Home / Featured / Σίμος Κεδίκογλου στο Βήμα 99,5 «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας»

Σίμος Κεδίκογλου στο Βήμα 99,5 «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας»

Δημοσιεύτηκε: 10:28 πμ Μάιος 13th, 2013  


fantaroiΘα παραλάβουν τα 88.000 φύλλα πορείας που αρχίζουν να επιδίδονται από σήμερα, Δευτέρα, οι καθηγητές. Ωστόσο, την ίδια ώρα συντονίζουν τη δράση τους κατά της επιστράτευσής τους. Η νέα απόφαση για επιστράτευση εργαζομένων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να την καταδικάζουν και συνδικαλιστικά σωματεία να ανακοινώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας κατά της προληπτικής επιστράτευσης.
Η ΟΛΜΕ πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης επιστράτευσης των καθηγητών, καθώς και σε διεθνή δικαστήρια, καταγγέλλοντας την κίνηση ως αντισυνταγματική και υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Απαντώντας στην κριτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς νόμος του 2007 επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων όταν υπάρχει απειλή εναντίον δημοσίου συμφέροντος.
Ο κ. Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε ο πρωθυπουργός για επιστράτευση των καθηγητών, ενώ άφησε αιχμές κατά των εκπαιδευτικών, λέγοντας: «Είναι αυτοί δάσκαλοι, που επιλέγουν την πιο ευαίσθητη στιγμή για τα παιδιά να απεργήσουν; Είναι κουτοπόνηρο να βάζουν την απόφαση για απεργία δύο ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Ας αποφάσιζαν τις κινητοποιήσεις πριν από το Πάσχα».
Απαντώντας στις επικρίσεις για το χρόνο που πέρασε η κυβέρνηση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τους καθηγητές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Προτιμούσατε να το κάνουμε με τον παλαιοκομματικό τρόπο; Να το περάσουμε τον Αύγουστο;».
Ερωτηθείς για το ζήτημα των απολύσεων αναπληρωτών καθηγητών, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Από πού να κόψουμε τα 300 εκατ. για να πληρώσουμε τους συμβασιούχους, ώστε να μην δουλέψουν 2 ώρες πάρα πάνω οι καθηγητές;»
Σε ερώτηση τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι καθηγητές αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Η κοινωνία θα προστατευθεί, δεν θα επιτρέψουμε να είναι σε ομηρία οι οικογένειες και οι μαθητές».
Πάντως, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος δήλωσε σχετικά με την επιστράτευση ότι οι καθηγητές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την επιστράτευση, γιατί δεν επιθυμούν να δώσουν στην κυβέρνηση εύκολες απολύσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΟΛΜΕ θα καταγγείλλει την κυβέρνηση, η οποία με την απόφαση για επιστράτευση, αντιμετωπίζει τους καθηγητές ως τυφώνα ή ακραίο φυσικό φαινόμενο.
Κινητοποίηση και αντιδράσεις κατά της επιστράτευσης   Τη Δευτέρα οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στο πλευρό των καθηγητών, κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, το συνδικαλιστικό κίνημα των μαθητών που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΜΑΣ) η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17 Μαΐου, πανεργατική πανελλαδική απεργία «για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και εν συνεχεία με το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ.
Αν και η επιστράτευση έχει αποφασισθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, οι καθηγητές δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για απεργία. Συγκεκριμένα, βάσει της εισήγησης της ΟΛΜΕ υπέρ της απεργίας θα συνεδριάσουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ την Τρίτη και θα εξουσιοδοτήσουν τους προέδρους των ΕΛΜΕ να συνεδριάσουν για να λάβουν την τελική απόφαση την Τετάρτη.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστράτευση των καθηγητών. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μνημονεύει παλαιότερη φράση του κ. Σαμαρά από ομιλία του στη Βουλή: «Όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, δε, ότι ο πρωθυπουργός είναι αναξιόπιστος και επικίνδυνος, «καθώς οι εκβιασμοί  και οι πρακτικές του ίδιου και της κυβέρνησής του βάλλουν ευθέως κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της κοινωνίας κρατώντας στην παρούσα φάση σε ομηρία και αγωνία χιλιάδες μαθητές».
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την επιστράτευση των καθηγητών και να ανοίξει διάλογο μαζί τους μετά τις εξετάσεις.
Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών εκπαιδευτικών, «εφαρμόζοντας για μια ακόμη φορά το δόγμα «νόμος και τάξη», που στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού» επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες» τονίζει το ΚΚΕ. «Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση νοιάζεται δήθεν για το «καλό» των μαθητών, τη στιγμή που η δική της πολιτική οδηγεί σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, σε τεράστιες ελλείψεις, ενώ το κόστος για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας έχει γίνει δυσβάσταχτο. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση και στο σύνολο της ζωής του λαού πάει χέρι χέρι με την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό» αναφέρει το ΚΚΕ.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...