Home / Γερμανικά / Goethe Institut / Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ – Σε αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ – Σε αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας

Δημοσιεύτηκε: 5:59 μμ Μάιος 11th, 2013  


 goethe

Στόχος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΛΙΣΤΑΣ είναι να προκαλέσει στους ανθρώπους ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται προς το παρόν σε ερωτήματα οικονομικού και νομισματικού περιεχομένου. Αυτό αποσπά την προσοχή από άλλα, πιο μόνιμα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα την έλλειψη φαντασίας για τη δημιουργία μιας αισθητικά αρτιότερης Ευρώπης, με ορατότερη συμμετοχή των πολιτών.

Με το πρόγραμμα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur και την εφημερίδα DIE WELT απαντάνε στην κρίση.  Στόχος είναι να κάνουν τη Ευρώπη βιωματικό τόπο και να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες να μπορούν να συν-διαμορφώσουν το όραμά τους για μια πολιτιστική Ευρώπη.

30 Ινστιτούτα Goethe στην Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες (αλλά και σε χώρες υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ) ρωτούν τους πολίτες τους σχετικά με την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ προσδοκεί να δώσει νέες απαντήσεις σε παλιά ερωτήματα, όπως με ποιο τρόπο αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως Ευρωπαίοι πέρα από τα στενά εθνικά μας σύνορα, τι είναι αυτό που μας ενώνει και ποια είναι η γνώμη των γειτόνων μας για εμάς.

Πώς βιώνετε την Ευρώπη; Ποια είναι η οπτική σας για την Ευρώπη; Ποια είναι στα δικά σας μάτια τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά επιτεύγματα; Τα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή κουλτούρα απεικονίζουν την «ευρωπαϊκή διάθεση» και παράλληλα αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση του διαλόγου για την Ευρώπη του μέλλοντος.

Έτσι ευελπιστούμε να έχουμε τις απαντήσεις σας στο ερώτημα, τι είναι αυτό που προσδίδει στην Ευρώπη την αξία της (ανάλυση). Παράλληλα η συζήτηση γύρω από την Ευρώπη αποκτά μια πολιτιστική διάσταση (επικοινωνία). Η ενσωμάτωση των πολιτών που ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας (συμμετοχή).

Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις βαθμίδες:

Έρευνα Η έρευνα θα «ανεβεί» διαδικτυακά στις 21 Μαρτίου 2013 ταυτόχρονα στις ιστοσελίδες όλων των Ινστιτούτων Goethe, στα γερμανικά και παράλληλα στην εκάστοτε εθνική γλώσσα. Επικεντρώνεται δε τόσο στα σημαντικά πολιτιστικά επιτεύγματα της Ευρώπης, όσο και στις αιτίες, οι οποίες καθιστούν την Ευρώπη προφανώς τόσο ελκυστική ως πολιτιστικό και βιοτικό προορισμό.

Σχολιασμός Στη συνέχεια, εξέχουσες προσωπικότητες από τις εκάστοτε χώρες φιλοξενίας θα σχολιάσουν τα αποτελέσματα, τα οποία θα δημοσιευτούν τόσο εδώ στην ιστοσελίδα, όσο και στους συνεργάτες μας Deutschlandradio Kultur και DIE WELT. Αλλά όμως δεν θα ακουστεί μόνο η φωνή καταξιωμένων ανθρώπων – από τον Ιούνιο του 2013 καλείται και η δικτυακή κοινότητα να σχολιάσει τα αποτελέσματα.

Δημιουργικά εργαστήρια Στα δημιουργικά εργαστήρια περίπου 20 νέοι και νέες υπό επιστημονική εποπτεία θα αναλύσουν και θα ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες και οι εργασίες που θα προκύψουν, θα εμπλουτίσουν το καταληκτικό Συνέδριο.

Συνέδριο Ένα καταληκτικό Συνέδριο με την παρουσία διανοουμένων, πολιτικών και καλλιτεχνών από τις συμμετέχουσες χώρες –οι οποίοι θα έχουν προηγουμένως σχολιάσει ήδη τα αποτελέσματα- θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα την Άνοιξη του 2014. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενσωμάτωση των νέων που συμμετείχαν στα εργαστήρια και των καλλιτεχνικών τους αποτελεσμάτων, προκειμένου να γίνει ζωντανότερη και πιο βιωματική η ευρωπαϊκή κοινή κουλτούρα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο της Αθμιας και από κλάδο της Βθμιας σε κλάδο της Αθμιας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για τη μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο ...