Σκόρπιες σκέψεις για την πολυγλωσσία

Δημοσιεύτηκε: 5:14 μμ Απρίλιος 4th, 2013  


Multilingualism

(Από γραπτό Αυστριακής μαθήτριας, επίπεδο Β2.)

Νομίζω θα υπήρχαν λιγότερα προβλήματα κατανόησης και περισσότερος σεβασμός, αν περισσότερος κόσμος μιλούσε μερικές γλώσσες παραπάνω.

Γιατί;

Αυτοί που γνωρίζουν μόνο μία γλώσσα, δηλαδή τη μητρική τους γλώσσα, και που πολλές φορές δεν τη γνωρίζουν καλά, δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να μιλάμε μια ξένη γλώσσα, πόσο δύσκολο είναι να τη μαθαίνουμε, να τη μιλάμε και να την καταλαβαίνουμε. Ούτε ξέρουν τι να κάνουν αν κάποιος δεν καταλαβαίνει τη μητρική τους γλώσσα (προ πάντων αν μιλάνε σε διάλεκτο). Επειδή δεν ξέρουν άλλη μια γλώσσα, ποτέ δεν είχαν την εμπειρία τι σημαίνει να πρέπει να μιλάνε αυτοί μια ξένη γλώσσα και πόσο δύσκολο (και καμία φορά αστείο) είναι. Νομίζουν (αυτό που γράφω είναι, βέβαια, πολύ απλοποιημένο) ότι είναι εύκολη και σχεδόν φυσική η ίδια τους η γλώσσα και ότι αυτοί που δεν την ξέρουν είναι ανόητοι.

Αν μαθαίναμε όλοι μας μερικές γλώσσες και αν τις μιλούσαμε, θα ήταν μια η μητρική μας γλώσσα, μια η ξένη γλώσσα που θα χρησιμοποιούσαμε, και καθένας θα έκανε λάθη και από τα λάθη θα μάθαινε. Θα καταλαβαίναμε τους άλλους που κάνουν λάθη κι αυτοί και (σε ιδανική περίπτωση) το πιο σπουδαίο θα ήταν η κατανόηση σαν αποτέλεσμα της επικοινωνίας. Αχ, τι ωραίος που θα ήταν ο κόσμος!

https://kolovou.wordpress.com/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...