Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Η κρίση θέλει επένδυση στην Παιδεία

Η κρίση θέλει επένδυση στην Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: 8:42 μμ Μάιος 13th, 2013  


krisiekpaideysi

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη έγινε γνωστός ο όρος «κοινωνικός αυτοματισμός». Είναι, επί της ουσίας, μια μέθοδος καταστολής, ακύρωσης ή απαξίωσης της απεργίας ή οποιασδήποτε άλλης κινητοποίησης μιας κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας κατά μιας απόφασης ή ενός μέτρου της κυβέρνησης, που την πλήττει.

Με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» η εκάστοτε κυβέρνηση δημιουργεί, με τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς, εκείνες τις συνθήκες, ούτως ώστε η υπόλοιπη κοινωνία ή μέρος αυτής, με πρόσχημα την πιθανή ταλαιπωρία της, να στραφεί εναντίον εκείνης που αντιδρά. Η μέθοδος «δουλεύτηκε» πολύ απ’ όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις, τις περισσότερες φορές σε άτυπη συνεργασία με ηλεκτρονικά ή και έντυπα ΜΜΕ.

Αυτή ακριβώς τη μέθοδο εφαρμόζει και τώρα η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά: στρέφει γονείς και μαθητές εναντίον των καθηγητών, με πρόσχημα ότι απειλούνται οι εξετάσεις, επειδή τάχα οι καθηγητές δεν θέλουν να δουλεύουν επιπλέον δύο ώρες την εβδομάδα και θα κάνουν απεργία.

Οι δύο ώρες αυτές καθαυτές δεν είναι λόγος απεργίας, και μάλιστα μέσα στην περίοδο των εξετάσεων. Αν είναι μόνο αυτό, τότε η στάση των καθηγητών είναι ανεύθυνη. Σε μια εποχή που η ανεργία πλήττει 1,5 εκατ. ανθρώπους και η θέση εργασίας έστω και υποαμειβόμενη αποτελεί προνόμιο, είναι πολυτέλεια και πρόκληση να αντιδρά κάποιος επειδή το ωράριό του αυξάνεται κατά δύο ώρες την εβδομάδα.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Απλώς αυτό προβάλλει η κυβέρνηση, για να δημιουργήσει συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού». Ας δούμε αυτές τις δύο ώρες λίγο πιο αναλυτικά:

– Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προσλάβει την επόμενη σχολική περίοδο τους πάνω από 10.000 αναπληρωτές καθηγητές για να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες. Επέλεξε δηλαδή να αυξήσει το ωράριο των μόνιμων καθηγητών για να στείλει στην ανεργία τους αναπληρωτές, επειδή η τρόικα επιβάλλει απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδίασε και βάζει σε εφαρμογή μια αλλαγή με βάση δημοσιονομικά-μνημονιακά κριτήρια και όχι εκπαιδευτικά.

– Η κυβέρνηση στο «παρά πέντε» των εξετάσεων ανακοίνωσε την απόφασή της, η οποία θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική περίοδο, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη διαβούλευση με τους καθηγητές. Με αυτό τον τρόπο έβαλε η ίδια φωτιά στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας της συγκεκριμένης περιόδου.

– Η επιπλέον εργασία, σε τελική ανάλυση, θα βλάψει τους μαθητές παρά θα τους ωφελήσει. Και αυτό γιατί ο καθηγητής θα μπαινοβγαίνει σε πιο πολλά τμήματα, θα διδάσκει σε 50-60 μαθητές περισσότερους από αυτούς στους οποίους ήδη διδάσκει, χωρίς να έχει χρόνο για ουσιαστική διδασκαλία και αξιολόγηση των μαθητών. Καλά καλά δεν θα προλαβαίνει να μάθει τα ονόματά τους. Ολα αυτά θα έχουν άμεση επίπτωση στην απόδοση του μαθητή, θα απαξιώσουν περαιτέρω το δημόσιο σχολείο, προς όφελος της ήδη ακμάζουσας μαζικής ή ιδιαίτερης παραπαιδείας (σ.σ. ποσά κοντά στο ένα δισ. το χρόνο δαπανώνται από τους Ελληνες γονείς για τα φροντιστήρια των παιδιών τους και η δαπάνη αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη).

Μια κυβέρνηση που σέβεται το κράτος και τους πολίτες, ακόμα και σε περιόδους τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης, προσπαθεί όχι μόνο να κρατήσει ανεπηρέαστη και σε υψηλό επίπεδο την εκπαίδευση, αλλά να επενδύσει σε αυτή. Και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πολλά ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα βρίσκονται στα 200 καλύτερα του κόσμου, η ελληνική κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο: μειώνει δραστικά τα κονδύλια για την εκπαίδευση, προχωρεί σε μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καταργεί πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα, αυξάνει τους μαθητές κατά τμήμα, απαξιώνει τους καθηγητές.

Ως γονέας, συνομιλώ συχνά με τους καθηγητές του δημόσιου σχολείου του παιδιού μου. Εχω πεισθεί για την αφοσίωσή τους σε αυτό που κάνουν, για το ενδιαφέρον τους για τους μαθητές και, στο βαθμό που μπορώ να κρίνω, για την επιστημονική και εκπαιδευτική επάρκειά τους.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται αυτό ακριβώς: να τους εμπιστευθούμε οι γονείς και πάνω απ’ όλους να τους εμπιστευθεί η ίδια η πολιτεία. Για τα στραβά κι ανάποδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος η ευθύνη βαραίνει το κράτος. Ας μη βαράμε το σαμάρι…

enet.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...