Home / Αγγλικά / Μεταπτυχιακά & υποτροφίες / Σώθηκε το πρόγραμμα Erasmus την τελευταία στιγμή

Σώθηκε το πρόγραμμα Erasmus την τελευταία στιγμή

Δημοσιεύτηκε: 10:27 πμ Μάιος 26th, 2013  


erasmus

Συγκεντρώθηκαν όλοι. Από ολυμπιονίκες μέχρι κάτοχοι νόμπελ για να σώσουν το πρόγραμμα Erasmus. και το κατάφεραν

Μία μεγάλη μάχη έδωσαν διάσημοι Ευρωπαίοι για να σώσουν το πρόγραμμα Erasmus, από ολυμπιονίκες μέχρι και νομπελίστες. Άσκησαν μεγάλες πιέσεις και τα κατάφεραν.

Βρέθηκαν οι πόροι για να συνεχιστεί μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη δια βίου μάθηση και την κινητικότητα των φοιτητών.

Το Erasmus —από το όνομα του Έρασμου, του Ολλανδού φιλόσοφου της Αναγέννησης—, μέχρι σήμερα έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια φοιτητές απ’ όλες τις χώρες τις ΕΕ να σπουδάσουν για ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα και να έρθουν έτσι σε επαφή με μια άλλη γλώσσα και κουλτούρα.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1987 με μια χούφτα φοιτητές, εξελίχθηκε με τα χρόνια στο, αδιαμφισβήτητα, πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μόνο κατά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς Ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Λόγω της λιτότητας και των περικοπών ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος περιορίστηκε σημαντικά, τόσο που ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι φοιτητές όσο και προσωπικότητες με ιδιαίτερη αίγλη, όπως ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η Ιταλίδα Ολυμπιονίκης Ελίζα Ντι Φραντσίσκα, βρέθηκε χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισεκ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το Erasmus.

Ο Χανς Αλ, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μιντ της Σουηδίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία, χαρακτήρισε «σοφή πρόταση» το σχέδιο της Επιτροπής.

«Από πολιτικής και ανθρωπιστικής πλευράς, θεωρώ ότι είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουμε άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης σε καθημερινή βάση», τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει επίσης αναδειχθεί σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.

news247.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Αποτελέσματα ελέγχου αιτήσεων υποψήφιων φοιτητών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελέγχου αιτήσεων για εισαγωγή στα Προγράμματα Σπουδών και ...