Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Θεσσαλονίκη: Κουνούν το μαντήλι της ξενιτιάς οι φοιτητές

Θεσσαλονίκη: Κουνούν το μαντήλι της ξενιτιάς οι φοιτητές

Δημοσιεύτηκε: 7:18 πμ Απρίλιος 18th, 2013  


panepistimia

Αγγελιοφόρος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΟΥΡΠΟΥΛΙΑΔΟΥ

Πριν καλά καλά συμπληρώσουν τα είκοσί τους χρόνια σχεδιάζουν το επόμενο βήμα τους στη Γερμανία. Περίπου χίλιοι φοιτητές του ΑΠΘ, κυρίως προπτυχιακοί, κατέκλυσαν τα τραπεζάκια που έστησαν από το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπείες δέκα γερμανικών πανεπιστημίων προσφέροντας ενημέρωση για τα ακαδημαϊκά προγράμματά τους. Αντίστοιχος αριθμός ενδιαφερόμενων επισκέφθηκε την έκθεση δεκαοκτώ βρετανικών πανεπιστημίων, αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στη Γηραιά Αλβιώνα.

Γερμανία: Σπουδές χωρίς δίδακτρα

Το υψηλό επίπεδο σπουδών, το φθηνό κόστος διαβίωσης και τα μηδενικά δίδακτρα τόσο για προπτυχιακά όσο και για μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν οι Γερμανοί έλκουν τους νέους επιστήμονες. Το κόστος ζωής ανέρχεται σε 772 ευρώ περίπου το μήνα για κάθε φοιτητή ενώ δίδακτρα έχουν μόνο κάποια αγγλόφωνα προγράμματα.

Διδακτορικό στη Βιολογία θέλει να κάνει ο Σάκης Παπαδόπουλος. «Ήδη έχω πολλούς φίλους που έχουν φύγει για Γερμανία κυρίως για να δουλέψουν. Το θετικό είναι ότι στα περισσότερα διδακτορικά σε πληρώνουν και αυτό είναι πολύ θετικό», συμπληρώνει .

«Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές στη Γερμανία παραμένει σταθερό» τονίζει στο agelioforos.gr ο διευθυντής της γερμανικής υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD Alexander Roggenkamp. «Εδώ οι φοιτητές δεν έρχονται για την Μέρκελ. Έρχονται να ενημερωθούν για τα προγράμματα των πανεπιστημίων μας. Το ενδιαφέρον των Βορειοελλαδιτών είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί έχουν μείνει στη Γερμανία, έχουν δουλέψει εκεί και ξέρουν πώς είναι οι συνθήκες» προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, στόχος της DAAD είναι η απόκτηση των κατάλληλων εφοδίων των φοιτητών και η επιστροφή στην πατρίδα τους γα «να προσφέρουν κάτι πίσω». «Αυτή είναι η λογική μας . Αγαπάμε την Ελλάδα και δεν θέλουμε να φεύγουν τα παιδιά έξω,. Για αυτό και έχουμε προβλέψει ειδικά εκπαιδευτικά κονδύλια ύψους 100.000 ευρώ για την Ελλάδα».

Δρόμους για δουλειά ανοίγει σύμφωνα με τον μεταπτυχιακό φοιτητή του ΑΠΘ στην Πληροφορική και Διοίκηση Γιώργο Παπανικολάου η χώρα των Βαυαρών.

Θέλω να συνεχίσω στο εξωτερικό δηλώνει από την πλευρά της η δευτεροετής φοιτήτρια Γερμανικής φιλολογίας Βεατρίκη Μούμτση. «Βέβαια έχω ακόμη δύο χρόνια για να τελειώσω τη σχολή. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Για αυτό προετοιμάζομαι για όλα τα ενδεχόμενα. Η Γερμανία πάντως είναι η πρώτη μου επιλογή» συμπληρώνει.

«Τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι πολύ οργανωμένα και θα με ενδιέφερε να συνεχίσω εκεί τις σπουδές» υπογραμμίζει ο Ιάσωνας Παλιάμης προπτυχιακός φοιτητής της Γερμανικής φιλολογίας.

Βερολίνο ψηφίζει και ο Νίκος Μαντζίλης. «Έχω πληροφορηθεί από φίλους ότι τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι πολύ δυνατά στον τομέα της κοινωνιολογίας στον οποίο και θέλω να ειδικευτώ. Επιλέγω Γερμανία γιατί εκεί υπάρχουν περιθώρια να ασχοληθώ στον κλάδο μου. Προοπτική ανέφικτη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα» λέει.

Στην έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων η οποία πραγματοποιήθηκε για 14η χρονιά συμμετείχαν 10 πανεπιστήμια όλων των ειδικοτήτων (Εφαρμοσμένων επιστήμων, θετικών θεωρητικών και πολυτεχνικών σχολών). Συνολικά τα γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα προσφέρουν 16.000 προγράμματα εκ των οποίων 9.000 είναι προπτυχιακά και 7.000 μεταπτυχιακά.

Βρετανία: Προτεραιότητα η επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό

Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα, επιθυμεί το μεγαλύτερο ποσοστό όσων επισκέφθηκαν την έκθεση των βρετανικών πανεπιστημίων που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, το Βρετανικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των δεκαοκτώ πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην έκθεση και οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Συμβουλίου διαπιστώνουν πως υπάρχει αλλαγή στις προτεραιότητες των φοιτητών. «Παλιότερα, η πρώτη ερώτηση που έκαναν οι ενδιαφερόμενοι ήταν αν το πτυχίο τους θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο. Τώρα, αυτό έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και ενδιαφέρονται να βρουν κλάδους σπουδών που θα τους δώσουν διέξοδο στο εξωτερικό», τονίζει ο Κωστής Γεωργίου, υπεύθυνος εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα, προσθέτει. Ενδεικτικά, από τους 12.500 Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, οι 7.000 βρίσκονται εκεί για μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών.

Παράλληλα με την ενημέρωση από τα βρετανικά πανεπιστήμια, οι διοργανωτές πραγματοποιούν και τρία σεμινάρια. Ένα από αυτά αφορά το ξεκίνημα και την ολοκλήρωση ιατρικής ειδικότητας στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο είναι τεράστιο, ενώ το βρετανικό συμβούλιο εξυπηρετεί, περίπου, πεντακόσιους γιατρούς κάθε χρόνο. Το δεύετρο αφορά το πτυχίο IELTS, που αποδεικνύει τις γλωσσικές δεξιότητες του πτυχιούχου στα αγγλικά, και το τρίτο ενημερώνει για όλα όσα χρειάζεται ένας φοιτητής στη Βρετανία.

Το επίπεδο των σπουδών αλλά και η επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό οδήγησαν ακόμη και μαθητές να επισκεφθούν την έκθεση. Σύμφωνα με τις μαθήτριες της πρώτης λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Μαρία Τσαγαρίδου, Κατερίνα Βουζουλίδου και Ευτέρπη Γάτσου, η λύση των σπουδών στο εξωτερικό μοιάζει αναγκαία. «Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι καλά» δηλώνουν και προσθέτουν πως μέχρι την επόμενη χρονιά θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν αιτήσεις.

Τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων ποικίλουν από ίδρυμα σε ίδρυμα και πόλη σε πόλη, όπως και το κόστος διαβίωσης, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από της Ελλάδας. Ωστόσο, υπάρχουν ελληνικοί και βρετανικοί φορείς που προσφέρουν οικονομική βοήθεια και υποτροφίες, υπό προϋποθέσεις. Το Βρετανικό Συμβούλιο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τους ενδιαφερόμενους, από την απλή ενημέρωση ως την εγγραφή στα ιδρύματα αλλά και την εξασφάλιση διαμονής.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...