Home / Featured / Έρευνες για τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε καιρό κρίσης και τα 10 πιο κερδοφόρα του μέλλοντος

Έρευνες για τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε καιρό κρίσης και τα 10 πιο κερδοφόρα του μέλλοντος

Δημοσιεύτηκε: 10:56 μμ Μάιος 29th, 2013  


Epagelmata

Έρευνα σε 751 εργοδότες

Παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 27% το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού.

Δυσκολία αντιμετωπίζει το 38% των εργοδοτών στην κάλυψη θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της ManpowerGroup για το 2013. Αναλυτικά, οι 10 θέσεις στις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργοδότες τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να τις καλύψουν είναι:

  1. Επαγγελματίες Πωλητές
  2. Υψηλόβαθμα Στελέχη
  3. Τεχνικοί
  4. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
  5. Προσωπικό Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών
  6. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
  7. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα
  8. Προσωπικό ΙΤ – Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη
  9. Διευθυντές Πωλήσεων
  10. Μηχανικοί

Οι θέσεις με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εταιρίας το 2012 ήταν:

  1. Επαγγελματίες Πωλητές
  2. Τεχνικοί
  3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
  4. Υψηλόβαθμα Στελέχη
  5. Επόπτες
  6. Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη
  7. Διευθυντές Πωλήσεων
  8. Μηχανικοί
  9. Προσωπικό ΙΤ
  10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό, αυξημένο κατά 14% μονάδες, σε σχέση με πέρυσι και 3% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%), που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών. Η ετήσια έρευνα της ManpowerGroup, με θέμα την έλλειψη ταλέντου, πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι 10 θέσεις με τη μεγαλύτερη δυσκολία Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης, που παραμένουν κενές, λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20%), σε σχέση με το 2012.

Οι κυριότεροι τομείς, που επηρεάζονται αρνητικά από την «έλλειψη ταλέντου», σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα/παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

«Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη εφετινή έρευνα, είναι η επίπτωση, που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Συμπληρωματικά, στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: Της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων» σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.

Η διεθνής εικόνα

Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες σε 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ανέρχεται στο 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), τη Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%).

Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιοαφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με τις θέσεις, που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, είναι εφέτος οι ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: Τους εξειδικευμένους τεχνίτες, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρεί ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία, αυξήθηκε στο 54% από 42% πέρυσι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

………………………………………………………………………………………

Και τα 10 πιο κερδοφόρα επαγγέλματα του μέλλοντος σύμφωνα με Βρετανική Έρευνα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τέρμα στις κλασσικές συνταγές που θέλουν τους γονείς να ωθούν τα παιδιά τους προς την ιατρική και τη δικηγορία δίνει μελέτη που αποτυπώνει τα επαγγέλματα με τη μεγαλύερη αναγνώριση και υψηλές αποδοχές, στο μέλλον.

Το υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων της Βρετανίας παρουσίασε έρευνα με τα πιο επικερδή επαγγέλματα σε 20 χρόνια, των οποίων το αντικείμενο δεν υπάρχει ακόμα αλλά βασίζονται σε πιθανά σενάρια για τις ανάγκες και τη ζήτηση του μέλλοντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα επαγγέλματα θα είναι τα εξής:

1. Σύμβουλος υγείας για ηλικιωμένους: με δεδομένο ότι ο γηραιότερος πληθυσμός αυξάνεται, τότε ένα επάγγελμα που θα εξειδικεύεται στην περίθαλψη της τρίτης ηλικίας θα είναι απαραίτητος.

2. Χειρουργός επαύξησης μνήμης: θα συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης, ιδίως του ηλικιωμένου πληθυσμού.

3. Απτικός προγραμματιστής: θα ασχολείται με την τεχνολογία σε συνδυασμό με την επιστήμη της αφής.

4. Ψηφιακός Αρχιτέκτονας: θα σχεδιάζει εικονικές κατασκευές για να τις χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

5. Χειριστής Χαμένων Δεδομένων: θα διαγράφει τα άχρηστα δεδομένα υπεύθυνα.

6. Ελεγκτής Κλίματος: θα τροποποιεί τις καιρικές συνθήκες που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι πρέπει.

7. Μάνατζερ για Άβαταρ: θα σχεδιάζει και θα διαχειρίζεται τους εικονικούς χαρακτήρες των μελλοντικών pc games.

8. Κατασκευαστής μελών σώματος: στο ίδιο πλαίσιο με την τελειοποίηση της προσθετικής χειρουργικής, θα δημιουργούνται μέλη για αθλητές και στρατιώτες.

9. Χρηματιστής χρόνου: αντί για χρήματα, θα διαχειρίζεται το χρόνο του πελάτη του.

10. Περιοριστής παντοδυναμίας: θα επαναφέρει τους πελάτες του στην πραγματικότητα, μετριάζοντας τις πεποιθήσεις που τους θέλουν πανίσχυρους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...