Home / Άλλες Γλώσσες / Άλλες / Δωρεάν διαδικτυακό μεταφραστικό εργαλείο στην Νοηματική Γλώσσα

Δωρεάν διαδικτυακό μεταφραστικό εργαλείο στην Νοηματική Γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: 10:25 πμ Μάιος 31st, 2013  


noimatikiΗ νοηματική γλώσσα είναι απαραίτητο εργαλείο για την επικοινωνία κωφών ατόμων ή ατόμων με βαριά προβλήματα ακοής. Η νοηματική δεν θεωρείται διεθνής γλώσσα και βέβαια, κάθε χώρα διαθέτει το δικό της λεξιλόγιο και κινήσεις στη νοηματική. Συνεπώς, υπάρχει δυσκολία συνεννόησης όταν άτομα με κώφωση ταξιδεύουν στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για εργασία είτε για αναψυχή.
Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει το «Spread the Sign». Πρόκειται για ένα δωρεάν διαδικτυακό μεταφραστικό εργαλείο της νοηματικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, ο χρήστης πληκτρολογεί λέξεις, αριθμούς ή προτάσεις στο χώρο της Εύρεσης και επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί να μεταφραστεί π.χ. από Αγγλικά στα Ισπανικά. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται είτε γραπτά και οπτικά είτε μόνο οπτικά (μέσω επιλογής στην εκτεταμένη αναζήτηση – advanced search), στη νοηματική γλώσσα μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο (π.χ. youtube).
Μέχρι στιγμής, το λεξικό υποστηρίξει τις εξής 12 γλώσσες: Αμερικάνικη, Τσέχικη, Αγγλική, Φινλανδική, Γαλλική, Γερμανική, Ιαπωνική, Λιθουανική, Πορτογαλέζικη, Ρώσικη, Ισπανική, Τούρκικη.
Είναι εμπλουτισμένο με γενικούς & επιστημονικούς όρους που καλύπτουν τομείς όπως: Art & Design, Childcare, Electricity & Energy, Floristry – Hairdressing – Textiles, Food, Health & Social Care, Travel & Tourism, Vehicle Technology, Wood & Construction.
Το λεξικό συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να τροποποιείται μέσω διορθώσεων που δηλώνουν ή λαθών που εντοπίζουν, οι ίδιοι οι χρήστες.

Το «Spread the Sign» είναι δημιούργημα του Σουηδού εκπαιδευτικού Thomas Lydell-Olsen και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η Σουηδία θεωρείται χώρα πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας και τεκμηρίωσης της νοηματικής γλώσσας.

Ιστοσελίδα: https://www.spreadthesign.com

Πηγή: Technews


 

8 Σχόλια

  1. H νοηματική ποτέ δεν ήταν απαραίτητο εργαλείο για την επικοινωνία όλων των κουφών. Κι αν ακόμα είχε κάποια βαρύτητα πριν πολλά χρόνια, σήμερα οι περισσότεροι κουφοί δεν την μαθαίνουμε καν. Οπότε, μην παραπληροφορείτε το κοινό ότι μας είναι απαραίτητο ένα σύστημα του περασμένου αιώνα…. Σήμερα γράφουμε, διαβάζουμε, μαθαίνουμε να μιλάμε προφορικά, και το ακόμα καλύτερο, σήμερα (εδώ και 20 χρόνια στη χώρα μας) υπάρχει η θεραπεία της κώφωσης μέσω κοχλιακών εμφυτευμάτων. Κι αυτά σας τα γράφει κάποια που είναι 40 χρόνια κουφή και δεν έμαθε ποτέ νοηματική. Δεν μου χρειάστηκε.

    • Νίκος Χατζόγλου

      Δεν είσαι κουφή αλλά βαρήκοη. Αν είχες γεννηθεί κουφή δεν θα μπορούσες να γράφεις έτσι όπως γράφεις τώρα!! Ποιον πας να κοροϊδέψεις;;;

    • Εχω φίλο βαρύκοο και όταν μου γραφει μια προταση καποιες φορες μπερδευομαι αν ενοει οτι γραφφει ή κάτι άλλο. Μου εξειγησε πως ε΄τε βαρήκοος είτε κωφος για να μάθει λέξεις και πιο πολύ σηντακτικό ειναι πολύ δύσκολο, ειναι όπως μου ειπε, να σου βουώνουν τα αυτιά και να προσπαθεί κάποιος να σου μάθει μια ξένη γλώσσα. Το έκανα δοκιμή με το αλφάβητο στα ρωσικα, επειδή μου είναι παντελώς άγνωστη, δεν καταφερα τιποτα και εκνευρίστηκα αρκετα. Εγω μαθαίνω τη νοηματική και μου είναι πιο ευκολο και ευχαριστο!

  2. έχω φίλους με προγεννετικη κώφωση και κανεις τους δεν εχει σκεφτει να βαλει εμφυτευμα, τοκοστος ειναι τεράστιο και συχνά οι επιπλοκές πολύ σοβαρές, συν οτι μετα το εμφυτευμα αλλάζουν πολλά και όχι πάντα προς το καλό.
    Δε γνωρζω η κυρια Κολοτούρου σε ποια γλώσσα συνεννοείται , εγω πάντως με τους φίλους μου στη νοηματική συνδιαλεγομαστε

  3. Καλησπέρα..θα ήθελα να ρώτησω που μπορώ να βρω καθηγητή που δισάσκει την νοηματίκη γλώσσα και να μάθω κάποιες περαιτέρω πληροφορίες!Ευχαριστώ!

  4. Γνωρίζει κάποιος κάποιο φορέα ή κάποιον άνθρωπο που να διδάσκει Ρωσική νοηματική? Επείγον! Ευχαριστώ πολύ!

  5. Ειμαι ακουων και μαθαινω την χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Αυτή που εν πασει περιπτώσει χρησιμοποιούν τα μη ακούοντα άτομα σε μια πόλη της βόρειας Ελλάδας.
    Θλίβομαι οταν η μια πλευρα ακυρώνει την άλλη.
    Η νοηματική ειναι μια πολύ έξυπνη γλώσσα νευμάτων αν την μάθεις γλωσσολογικά σωστα και με έχει συνεπάρει αλλα και με εχει βοηθήσει στη παρατήρηση πάρα πολύ.
    Κοχλιακα εμφυτεύματα ας βάλει όποιος έχει χρήματα και θέλει. Και οι ιατρό θα πρπει να στατματήσουν να πιέζουν τους κωφούς να βάλουν εμφυτευμα εαν δεν θέλουν.
    Δείτε όμως και ένα γερμανικο ντοκυμνατερ (the butcher) σχετικά με ένα κουφό κρεοπώλη που αποφάσισε να βάλει κοχλιακό εμφύτευμα και τι συνέβει μετα…
    Δειτε το διαφορετικά ο κάθε ένας απο την πλευρά του άλλου.
    Πρπει όμως να πω ότι η κοινότητα των κωφών δεν ειναι τόσο οργτανωμένη όσο σε άλλες χώρες. Σε ένα siteμε το όνομα spreadthesign προσέφεραν πολλές Ευρωπαικές χωρες 15000 λέξεις στη νοηματική για να μπουν στην βαση δεδομένων του site. Η μόνη χωρα που έδωσε μνο 3400 λέξεις μόνο περίπου ήταν η Ελλάδα… Τίποτε άλλο.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Το ΤΕΙ Αθήνας Πανευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης Αραβικής Γλώσσας στην Ευρώπη

Το ΤΕΙ Αθήνας είναι επίσημα το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποίησης της Γλωσσομάθειας ...