Home / Γερμανικά / Άλλα άρθρα / Τα γερμανικά πρώτη γλώσσα σε 1.000 σχολεία στην Ινδία

Τα γερμανικά πρώτη γλώσσα σε 1.000 σχολεία στην Ινδία

Δημοσιεύτηκε: 7:22 μμ Μάιος 6th, 2013  


germanlanguage

Στη διδασκαλία των γερμανικών ως πρώτη ξένη γλώσσα σε 1.000 σχολεία στην Ινδία έως το 2017 στοχεύει, μέσω του προγράμματος «Γερμανικά σε 1.000 σχολεία», το Ινστιτούτο Goethe.

Στη Γερμανία φοιτούν 6.000 φοιτητές από την Ινδία, αριθμός μικρός σε σύγκριση με τους 25.000 Κινέζους φοιτητές. Για τους περισσότερους το σημαντικότερο εμπόδιο είναι η γερμανική γλώσσα. Έτσι, και η ινδική επιστημονική ελίτ προτιμά συνήθως τις αγγλόφωνες χώρες, και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου γίνεται και πιο εύκολα η αναγνώριση των πτυχίων τους.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι «η Γερμανία έχει μια εξαιρετική εικόνα στην Ινδία», όπως αναφέρει στην Deutsche Welle η Πουνέετ Κάουρ, από το Ινστιτούτο Goethe του Νέου Δελχί.

Η Κάουρ είναι υπεύθυνη του πρότζεκτ «Γερμανικά σε 1.000 σχολεία» του Ινστιτούτου που γίνεται σε συνεργασία με το γερμανικό Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος είναι να γίνουν τα γερμανικά πρώτη ξένη γλώσσα σε 1.000 δημόσια σχολεία της Ινδίας (Kendriya Vidyalaya) μέχρι το 2017.

Πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Ινδία έχουν ως προαιρετική ξένη γλώσσα τα γερμανικά, τα γαλλικά ή τα ισπανικά. Εν τούτοις, η διδασκαλία των γερμανικών ως υποχρεωτική πρώτη ξένη γλώσσα μαζί με τα αγγλικά και τα χίντι και μάλιστα σε τέτοια έκταση είναι ένα μοναδικό εγχείρημα.

https://www.sigmalive.com/news/international/43717

……………………………………………………………………………..

Γερμανικά σε 1.000 σχολεία στην Ινδία

Στη διδασκαλία των γερμανικών ως πρώτη ξένη γλώσσα σε 1.000 σχολεία στην Ινδία έως το 2017 στοχεύει μέσω του προγράμματος «Γερμανικά σε 1.000 σχολεία» το Ινστιτούτο Goethe.

«Σε όλους όσους ήρθαν από την Ινδία έχω να πω ότι στο μεταξύ έχουμε πολλά προγράμματα σπουδών στη Γερμανία που γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Στη Γερμανία οι φοιτητές από την Ινδία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι», υπογράμμισε η Α. Μέρκελ τον Απρίλιο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον ινδό πρωθυπουργό Σινγκ. Οι λόγοι είναι εμφανείς: η Γερμανία, που αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε αρκετούς κλάδους, θέλει να προσελκύσει περισσότερους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμιά της.

Στην Γερμανία φοιτούν 6.000 φοιτητές από την Ινδία, αριθμός μικρός σε σύγκριση με τους 25.000 κινέζους φοιτητές. Για τους περισσότερους το σημαντικότερο εμπόδιο είναι η γερμανική γλώσσα. Έτσι, και η ινδική επιστημονική ελίτ προτιμά συνήθως τις αγγλόφωνες χώρες, και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου γίνεται και πιο εύκολα η αναγνώριση των πτυχίων τους.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι «η Γερμανία έχει μια εξαιρετική εικόνα στην Ινδία», όπως αναφέρει στην Deutsche Welle η Πουνέετ Κάουρ, από το Ινστιτούτο Goethe του Νέου Δελχί.

Η Κάουρ είναι υπεύθυνη του πρότζεκτ «Γερμανικά σε 1.000 σχολεία» του Ινστιτούτου που γίνεται σε συνεργασία με το γερμανικό υπ. Εξωτερικών. Στόχος είναι να γίνουν τα γερμανικά πρώτη ξένη γλώσσα σε 1.000 δημόσια σχολεία της Ινδίας (Kendriya Vidyalaya) μέχρι το 2017.

Πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Ινδία έχουν ως προαιρετική ξένη γλώσσα τα γερμανικά, τα γαλλικά ή τα ισπανικά. Εν τούτοις, η διδασκαλία των γερμανικών ως υποχρεωτική πρώτη ξένη γλώσσα μαζί με τα αγγλικά και τα χίντι και μάλιστα σε τέτοια έκταση, είναι ένα μοναδικό πρότζεκτ.

Ζητούνται καθηγητές γερμανικών

Για τους περισσότερους το σημαντικότερο εμπόδιο είναι η γερμανική γλώσσα

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολύ λίγοι Ινδοί που μιλούν γερμανικά ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχουν 10 Ινστιτούτα Goethe. Σύμφωνα με την Κάουρ, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξεύρεση καταρτισμένων και έμπειρων καθηγητών της γερμανικής γλώσσας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε βρει πάνω από 300 καθηγητές γερμανικών. Στο τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουμε 400» αναφέρει η Κάουρ, η οποία επισκέπτεται σχολεία ξένων γλωσσών και πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα σπουδών στα γερμανικά προκειμένου να πείσει τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ένα ακόμα πιθανό εμπόδιο για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το γεγονός ότι ο μισθός του δασκάλου είναι χαμηλός. Κυμαίνεται από 25.000 έως 30.000 ρουπίες Ινδίας (380 – 460 ευρώ). Έτσι ελάχιστοι φοιτητές ξένων γλωσσών επιλέγουν να γίνουν στη συνέχεια δάσκαλοι και προτιμούν συνήθως οικονομικά επαγγέλματα.

Επίσης, πολλά σχολεία «Kendriya Vidyalaya» βρίσκονται σε μικρές πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές της Ινδίας. Οι τάξεις είναι ασφυκτικά γεμάτες με έως και 50 μαθητές.

Παρά ταύτα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι πλέον αισιόδοξοι. «Όταν ξεκινήσαμε πριν από 14 μήνες την υλοποίηση του προγράμματος, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει», τονίζει η Κάουρ και προσθέτει «Από τότε όμως δεν το ξανασκέφτηκα, χρειάζεται πολλή δουλειά, στην αρχή θα πάρει πολύ χρόνο. Όμως, στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
Priya Esselborn / Ηλίας Αντωνιάδης
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

DW


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια Το ελληνικό ...