έκαναν επίτηδες, για να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε κοινωνική  απαξίωση και διασυρμό. Όπως θα έλεγε ο Ντισραέλι «είχαν μόνο μία ιδέα και αυτή  ήταν λάθος», αφού ήξεραν τις απαντήσεις (απεργία) αλλά δεν αντιλήφθηκαν ότι  άλλαξαν οι ερωτήσεις (κοινωνικός διασυρμός και πολιτική επιστράτευση κάτω από  τις επιδοκιμασίες του κοινωνικού σώματος).

Η  τρικομματική κυβέρνηση ανακοινώνει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο  ώρες, κάτι που ήδη οι εκπαιδευτικοί περίμεναν ως αναπόφευκτο. Όλοι γνωρίζουν ότι  το διδακτικό ωράριο διαμορφώθηκε από 16 έως 21 ώρες όχι διότι το προηγούμενο  ήταν δυσβάστακτο. Οι κυβερνώντες, μία επί Ν.Δ. και μία επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρότειναν  στου εκπαιδευτικούς μείωση ωραρίου αντί για αύξηση μισθού. Αστόχαστα, με «γνώμη  άβουλη» κατά τον ποιητή Κ. Γρυπάρη οι εκπαιδευτικοί αποδέχθηκαν την  πρόταση-παγίδα.

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. αντί, όπως λέει ο Κ. Καβάφης, «σαν  έτοιμο από καιρό», αφού είχε προαναγγελθεί, να διαχειριστεί την αύξηση του  ωραρίου άριστα επικοινωνιακά για το συμφέρον του κλάδου, καλεί σε απεργία για  την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων χωρίς να πιστεύει ότι και θα  πραγματοποιηθεί! Κίνηση εκβιασμού ή μπλόφας Κακό του κεφαλιού τους αφού δεν  είχαν διαβάσει τη ρήση του συγγραφέα Αμβρόσιου Μπίρς: Η χειρότερη γκάφα που  μπορεί να κάνει κάποιος είναι να καταπιεί  τη δικήτου μπλόφα». Και το Δ.Σ.  της Ο.Λ.Μ.Ε. κατάπιε την πικρή της μπλόφα ασκαρδαμυκτί

Δίνει χρυσή ευκαιρία σε κυβέρνηση, πάσης φύσεως  κονδυλοφόρους και αναιδή μικρόφωνα να ασχημονήσουν κατά της προσφοράς των  Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, που , που πέρα από επί μέρους παθογένειες ολίγων,  στραγγίζουν την ψυχή τους στις αίθουσες διδασκαλίας και για την ευπρεπή  λειτουργία του δημοσίου σχολείου. Δυστυχώς η ευπρεπής λειτουργία των δημοσίων  σχολείων και η ποιοτική διδασκαλία επαφίεται μόνο στον πατριωτισμό των  εκπαιδευτικών. Η πολιτεία και η κοινωνία αδιαφορούν ή ενδιαφέρονται  επίπλαστα.

Διαλαλήθηκε κατά κόρον ότι οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν  με μειωμένο ωράριο. Πόσοι φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί και χημικοί έχουν  μειωμένο ωράριο; Σχεδόν κανένας ή μετρημένοι στα δάχτυλα και αυτό όχι από  υπαιτιότητά τους. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες, που κατά περίπτωση έχουν χωρίς  υπαιτιότητά τους ελάχιστα μειωμένο ή και έως μηδενικό ωράριο, και κατά δέκα ώρες  να αυξηθεί το εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο η κατάσταση δε θα αλλάξει, διότι δεν  υπάρχουν ώρες για να διδάξουν!

Μήπως φταίνε οι εκάστοτε κυβερνώντες, που με τις  αλλεπάλληλες «μεταρρυθμίσεις» τους δημιούργησαν πλεόνασμα διδακτικού προσωπικού  ή έφεραν μερίδα αυτού στην κατάσταση μηδενικού ωραρίου και τώρα μιλάνε οι άθλιοι  για τεμπέληδες εκπαιδευτικούς; Μάλλον έχει δίκαιο ο Χ. Γιανναράς, όταν  επισημαίνει: «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα, όπου η πολιτική ηγεσία εμπαίζει  τόσο ωμά και απροκάλυπτα τους πολίτες».

Πώς είναι δυνατόν να εγκαλούνται οι εκπαιδευτικοί από  τους πολιτικούς για σπατάλη δημοσίων πόρων ή για το μικρό ή μειωμένο ωράριο, ,  όταν οι ίδιοι το έφεραν εκεί που είναι, όταν οι ίδιοι αποσπούν χιλιάδες  εκπαιδευτικούς εκτός σχολείων, όταν οι ίδιοι έσπειραν γυμνάσια και λύκεια σε  κάθε χωριό και τώρα τα έκλεισαν, όταν οι ίδιοι διόρισαν εκπαιδευτικούς, που δεν  έχουν αντικείμενο διδασκαλίας, διότι λόγω «μεταρρυθμίσεων» δεν υφίσταται το  μάθημά τους ή μειώθηκε ο χρόνος διδασκαλίας του; Στο ερώτημα απαντά ο Μαρκ  Τουέιν λέγοντας: «Αναρωτιέμαι αν μας κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν  ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά».

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει και η Ο.Λ.Μ.Ε. ακόμη  ότι το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες αλλά η  διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο υπήρχε και πριν από την αύξηση  του ωραρίου; Είναι σίγουρο το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. ότι δε θα προκύψει θέμα  απόλυσης όσων δεν έχουν ωράριο;

Καιρός λοιπόν να αφήσει το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. τα  συνδικαλιστικά παιχνίδια και με τα υπολείμματα του κύρους του, για να μην  υπάρξουν ενδεχομένως και απολύσεις να διεκδικήσει τα εξής:

  1. Μείωση μαθητών ανά τμήμα από 30 σε 25, για να αυξηθούν  οι οργανικές θέσεις. Για κάθε νέο τμήμα απαιτούνται 35 διδακτικές  ώρες.
  2. Προσωρινή μετάταξη πλεονάζοντος προσωπικού σε θέση  γραμματέα σε σχολεία που έχουν από εννιά τμήματα και πάνω. Σήμερα ελάχιστα  σχολεία έχουν γραμματειακή υποστήριξη.
  3. Έναρξη του προγράμματος Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης  από 11 Σεπτεμβρίου.
  4. Κάλυψη των αναγκών των δήμων για τα αθλητικά τους  προγράμματα με πλεονάζοντες γυμναστές δημοσίων σχολείων.
  5. Προσωρινή μετάταξη πλεοναζόντων οικονομολόγων στις  τοπικές εφορίες.
  6. Προσωρινή μετάταξη καθηγητών πληροφορικής σε τοπικές  δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους οργανισμούς
  7. Προσωρινή μετάταξη σε θέση επιστάτη σχολείου.  Ενδεχομένως κάποιοι να προτιμήσουν να είναι επιστάτες στον τόπο τους παρά να  απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους μετατιθέμενοι ή και να  απολυθούν.

alfavita,gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...