Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Διάταγμα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Διάταγμα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 5:57 μμ Μάιος 19th, 2013  


metatheseis

Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Διάταγμα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Σημαντικές βελτιώσεις επέφερε το υπουργείο Παιδείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιφυλάσσοντας ουσιαστικά το μέτρο για τους νεότερους με προϋπηρεσία έως 12 χρόνια.

Υστερα από τις έντονες αντιδράσεις λόγω του αιφνιδιασμού των εκπαιδευτικών και εν μέσω του σάλου που έχουν προκαλέσει ο κίνδυνος απεργίας και οι προληπτικές επιτάξεις, το υπουργείο απέσυρε το σχέδιο ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας για 24 ώρες και το επανακατέθεσε προβλέποντας ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις σε σύγκριση με το αρχικό.

Ετσι, ενώ το πρώτο σχέδιο ΠΔ χαρακτήριζε ως υπεράριθμους (που έπρεπε να καταταγούν σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων) όσους εκπαιδευτικούς πλεονάζουν στην περιοχή όπου υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου, το νέο σχέδιο βελτιώνει την αρχική ρύθμιση και επιφυλάσσει τον χαρακτηρισμό (και την κατάταξη στους πίνακες) σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει 12ετή προϋπηρεσία και δεν συμπληρώνουν τουλάχιστον το 60% (αντί του 75%) του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε σχολικές μονάδες.

«Πλαφόν» Σε άλλη διάταξη για την κατάταξη στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας, που αφορά όσους εκπαιδευτικούς παραμένουν εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι και όσους δηλώνουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική μετάθεσή τους σε οργανικά κενά σχολείων περιοχών μετάθεσης, προβλέπεται η θέσπιση ενός χρονικού «πλαφόν».

Για τους εκπαιδευτικούς που θα μετατεθούν με αυτή τη διαδικασία προβλέπεται ότι για την επόμενη 5ετία εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων.

Ακόμα, σύμφωνα με νέα προσθήκη στο σχέδιο ΠΔ, στις κενές θέσεις, όπου κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί, μετατίθενται οι εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της γεωγραφικά και συγκοινωνιακά πλησιέστερης περιοχής μετάθεσης και μεταξύ αυτών που ανήκουν σε περιοχές ίσης απόστασης από την περιοχή όπου βρίσκονται οι κενές θέσεις, προτάσσονται όσοι βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στον πίνακα υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας.Μετά από σχετική υπόδειξη του ΣτΕ, που τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εξετάσει τη νομιμότητα και συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων, το σχέδιο ΠΔ -πέραν του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου- συνυπέγραψε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...