Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Καλύτερες οι επιδόσεις φέτος στις Πανελλαδικές

Καλύτερες οι επιδόσεις φέτος στις Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε: 6:41 πμ Μάιος 27th, 2013  


PANELLADIKESΚαλύτερες οι επιδόσεις φέτος στις Πανελλαδικές

Μείωση των γραπτών «κάτω από τη βάση», υπερσυσσώρευση στις βαθμολογίες 10 – 15.

Με δυνατό τέμπο φαίνεται να εισέρχονται από αύριο στην τελική ευθεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και αυτό διότι, με βάση τις πληροφορίες από την έως τώρα βαθμολόγηση των πρώτων μαθημάτων και τις εκτιμήσεις των καθηγητών, η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι καλύτερη φέτος από πέρυσι. Κυρίως οι καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζονται στις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες, καθώς καταγράφεται μείωση των γραπτών «κάτω από τη βάση» και αντίστοιχη «υπερσυσσώρευση» στις βαθμολογίες μεταξύ 10 και 15.

Αντίθετα, μικρότερες είναι οι αυξομειώσεις (σε ποσοστά ανά μάθημα) στις βαθμολογίες πάνω από 15. Βεβαίως τα σπουδαία… έπονται. Αύριο οι υποψήφιοι έχουν να υπερπηδήσουν ένα από τα πιο υψηλά και κρίσιμα εμπόδια στον εξαήμερο αγώνα δρόμου. Οι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάζονται στα Αρχαία (πρώτο μάθημα βαρύτητας για την κατεύθυνση) και οι της θετικής και της τεχνολογικής στα Μαθηματικά, πρώτο μάθημα βαρύτητας για την τεχνολογική κατεύθυνση.Πάντως, η πορεία των βάσεων θα επηρεαστεί σαφώς από την κατά 15% αύξηση των θέσεων στα πανεπιστήμια και την κατά 30% μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ, όπως προβλέπει ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης μετά τις καταργήσεις Τμημάτων ΤΕΙ. Ειδικότερα, τα πρώτα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά μάθημα και κατεύθυνση δείχνουν τα ακόλουθα σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις:- Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας μειώθηκαν τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στους υποψηφίους της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης που δυσκολεύτηκαν λιγότερο με το φετινό θέμα της Εκθεσης (αφορούσε την αποξένωση του ανθρώπου την εποχή του Διαδικτύου και τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη συμπεριφορά στο περιβάλλον – με βάση αναφοράς κείμενο του Γιώργου Γραμματικάκη) σε σχέση με το περυσινό (αφορούσε την προσφορά της Τέχνης στους νέους – με βάση αναφοράς κείμενο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ).- Στα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας τα οποία επιλέγει συνολικά το 98% των υποψηφίων, οι επιδόσεις είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι στα Μαθηματικά, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στη Βιολογία.Τα επιστημονικά πεδία– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες) οι θέσεις θα μειωθούν σε πανεπιστήμια (από 15.305 σε 14.000) και ΤΕΙ (από 1.666 σε 1.000). Η μείωση θέσεων θα κινήσει τις βάσεις ανοδικά, με πλεονέκτημα για τις περιζήτητες θέσεις να έχουν όσοι επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας έναντι των Μαθηματικών.

– Στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) οι θέσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα (πέρυσι δόθηκαν 1.908 στα πανεπιστημιακά Τμήματα και 2.717 στα ΤΕΙ). Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας για τις θέσεις του πεδίου) λένε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στην κατανομή των επιδόσεων ανά βαθμολογική κλίμακα. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι υποψήφιοι πήγαν καλύτερα στη Φυσική (μειώθηκαν τα γραπτά κάτω από τη βάση), θα κινήσουν ανοδικά τις χαμηλές βάσεις, ενώ στα ρετιρέ (Ιατρικές σχολές) δεν αναμένεται σημαντική απόκλιση από τα 18.504 μόρια που απαιτήθηκαν για την πιο χαμηλόβαθμη Ιατρική, της Θράκης.

– Για τις περιζήτητες θέσεις του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες) ανταγωνίζονται οι υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ για τα τμήματα με μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες οι της τεχνολογικής. Καθώς οι θέσεις στα τμήματα πανεπιστημίων και πολυτεχνείων θα αυξηθούν (από 6.370 σε 8.500 στο 2ο και από 4.675 σε 6.900 στο 4ο πεδίο) οι καλύτερες έως τώρα επιδόσεις των υποψηφίων θα ψαλιδίσουν την πτώση των βάσεων λόγω αύξησης θέσεων. Αντίθετα, καθώς οι θέσεις των ΤΕΙ θα μειωθούν (από 1.113 σε 1.100 στο 2ο, από 8.208 σε 5.000 στο 4ο) οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά.

– Το ίδιο με το 2ο και 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα συμβεί με τις βάσεις στο 5ο επ. πεδίο (οικονομικές σχολές), καθώς οι θέσεις των πανεπιστημιακών Τμημάτων θα αυξηθούν (από 4.891 σε 6.500) και των ΤΕΙ θα μειωθούν (από 4.632 σε 2.000). Μεγάλοι χαμένοι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που δυσκολεύτηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, έναντι των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Η αναζήτηση των θεμάτων και ο στόχος των εξετάσεων

«Κάθε χρόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων πρέπει να επιλέξουν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε να ξεχωρίσουν οι άριστοι υποψήφιοι από τους μέτριους. Δηλαδή, τα μέλη της ΚΕΕ πρέπει να βρουν ένα θέμα που να μπορεί να λυθεί μόνο από τον έναν στους πέντε υποψηφίους» ανέφερε στην «Κ» έμπειρος μαθηματικός.

Η αναζήτηση πρωτότυπων θεμάτων είναι, άλλωστε, ένας από τους «πονοκεφάλους» των μελών της ΚΕΕ κάθε χρόνο. Και αυτό καταδεικνύεται και από τον θόρυβο που προκλήθηκε για μία άσκηση που ετέθη φέτος στην εξέταση της Φυσικής κατεύθυνσης. Παρόμοια άσκηση είχε τον περασμένο Μάρτιο αναρτηθεί σε ιστότοπο και τότε την είχε εξάρει ως πρωτότυπη μέλος της ΚΕΕ για το μάθημα της Φυσικής.

Με βάση αυτό το σχόλιο η Ενωση Ελλήνων Φυσικών έθεσε ζήτημα δεοντολογίας ως προς την επιλογή από την ΚΕΕ της παραπλήσιας άσκησης. «Τα θέματα οφείλουν να μην υπάρχουν σε φροντιστηριακό βιβλίο και φυσικά να είναι εντός ύλης. Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα καθώς η ύλη είναι ίδια τα τελευταία χρόνια. Καταλήγουμε έτσι να αναζητούν οι θεματοδότες “ιδιότυπα” θέματα που δεν θα γράψουν πολλοί υποψήφιοι, ώστε να μειωθούν οι αριστούχοι. Χάνεται έτσι ο στόχος να διαπιστώσουμε ποιοι γνωρίζουν το μάθημα και φτάνουμε στο σημείο να ψάχνουμε τι δεν θα γράψουν οι υποψήφιοι…», τόνισε στην «Κ» καθηγητής που έχει συμμετάσχει σε ΚΕΕ προηγούμενου έτους.

ΣΚΑΙ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...