Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ε.Ε. – Δουλειές κατώτερες των προσόντων τους κάνουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες

Ε.Ε. – Δουλειές κατώτερες των προσόντων τους κάνουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες

Δημοσιεύτηκε: 9:15 μμ Μάιος 7th, 2013  


jobwanted

«Χαρτί» χωρίς πρακτικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας αποδεικνύεται  για πολλούς Ευρωπαίους -λόγω και των αλλαγών που έχει επιφέρει η  οικονομική κρίση- το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: σημαντικός αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίων στην Ευρώπη εργάζεται σήμερα σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν καν πτυχίο, ενώ εκατομμύρια είναι όσοι διαθέτουν  περισσότερα προσόντα και δεξιότητες, από εκείνα που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των αποφοίτων τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται διαρκώς.

Αναλυτικότερα,  σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε ενημερωτικό σημείωμα του  Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης  (cedefop), η αναντιστοιχία μεταξύ δεξιοτήτων των εργαζομένων και  απαιτήσεων της θέσης εργασίας τους αυξάνεται στην ΕΕ, γεγονός το οποίο  διογκώνει τις δυσκολίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, λόγω της  οικονομικής κρίσης.

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους εργαζομένους  δουλεύει σήμερα σε πόστα, που δεν είναι αντίστοιχα των επαγγελματικών  προσόντων του (διαθέτει περισσότερα ή λιγότερα προσόντα, σε σχέση με  αυτά που ζητά η περιγραφή της θέσης εργασίας). Η αναντιστοιχία αυτή  είναι εξαιρετικά υψηλή στις μεσογειακές χώρες, σύμφωνα και με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κοινωνικές και εργασιακές εξελίξεις  στην Ευρώπη (2012).

Την τελευταία δεκαετία, υπολογίζεται ότι  περίπου 6,4 εκατ. Ευρωπαίοι έπιασαν δουλειά κατώτερη των τυπικών  προσόντων τους (πηγή: Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, «Ο ευρωπαϊκός χώρος ανώτατης εκπαίδευσης το 2012: αναφορά εφαρμογής της διαδικασίας της  Μπολόνια»).

Παράλληλα, σχεδόν το 20% των ατόμων ηλικίας 25-34  ετών, με πτυχίο πανεπιστημίου, εργάζονται σε επαγγέλματα που, τυπικά,  δεν απαιτούν προσόντα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ enikos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...