Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Τα «κλειδιά» για το νέο μηχανογραφικό

Τα «κλειδιά» για το νέο μηχανογραφικό

Δημοσιεύτηκε: 1:38 μμ Απρίλιος 12th, 2013  


panell

Τα μυστικά του νέου μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, παρουσιάζει το «Έθνος-Παιδεία».

Για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων μετά τις τελικές αλλαγές που έγιναν στον «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης παραθέτουμε έναν πλήρη οδηγό με όλες τις διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο. Παρουσιάζουμε στοιχεία σχετικά με τα τμήματα που συγχωνεύονται, με τα τμήματα που καταργούνται, τις σχολές που μετονομάζονται αλλά και τις κατευθύνσεις που δημιουργούνται.

Τα «κλειδιά» για το νέο μηχανογραφικό

Στον οδηγό δίνονται πληροφορίες για τα τμήματα που θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό σε κάθε επιστημονικό πεδίο και όλα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τα επαγγελματικά δικαιώματα, έτσι όπως μας τα αναλύουν οι κ. Χρήστος Ταουσάνης και Κωνσταντίνος Κότιος, σύμβουλοι σταδιοδρομίας Employ, υπ. διδάκτορες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το νέο μηχανογραφικό θα περιλαμβάνει 405 Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε αντίθεση με το περσινό μηχανογραφικό όπου υπήρχαν 481 συνολικά τμήματα. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα. Το νέο μηχανογραφικό περιλαμβάνει:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών), 106 Τμήματα Πανεπιστημίων, 2 τμήματα Στρατιωτικών Σχολών, 6 Τμήματα Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και 12 ΤΕΙ.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών Επιστημών), 90 τμήματα Πανεπιστημίων, 9 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και 16 Τμήματα ΤΕΙ.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμων Υγείας), 25 Πανεπιστημιακά Τμήματα, 5 Στρατιωτικές Σχολές και 31 Τμήματα ΤΕΙ.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών), 79 τμήματα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, 10 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, 2 Τμήματα Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, 87 Τμήματα ΤΕΙ και 4 Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Στο 5 επιστημονικό πεδίο (Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης), 37 Πανεπιστημιακά Τμήματα, 2 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Αστυνομικές Σχολές (μόνο για πολίτες), 1 Αστυνομική Σχολή (μόνο για Αστυνομικούς), 1 Σχολή Πυροσβεστικής (μόνο για πυροσβέστες), 31 Τμήματα ΤΕΙ και 2 Τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Καινούργιος ακαδημαϊκός χάρτης Οι αλλαγές στα τμήματα ανά πεδίο

Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα σημεία με βάση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν ανά πεδίο:

1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

  • Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Ιονίου: Στο τμήμα της Κέρκυρας καθιερώνεται και ο κλάδος της Μουσειολογίας για πρώτη φορά σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα.
  • Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης & Κοινωνικής Διοίκησης: Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που συγχωνεύθηκαν, αναμένεται οι απόφοιτοι του τμήματος να έχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Πολιτικού Επιστήμονα και Κοινωνικού Λειτουργού.
  • Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας: Το τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο μηχανογραφικό
  • Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας: Η κατεύθυνση Ισπανικής δεν προσφέρεται πλέον ως ξεχωριστή επιλογή στο μηχανογραφικό και καταργείται ουσιαστικά το τμήμα.
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (Πρόγραμμα Ψυχολογίας): Το τμήμα αποτελεί πλέον το τέταρτο τμήμα Ψυχολογίας που θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό στο 1o πεδίο.
  • Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας: Το τμήμα μετονομάστηκε σε τμήμα Βρεφονηπιοκομίας
  • Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας: Καταργείται εντελώς από το νέο μηχανογραφικό.
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΙ): Για πρώτη φορά στο 1o πεδίο προσφέρεται και ένα νέο επιστημονικό πεδίο, αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

2 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

  • Το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης προσφέρεται πλέον ως κατεύθυνση στο Μαθηματικό Κρήτης και όχι ως αυτούσιο τμήμα.
  • Μαθηματικών Σάμου: Το τμήμα έχοντας απορροφήσει το τμήμα Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών αναμένεται να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα μαθηματικού ή οικονομολόγου.
  • Στατιστικής και Ασφαλιστικής Πειραιά: Το τμήμα εντάσσεται πλέον και στο 2o πεδίο και δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιλέξουν το 2o πεδίο να δηλώσουν και μια σχολή που θα τους δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν και ως οικονομολόγοι.
  • Μηχανικών Πληροφορικής Ιωαννίνων: Το τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων μετονομάστηκε έτσι με ενδεχόμενες αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματά του.
  • Επαναφέρονται τα τμήματα Τεχνολογίας Αλιείας.
  • Προσφέρεται ένας νέος πρακτικά κλάδος στο 2o πεδίο στα ΤΕΙ, αυτός της Τεχνολογίας Τροφίμων.

3 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

  • Καταργούνται από το νέο μηχανογραφικό τα τμήματα Λογοθεραπείας Καλαμάτας και Οπτικής-Οπτομετρίας Πάτρας.

4 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Βόλου: Το τμήμα Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων μετονομάστηκε σε ΗΜΜΥ και ακολούθως επεκτείνει και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.
  • Διοίκησης τεχνολογίας: Το τμήμα δεν υπάρχει στο νέο μηχανογραφικό.
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΙ): Προσφέρεται σε πλήθος τμημάτων πλέον και στους υποψηφίους του 4ου πεδίου ο κλάδος Επιστημών της Διοίκησης Επιχειρήσεων σε αρκετά ΤΕΙ, τα οποία μάλιστα κάποια από αυτά εμπεριέχουν και κατεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να έχουμε διπλά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ανάλογα με την κατεύθυνση, είτε διοικητικού-λογιστικού είτε πληροφορικού!
  • Αυτοματισμού (ΤΕΙ): Καταργούνται πρακτικά τα τμήματα της Χαλκίδας και του Μεσολογγίου.
  • Επανέρχεται στο μηχανογραφικό το τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Τροφίμων αλλά και ένα ακόμη τμήμα που ασχολείται με το ίδιο θεματικό πεδίο της Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι.

5 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

  • Από 52 τμήματα ΤΕΙ που υπήρχαν στο περσινό μηχανογραφικό φέτος προσφέρονται μόλις 31 για τους υποψηφίους του σχετικού πεδίου.
  • Διοίκησης Τεχνολογίας Νάουσας και Μάρκετινγκ & Διοίκησης Λειτουργιών Έδεσσας: Τα τμήματα αυτά πλέον έχουν απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και δεν προσφέρονται ως αυτοτελή στο νέο μηχανογραφικό.
  • Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί το γεγονός πως τμήματα τα οποία ως αυτούσια απαιτούσαν και εξέταση σε ειδικό μάθημα (π.χ. Τουριστικών Επιχειρήσεων) πλέον ως κατευθύνσεις σε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα.

Επιλογικά, σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους φετινούς υποψηφίους είναι να εξετάσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα-δυνατότητες που θα προσφέρουν τα νέα τμήματα που υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό και τα οποία, ειδικά στο 4o & 5o πεδίο, είναι πάρα πολλά, αφού συγκριτικά με τη φυσιογνωμία των αντίστοιχων τμημάτων με πέρυσι έχουμε μια διαφοροποίηση μεγαλύτερη από το 80%.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί προαπαιτούμενη αφετηρία είναι η έγκυρη ενημέρωση και ο κατάλληλος επαγγελματικός προσανατολισμός.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...