Home / Featured / Αλλαγές στο σχέδιο για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών

Αλλαγές στο σχέδιο για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 9:57 μμ Μάιος 14th, 2013  


arvanitopoulos

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ευνοϊκές είναι, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επανακατατέθηκε σήμερα για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο διατάγματος, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσία δεν θίγονται κατά κανόνα, ενώ το ποσοστό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου που απαιτείται για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων μειώθηκε από το 75% στο 60%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Παιδείας με έγγραφό του ανακάλεσε προσωρινά από το ΣτΕ το επίμαχο σχέδιο διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και σήμερα το κατέθεσε εκ νέου με ορισμένες τροποποιήσεις.

Ειδικότερα, το παλαιό σχέδιο διατάγματος, το οποίο αποσύρθηκε, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 που αφορά τον «χαρακτηρισμό και την κατάταξη σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων» ανέφερε:

«Οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».
Με το σημερινό σχέδιο διατάγματος που επανακατατέθηκε, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 1 αντικαταστάθηκε ως εξής:

«Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».
Παράλληλα, στο άρθρο 5 του επίμαχου διατάγματος που αφορά «την κατάταξη στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας και τη διαδικασία μετάθεσης», έγινε και δεύτερη αλλαγή.
Αναλυτικότερα, στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5, προστέθηκε ότι «οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται με αυτή τη διαδικασία (σ.σ.: των υποχρεωτικών μεταθέσεων) εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων για τα επόμενα πέντε έτη».
Τέλος, έγινε ακόμη μια τρίτη αλλαγή στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος που και πάλι είναι στο άρθρο 5.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του άρθρου 5 αναδιατυπώθηκε και έχει ως εξής: «Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας.

Στις κενές θέσεις όπου κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί, μετατίθενται οι εξολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της γεωγραφικά και συγκοινωνιακά πλησιέστερης περιοχής μετάθεσης και μεταξύ αυτών που ανήκουν σε περιοχές ίσης απόστασης από την περιοχή που βρίσκονται οι κενές θέσεις προτάσσονται όσοι βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στον οικείο πίνακα υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας».

ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με όσα μέτεδωσε το mega στις  ειδήσεις των 8 επικυρώθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οριστικό  Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς των μεταθέσεων  των καθηγητών, το οποίο περιλαμβλάνει τις αλλαγές που είχαν γίνει πριν από  μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με το ΠΔ
Όσοι πρόκειται να μετατεθούν θα έχουν  κατ’ αρχήν τρεις επιλογές για την ίδια περιφέρεια με αυτήν του σημερινού τόπου  εργασίας τους και μόνο αν δεν τις δηλώσουν, κινδυνεύουν να πάνε σε άλλη  περιφέρεια.
Δεν κινδυνεύουν να μετατεθούν όσοι  διορίστηκαν πριν το 2001, αφού με βάση τα όσα προβλέπονται για να θεωρηθεί  κάποιος υπεράριθμος θα πρέπει να μην συμπληρώνει 12 ώρες διδασκαλίας την  εβδομάδα και να έχει λιγότερα από 12 χρόνια προϋπηρεσίας.
Το Διάταγμα προβλέπει ακόμη ότι αυτός που λαμβάνει την  απόσπαση δεν θα μπορεί να μετακινηθεί για 5 χρόνια.
Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες μετάθεσης για κάποιον με  ένα ή δύο παιδιά, αφού το υπουργείο Παιδείας θέτει ως σημαντικό κριτήριο την  οικογενειακή μερίδα.
alfavita.gr
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προσωρινή ανάκληση του Π.Δ. για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο  διαψεύδει.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...